ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Забременяване след 40! Жени споделят кои добавки са им помогнали да станат майки

Забременяването след 40-годишна възраст не е невъзможно!

Когато живееш с мечтата да станеш родител, това изцяло ръководи съзнанието и ежедневието ти! А когато знаеш, че възможностите ти са ограничени или се изчерпват бързо, нищо друго не намира място в мисълта ти!

Думите са на наша читателка, която активно се включва в темата какво е да копнееш да станеш майка, въпреки че възрастта ти вече надхвърля 40 години.

Забременяването след 40 години вече не е тема табу!

В нейното положение са много жени. Заради една или друга причина те са отложили създаването на поколение за по-късен етап от живота си. При някои се е стигнало дори дотам, че техни връстници имат вече внуци, а те се борят да чуят за първи път думата „Мамо!”.

С този текст правим опит да компилираме онези съвети, които пише в дебелите книги, които прехвърчат от уста на уста или се споделят онлайн, за това кои добавки, храни и практики могат да помогнат на жени, копнеещи да станат майки.

Кога от „Има време!” стигаме до „Няма време!”?

По правило, за да поискаш дете, ти трябва точното време, точният човек, точното жилище, точната работа… Затова и с „Има време!” много момичета се успокояват, че сега не е точният момент да забременеят. Други пък започват да водят битката с безплодието още в ранна възраст.

Каквато и да е причината, ако жената надхвърли 40 години и все още не е станала майка, шансовете й да зачене драстично намаляват.

За жалост, в случая не става дума за мнението на хората или за остарели схващания, а за чисто физиологичното й състояние. С годините яйчниковият резерв намалява, а репродуктивните възможности утихват като цяло.

Факт е, че ин витро технологиите се развиват ежедневно, но и техният капацитет не е неограничен. С напредването на възрастта на жената се изчерпват и способите за постигане и износване на успешна бременност.

И не на последно място – късната бременност се смята за рискова както по отношение на здравето на майката, така и за плода. При зачеване след определена възраст се повишават рисковете от увреждане на плода, от генетични заболявания и аборти.

Най-важното изследване след 40-годишна възраст!

Всичко, казано дотук, няма за цел да ви изплаши, ако планувате бременност, а да ви подготви. Може да се окажете „в очакване” още след месец опити, но може пътят към родителството и да е дълъг.

Първата крачка в извървяването на този път, която по-голямата част от специалистите посочват, е изследване на яйчниковия резерв. Ето какво е добре да знаете:

Изчерпан ли е яйчниковият резерв?

Овариалният или още яйчниковият резерв представлява резервът от яйцеклетки, който жената има към момента. Смята се, че при преобладаващата част от жените отделянето на яйцеклетки се преустановява около 50-годишна възраст. С навлизането в менопауза яйчниците губят почти изцяло репродуктивната и ендокринната си функции.

Дори при все още функциониращи яйчници с напредването на възрастта качеството на яйцеклетките се влошава, затова специалистите са на мнение, че ако не се постигне спонтанно забременяване за период от 6 месеца, най-добре е да се посети кабинет по репродуктивно здраве.

След определена възраст е важно да се определят качеството и количеството на яйцеклетките!

Именно там се прави едно от най-важните заключения – моментното състояние на яйчниковия запас. За целта се провеждат комбинация от изследвания:

  • определяне на стойностите на хормона FSH, който има фоликолостимулиращо действие. Смята се, че серумни нива над 12,5 mIU/ml са индикация, че яйчниците трудно отговарят както при естествен, така и при стимулиран цикъл;
  • определяне на стойностите на хормона Inhibin В. Въпросният хормон се отделя от антралните фоликули в яйчника, т.е. от фоликулите, които са с размери от 50 микрона до 2 мм. Когато серумните му нива са ниски, това е признак за напреднала репродуктивна възраст;
  • определяне на стойностите на Анти-Мюлеровия хормон (АМН) – серумните нива на този хормон се използват като ориентир за определяне на яйчниковата възраст. При нива на АМН под 1.0 ng/ml се говори за намален яйчников резерв;
  • извършват се още редица ултразвукови тестове, чрез които се установява броят на антралните фоликули и се уточнява средният овариален диаметър.

Важно е да се има предвид, че тези изследвания дават коректна представа за състоянието и функционирането на яйчниците. Цялостното репродуктивно здраве обаче се определя в комбинация с други изследвания.

И още! Ако се установи, че яйчниците вече не отделят годни яйцеклетки, няма метод, чрез който функционирането им може да се възобнови!

Изпитани добавки и витамини за успешно забременяване

В редовете по-долу ще изградим основата на нашата тема, а именно какво споделят жени, станали майки в близост до 40-ата си година.

Масло от вечерна иглика
Маслото от вечерна иглика се препоръчва често!

Още от древността маслото от вечерна иглика се е разпознавало като лек при редица „женски” болести. Използвало се е за намаляване на неразположенията, свързани с месечния цикъл, за по-леко навлизане в менопауза, както и при проблеми със забременяването.

Днес отново е сред основните добавки, които се приемат, когато на дневен ред е постигане и износване на успешна бременност. Положителните си ефекти маслото от вечерна иглика, предлагано в търговската мрежа и като Prim Oil, дължи на високото съдържание на мастни киселини – линолева и гама-линолева, още палмитинова, олеинова, стеаринова, както и алфа-линоленова, ейкозенова и други. Комбинацията от тези мощни натурални стимуланти прави продукта изключително подходящ за жени, които искат да станат майки.

Най-често се препоръчва прием на 2 дози от по 1300 мг. Ето какво пише Жанета Асенова като коментар в популярен онлайн журнал:

„На 39 години родих първата си дъщеря. На 41 – втората. Нямах сериозни здравословни проблеми и Господ се смили над мен и ме дари с прекрасни дъщери.

Закъснях, но срещнах правилния мъж късно. Трябваха ни само няколко месеца, за да решим, че искаме да създадем потомство. Бях убедена, че заради възрастта ще имам проблеми със забременяването, затова и с началото на опитите за бебе започнах да чета как мога да си помогна. Единственото, което посмях да приемам без да съм посетила лекар предварително, е Прим ойл, което представлява масло от вечерна иглика. Дали заради него, дали защото Бог е милостив още на петия месец забременях с голямата. Без да плануваме конкретно, заченахме и малката. Щастлива съм и благодаря на Бог!”, завършва Жанета.

Капки „Нов живот” /New Life/
Капките Ню Лайф се радват на голяма популярност!

Капките „Ню Лайф”, „Нов живот” или както още там са известни се оказаха това, от което аз имам нужда!

Думите са на 44-годишна наша читателка, която ни помоли да не цитираме името й. На кратко, в писмото си до нас тя споделя през колко перипети е преминала, преди да стане майка. Ин витро процедури, преди да навърши 30 години, развод, нов мъж и накрая… раждането на така дългоочаквана рожба на 43 години.

Самите капки New Life не са нищо друго, освен комбинация от билкови екстракти. Продуктът съдържа плодове от витекс и женско биле, корени от гръмотрън, още клинавиче, ветрогон, маточина и листа от малина – все натурални съставки, познати с ефективното си действие по отношение на женската полова система. Комбинацията им обаче явно е успешна, защото в интернет пространството четем редица положителни отзиви. Макар да няма бъдеща или настояща майка, която да твърди на 100%, че е забременяла само заради приема на капките New Life, то продуктът определено се радва на популярност.

Омега-3

Свикнали сме да чуваме от всички страни колко полезни са Омега-3 мастните киселини. Не бива да ги пренебрегваме особено когато правим опити за забременяване.

Това, което всички знаем, за Омега-3 мастните киселини, гласи, че тези така важни мазнини не се произвеждат от организма, а трябва да се набавят от външни източници.

Моята лекарка е привърженик на хранителните добавки. Затова щом й казах, че правим опити за бебе, веднага ми препоръча да започна приема на фолиева киселина, както и на омега (3). Каза, че е по-добре да избера омега от рибено масло.”, пише mama_bebe2016 като коментар под наша статия.

Това не е случайно. Ето какво споделя потребителка вър форума на Зачатие:

Герикапс /Gericaps/

Ако и вие сте изчели много теми за добавки и продукти, които се препоръчват с цел успешно забременяване, то без съмнение сте останали с впечатлението, че всичко струва пари, много пари.

Това е така, но понякога е необходимо просто да се направи правилен подбор на продукти, подпомагащи здравето и репродуктивните възможности като цяло.

Герикапс представлява комбинация между витамините А и Е, която се оказва задължителна за кандидат-майки над 40-годишна възраст. Цената на продукта е сравнително ниска, а ефектът от приема му – обнадеждаващ.

Както вече стана дума, Герикапс съдържа мастноразтворимите витамин А и витамин Е. За витамин А се знае, че оказва стимулиращ ефект върху синтеза на половите хормони, като в същото време подпомага процеса на възстановяване и растеж на лигавиците. На свой ред, витамин Е предпазва организма от натрупването на вредните свободни радикали, отличавайки се с мощен антиоксидантен ефект.

Спирулина

Малцина са чували за спирулината – миниатюрни водорасли със синьо-зелен цвят, за които се знае, че са били източник на кислород в атмосферата още преди милиарди години.

Към днешна дата се продават редица хранителни добавки, съдържащи спирулина. Смята се, че тя съдържа изобилие от полезни вещества, сред които протеини, аминокиселини, витамини, желязо. Освен това в тях се съдържа комбинация от така важните Омега 3, 6 и 9 мастни киселини.

„По схема, назначена ми от лекар, приемах спирулина може би около месец преди да започна целенасочени опити за дете. Бях на 33 години. Забременях след един цикъл. Сега съм на 40 години. Партньорът ми е друг, искаме да си имаме наше дете. Надявам се, този път да ми се получи пак така бързо.”, пише кандидат-майка в тема за забременяването след 40-годишна възраст.

Агнес

Може би сред най-често приеманите без лекарско предписание добавки за подобряване на репродуктивните възможности е Агнес. Става дума за търговска марка, под която е разпространена една позната билка – витекс.

Витекс, още Аврамово дърво, се използва за лечение на редица женски неразположения. Както четем и в цитата от популярен форум за майки и бебета, изисква се продължителен прием, ако цел на терапията е регулиране на хормоните и постигане на бременност. Смята се, че ефектът му се крие в свойството да регулира стойностите на пролактина, защото ако те са прекалено високи, трудно се постига забременяване.

Храненето на бъдещата майка

Ако възрастта ви наближава 40 или скоро сте ги прескочили, а планувате да станете майка, то внимание трябва да се обърне на всеки един аспект на здравето. Не е достатъчно просто да се откажете от вредните навици. Препоръчително е да положите грижи да запазите в най-голяма степен възможностите на тялото си.

В тази връзка, от съществено значение е начинът на хранене. Много от жените, които са успели да станат майки въпреки възрастта, споделят, че са се лишили от любимите си храни, напитки и изкушения с единствената цел да постигнат най-голямата си мечта – да износят и родят дете.

Храненето е от особено значение за постигане на бременност!

Именно поради това правим опит да ви подскажем какво е добре да консумирате, ако и вие планувате бременност. Ще споменем само, че съветите по-долу са подходящи без значение от възрастта. Храните, които слагаме в графа „За бременност!” са не само здравословни. Те имат доказан ефект по отношение на репродуктивните възможности – стимулират производството на полови хормони, като регулират и стойностите им. Още подпомагат функционирането на яйчниците и подобряват качеството на спермата. Не твърдим, че благодарение на тях ще се постигне скоростно зачеване, но редица изследвания потвърждават, че шансовете за дете се увеличават при консумацията на следните храни:

Пълнозърнести култури

В графата пълнозърнести храни влизат не само типичните пълнозърнести тестени изделия, но и кафявият ориз, овесените ядки, някои бобови култури, овес и други. В тях се съдържа изобилие от сложни въглехидрати, които се разграждат бавно и дават на тялото енергия за дълъг период от време. В същото време нивата на кръвната захар остават константни. Това е изключително важни за поддържането на баланса на половите хормони.

Пълномаслени млечни продукти

Кисело и прясно мляко с висок процент масленост е препоръчително да бъдат редовно част от менюто, защото са източник на калций в големи дози. Въпросният минерал е от съществено значени за правилното функциониране на яйчниците и производството на репродуктивни хормони.

Зеленолистни зеленчуци

В тази група влизат спанак, броколи, рукола, както и още други. Всички те съдържат фолиева киселина в комбинация с желязо и антиоксиданти. Редовната им консумация е предпоставка за по-добра овулация и сперма с по-добро качество.

Риба

Както вече стана дума, Омега-3 мастните киселини са задължителни за подобряване на фертилността. Те регулират половите хормони, като в същото време понижават нивата на стреса и подобряват кръвоснабдяването на репродуктивните органи. Препоръчителни са мазните риби като сьомга, скумрия, херинга.

Стриди

Не бива да се пренебрегват и стридите. От край време те се смятат за мощен афродизиак и се препоръчват за повишаване на плодовитостта. Плюсовете им се крият в изобилието от цинк – минерал, който има съществена роля за качеството на сперматозоидите и яйцеклетките.

Зехтин

Препоръчва се, защото принадлежи към групата на мононаситените мазнини, които подобряват инсулиновата резистентност и ограничават възпаленията в тялото. Смята се, че тези мазнини са от съществено значение за овулацията, особено при жени, преминали 35 – 40 години.

Чесън

Чесънът намира място сред най-популярните народни продукти за лечение. Затова не е случайно, че се препоръчва и за подпомагане на забременяването. Ползите му по отношение на ферилитета се крият в съдържащия се в него селен, който увеличава спермата и намалява риска от спонтанен аборт.

Трябва да се спомене, че е източник и на витамин В6, за който се знае, че контролира половите хормони и укрепва организма в цялост.

Тиквено семе

Не на последно място, тиквеното семе съдържа специфично желязо (от растителен източник). Въпросното се усвоява по-трудно, но в същото време предпазва организма от отлагането на токсини.

В така изброените храни се съдържат част от полезните вещества, за които вече споменахме. Дозите им обаче са далеч по-ниски от препоръчваните. Именно поради това много кандидат-майки предпочитат да си ги набавят именно чрез разгледаните по-горе хранителни добавки.

Източници:

https://www.babycenter.com/0_age-and-fertility-getting-pregnant-in-your-40s_1494699.bc

https://lekuva.net (архив)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *