ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц.Хандижев: При жените талия над 80 см е опасна за сърцето!

За опасностите от затлъстяването алармира доц. Светослав Ханджиев -председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД)

затлъстяването

Сърцето страда най-много от затлъстяването. А българинът не полага много грижи, за да го облекчи, или поне да не го натоварва.

Доцент Хаджиев предупреждава най-вече дамите, които не могат да се справят с наднормените килограми, по една или друга причина.

Ако погледнем статистиките, трябва да отпишем българите като здрава нация. Много ядем, малко спортуваме, пресоляваме ястията и не пием достатъчно вода – най-общо така може да се опише една голяма част от съвременния динамично работещ българин.

По-страшно е нещо друго. Доцент Хаджиев цитира една нова статистика, според която 5% от децата, които не са навършили 5 години са със затлъстяване.

Специалистът осъди и ниската консумация на кисело мляко на глава от населението – на едно от последните места в Европа сме! А киселото мляко е не само здравословно – то е един традиционен български продукт.

Доц. Светослав Ханджиев -председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД)

Паралелно с ниската консумация на здравословни продукти, се увеличават мерките и теглилките на българките.

Докато са неомъжени българските жени отделят голямо внимание на фигурата, но след като се задомят тези дейностите, свързани със здравето, рязко остават на заден план.

Кога трябва да се почустваме застрашени здравословно? Кои са мерките, които трябва да ни накарат да потърсим медицинска помощ или да наваксаме с липсващата (почти) двигателна активност?

80-сантиметровата талия при жените е важен сигнал, че е налице предразположеност към проблеми със сърцето.

При талия около и над 90 сантиметра консултацията с ендокринолог или кардиолог е задължителна. Тези сантиметри означават, че в тялото има поне няколко ВЕЧЕ СТАРТИРАЛИ проблеми със здравето.

При мъжете тези цифри са – талия над 94 сантиметра е рискова, над 102 см е сигнал за метаболитен синдром.

Повечето жени обръщат внимание на цифрите, които показва кантара, но не и на онова, което излиза като резултат, след като се измери талията

Обиколката на талията е най-простата проверка на здравето, казва професор Хаджиев.

Колко опасна е голямата обиколка на талията? Мастните депозити около кръста, както и онези които покриват сърцето, бъбреците, черния дроб, храносмилателните органи и панкреаса увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Как да измерите правилно талията си?

1. Намерете върха на бедрената кост и края на ребрата.

2. Дишайте нормално.

3. Поставете сантиметъра в средата между тези точки и го обвийте около кръста си.

4. Проверете два пъти измерването си.

Мазнините около кръста са опасни, защото тези натрупвания провокират не само проблеми със сърцето, но и отключването на такива заболявания, като рак, например.

Централното затлъстяване е излишно натрупване на мазнини в коремната област. Появява се най-вече заради прекомерната висцерална мазнина. Тъй като висцералната мастна тъкан се подава от порталната кръвна система, излишната мазнина в тази област може да доведе до освобождаването на мастни депозити в кръвния поток.

Натрупването на мазнини в кръвта е причина за голяма част от негативните последици за здравето, свързани със затлъстяването, като:

  • Диабет тип 2 ;
    Непоносимост към глюкоза ;
    Високо кръвно налягане ;
    Рак на ендометриума ;
    Артросклероза ;
    Инсулинова резистентност;
    Променен метаболитен профил;
    Метаболитен синдром ;
    Сърдечно-съдови заболявания ;
    Свързани с наднормено тегло липидни нарушения (напр. Хипертриглицеридемия , хипо-HDL-холестеролемия).

Централното затлъстяване вече няма възраст. Среща се и при много млади хора, както и при по-възрастни, при които по правило мастната тъкан често се преразпределя към коремната област по време на процеса на стареене. Пременопаузалните жени имат по-тлъсти коремчета, докато при мъжете големият корем и тлъстините по него зависят от формата на тялото.

Докато жените, като цяло, имат по-висока обща и процентна телесна мастна тъкан, по-често мазнините се „установяват“ върху бедрата, поради техните крушовидни тела. Мъжете естествено имат ябълкова форма и пренасят наднормено тегло в коремната област.

За да се справите с излишните мазнини около кръста започнете да пиете повече вода, да ходите пеша поне 45 минути на ден – всеки ден. След това помислете около диетата, като при тежките случаи (над 80-90 сантиметра) консултацията със специалист е задължителна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *