КАРВИЛЕКС / CARVILEX

Съдържа карведилол, лактоза монохидрат, манитол, повидон, натриев нишестен гликолат – тип А, магнезиев стеарат, талк

Предназначение

карвилексКАРВИЛЕКС е бета-блокер; медикаментът се използва при сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, стенокардия. Приемът на лекарството отпуска кръвоносните съдове, което дава възможност за понижаване на налягането в кръвоносните съдове. Действието на медикамента постига намаляване на болките и оптимизиране на кръвообращението. По преценка на специалист продуктът може да се приема паралелно с други лекарства за сърце.

Как се приема

Приемът на КАРВИЛЕКС трябва да бъде препоръчан от лекар; лекуващият определя схема и доза на прием, както и продължителност на лечението.

При застойна сърдечна недостатъчност таблетките се приемат по време на хранене, с вода; началната единична доза е половин таблетка от 6.25 мг. Тази доза се приема в продължение на две седмици, след което може да се повишава постепенно до 25 мг два пъти дневно. При пациенти с тегло над 85 кг е допустим прием на 50 мг два пъти дневно.

При хипертония лечението започва с 12.5 мг веднъж дневно, в продължение на два дни. След това дневният прием може по преценка на лекуващия да се увеличи до 25 мг веднъж дневно. Ако тази доза се окаже недостатъчна и артериалното налягане остане високо, дозата може отново да се увеличава – плавно, но не повече от 50 мг дневно. За пациенти в напреднала възраст препоръчителната доза е 12.5 мг веднъж дневно.

При стенокардия схемата е аналогична на тази за хипертония. Ако се налага прием на дневна доза от порядъка на 50 мг дневно, най-добре е тя да се раздели на 2-3 приема в течение на деня.

При превишаване на препоръчаната доза следва да се търси медицинска помощ; възможни са симптоми като задъхване, световъртеж, умора и забавен сърдечен ритъм.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на това лекарство може да провокира алергични реакции от рода на отоци по лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, проблеми с говора.

Сред съобщаваните ефекти са също изпотяване и гадене, задържане на урината и отоци на крайниците, твърде ниска кръвна захар, тежки обриви – включително мехури и разранявания, главоболие, ниско кръвно налягане, промени в кръвната картина, депресия, зрителни отклонения, гадене и повръщане, белодробен оток, болки в крайниците и стомаха, припадъци, диария, запек, влошено качество на съня, сърдечен блок, косопад, чернодробни отклонения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КАРВИЛЕКС не се употребява при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Медикаментът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Лекарството не е подходящо за пациенти с белодробна астма или заболявания на белия дроб, при неовладяна сърдечна недостатъчност, много ниско кръвно налягане, забавен сърдечен ритъм, чернодробно заболяване.

Рискови пациенти, при които се прави предварителна оценка на риска, са тези с диабет, претърпели инфаркт, проблеми с бъбреците, периферна съдова болест, псориазис, при тумор на надбъбречната жлеза.

КАРВИЛЕКС не се препоръчва при бременност и кърмене освен в случаите на крайна необходимост.

Приемът на този медикамент изключва употребата на алкохол.

Не шофирайте, ако приемът на лекарството причинява замайване, главоболие, влошена концентрация.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание и точна преценка за възможна съвместимост са наложителни, ако пациентът е приемал или се нуждае от прием на други лекарства за кръвно, диуретици, циметидин за стомашна язва, лекарства за депресия, диабет, циклоспорин, нестероидни противовъзпалителни, бронхоразширяващи, лекарства за инфекции.

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за 30 таблетки от 6.25 мг

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.