ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болка в кръста – прочетете 22 писма от читатели с изпитани рецепти и лекове

Болка в кръста – проблем, за който се споделят огромен арсенал от лечебни продукти

Болка в кръста – ето какво споделят читателите ни

Ето ги причините за болка в кръста!

Представете си утре сутрин да не можете да си обуете обувките, защото не успявате да се наведете! Звучи направо кошмарно, но мнозина са тези, за които движенията са силно ограничени заради болката в кръста.

Към днешна дата все по-често от болка в кръста се оплакват млади, все още жизнени и здрави по принцип хора. Като основен фактор, провокиращ сковаността, се определя съвременният начин на живот – пред компютъра, в колата, в заведението. Именно защото от неразположението се оплакват мнозина, в интернет пространството „гъмжи” от рецепти, съвети и методи за лечение на болката в кръста.

В текста по-долу решихме да направим компилация от най-често препоръчваните традиционни и алтернативни методи за преодоляване на сковаността в кръста. Ще посочим на кой какво му помага, ще ви представим какво са споделили с нас нашите читатели. Но нека първо разгледаме основните причини, заради които най-често изпитваме подобен род болка.

Топ 4 на причините за болка в кръста

В зависимост от това какво е предизвикало болката в кръста, се препоръчва и различен подход за лечение. Дали ще се използва локален продукт, традиционна медицина, масажи или балнеолечение, най-добре е всичко това да бъде съобразено с индивидуалното състояние и с причината за неразположението. Ето кои са най-честите такива:

Травма

Ако сте претърпели травма, падане или друг род нараняване, предизвикало болка в кръста, то незабавно потърсете лекарска помощ. Макар и първоначално да смятате, че болката в кръста ще отшуми, заедно с останалите последици от травмата, може да се касае за много по-сериозно състояние. В случай, че болката се комбинира с неволно изпускане на урина, невъзможност за контролиране на изхождането, загуба на усещания или появила се слабост в крайниците, то по всяка вероятност става дума за по-тежка диагноза.

Претоварване

При физическо натоварване или многократно вдигане на тежести може да се стигне до болка в кръста. Причината е претоварване на мускулите в поразената област.

Неправилна стойка

Сигурно в най-голям процент от случаите болките в областта на кръста са провокирани от неправилната стойка. При стоене, при седене и при вървеж тялото трябва да е изправено и добре балансирано.

Дискова херния

Лумбалната дискова херния поразява кръста, но дискова херния може да засегне всеки диск в гръбначния стълб. Най-често се появява между 30 и 50-годишна възраст, в резултат на износване на дисковете на гръбначния стълб.


При повечето пациенти този род болка изчезва след почивка. При други обаче състоянието може да се влоши и да се развие ишиас – възпаление на седалищния нерв или казано по друг начин„захапване” на нерв, при което болката се разпространява по единия или двата крака. В наши дни млади хора на възраст под 30 години все по-често страдат от ишиас. Предпоставките за това са голям брой, но като основни се посочват наличието на шип, засегнал седалищния нерв, или поясна дискова херния.

Читатели споделят: Как излекувах болката в кръста?

Както ви обещахме в началото, ще цитираме писмата на десетки наши читатели, които на електронната поща, в коментари или чрез директна кореспонденция са споделили с нас през годините какво им е помогнало при болка в кръста.

Ре-флекс помага на тялото! Преди да го направим обаче, ще си позволим да дадем конкретен съвет: Ре-флекс! Нашето предложение за преодоляване на болката в кръста е хранителната добавка Ре-флекс! Продукт, който принадлежи изцяло на новата генерация нелекарствени препарати и който се отличава с непознато до момента действие. Добавката не лекува, а помага на тялото да се самоизлекува! Чрез положителен ефект върху кръвообращението, Ре-флекс спомага за храненето на тъканите, като по този начин се активизират възстановителните сили на организма. Изобилието от хранителни вещества и кислород спомага за преодоляване на възпалението, преодоляване на болката и сковаността – било то в кръста, или в друга част на тялото!

Ето ги и обещаните съвети:

Иванка Чамбова от гр. Първомай ни пише:
Свинска мас се прилага в болка в кръста!

„Здравейте! На 58 години съм. Бях шивачка дълги години, но ме съкратиха. Сега гледам внуците и чакам да стигна години за пенсия. Сигурно заради възрастта, но и защото десетки години все траках на машината, цялото ми тяло се разтрака. Най-боли кръстът. И защото вие приканвате да споделяме какво ни е помогнало, ще напиша и аз.

За по-младите сигурно е непонятно, ако не и гнусно, но аз използвам свинска мас. Имаме роднини, които гледат прасета, и всяка година си взимам от тях по 1 – 2 буркана мас, защото знам, че е истинска и прясна. Та взимам един лист от зеле и мажа със свинска мас, плътно, но не прекалявам. Ръся отгоре захар, около една шепа. Налагам на кръста и лягам. Отгоре е добре да се постави нещо топло – шал или одеяло, но първо найлон, за да не се цапа. Няколко часа лежа, без да размествам компреса.

Ако не след първото прилагане, то на другия ден след второто болката е утихнала.

Освен на кръста, прилагам същата рецепта и на китките и лактите, защото и те са на същото дередже!”, завършва г-жа Чамбова.

Toni666 е оставила следния коментар към наша статия:

„Ако имате пресен босилек в двора, при болка в кръста наложете от тях. Увийте кръста с вълнен шал и подходящо парче плат и преспете така. На сутринта ако не напълно, то болката ще е намаляла поне наполовина.”

Севдалина Иванова предлага още една рецепта със свинска мас:

„Аз съм Севдалина Иванова Иванова от гр. София. Въпреки че не съм първа младост, спортувам. Посещавам фитнес, качвам се на Черни връх всеки уикенд, ако времето позволява, не съм се заседяла. Да, обаче, в последно време съм ограничила движението до минимум, защото започнах да имам страшни болки в кръста. Започнаха отляво, горе високо, слязоха на долу, сега ми търни целият крак. Да си призная, още не съм ходила на лекар. Но ако продължавам така, ще трябва да отида.

Преди няколко дни в работата ми написаха една рецепта с мас. Колежката така се беше загрижила за мен, че дори и мас от вкъщи ми донесе. Донесе ми и 5-6 пръчки от лозата им. Каза ми към 2 лъжици от маста да добавя 4-5 лъжици пепел (да изгоря лозовите пръчки и от тях пепелта). Трябват още и 4 скилидки счукан чесън. Бъркам всички съставки и лягам. Добре е да имате помощник, ако изпробвате рецептата.

Та помощникът маже там, където ви боли, с чиста мас. Взима една по-голяма марля и в нея слага приготвената смес. Поставя я върху кръста и ви омотава с шал, дебела дреха или каквото имате под ръка. Вие си лежите. Но не бива да се престоява повече от 2 часа.

Така правите 3 поредни дни, аз го правя вечер, защото през деня съм на работа. Болката ще изчезне, каза колежката.

В интерес на истината аз правих веднъж, на следващата вечер не успях, но днес ще повторя. Ако има наистина резултат, ще пиша пак!”

СлАдКо_КрЕмЧе_77 пък използва джинджифил при болка в кръста. Ето нейната рецепта:
Джинджифил помага при болка в кръста!

„Живях няколко години в чужбина, където учех и тренирах. Там използват джинджифил при различни болки. При болка в кръста прилагат тази рецепта: Настъргва се 1 корен джинджифил, който се нанася внимателно върху парче плат. Може да се използва бинт или марля. Сещате се – платът се връзва директно около кръста. Така се прекарва нощта, а на сутринта движението е много по-леко.”

Димитър Пешев от гр. Шумен използва колана НАНОБЕЛТ:

„Пенсионер съм. На реклами не вярвам. Не поръчвам по телефона. 3 месеца този колан си стоя в опаковката. Щерката ми го купи. Сложих го от немай къде, защото вече едва ставах от стола. Не тичам с него, но поне се движа. А бях стигнал до патерица. Бях се засилил към втора. Сега нося НАНОБЕЛТ и поне се обслужвам сам, което за сам мъж е много важно.”

Нина Николова от гр. Костинброд ни е изпратила писмо на редакционния адрес. Ето го и него:

„В Костинброд ме знаят като баба Нина. Всички ме познават, защото дълги години бях магазинерка. Сега съм пенсионерка. Оплаквам се от всички старчески неволи, включително и от болка в кръста. От майка си знам обаче следната рецепта, която прилагам всеки път, щом се обездвижа. Счуквам в хаванчето стиска семена от синап. Изсипвам ги в купа и добавям два пъти повече брашно. Слагам вода (ако имам домашен – и малко ябълков оцет) и меся да стане меко тесто като за хляб. Слагам си го на кръста сама, то не е толкова трудно, защото то си е удобно. Омотавам едно парче плат, което специално съм си приготвила и си използвам само за това. Така спя цяла нощ. Не ми е удобно, но като знам, че на другото утро ме чакат кокошки, градина, двор – търпя. Трябва да мога да стана и да се раздвижа.”

Красимира Такева пък залага на превенцията. Ето какво ни пише:

„Здравейте! Преди време и аз като много от читателите ви страдах от болка в кръста. Изпих много лекарства. Болката премина, факт, но прекалено бавно и мъчително. Затова сега не позволявам да се стига до там.

След този период от живота си редовно приемам хранителни добавки за здрави кости, стави и прочие. В последно време пия Магнезий в комбинация с Калций. Мога да кажа, че за мен това е идеалният вариант. За ползите от тези вещества може да се прочете много. Изобилие има и при вариантите. Много фирми като Sanct Bernhard, Equilibra и други предлагат подобни продукти.”

Златина Златкова е на 79 години от с. Владо Тричков. Позволяваме си леко да редактираме писмото, което ни е изпратила внучка й, за да бъде полезна рецептата в него:

„Бабо Злате, кръст ме боли, бабо Злате, помагай! И аз помагам, що да чиним. От ония керемидите, кои им викат турски, стъргам в една паница. Колко, ами колко половин паница. На ситно го правим. Отгоре сипвам тамянец, от оня белия. По-голямо парче, по-добре. Наливам от домашарката (б.р. домашна ракия) и чуквам три яйца. Но ми трябват само белтъците. Бъркам, струвам, да стане хубава каша. Кажем сега: Легай, чедо! И мажем, дека боли. Вземам лена, дека съм му казала да носи с него. И го пращам да си иде, ама полека. Да си лега и да спи с превръзката. На сутринта да стане и на Господ да благодари, че е научил баба Злате да помага!”

Симеона А. пък се е доверила на уред, наречен универсален уред за премахване на болката:
Stop Pain помага срещу болка!

„Тренирам аеробика и зумба, на тренировки съм 5 дни в седмицата. Ходя толкова често, защото ежедневно прекарвам по над 10 час пред компютъра. По този начин не само поддържам формата си, но и се отпускам и редуцирам стреса. Появиха ми се обаче болки. Първо беше лявото коляно. Там болката отшумя сама. Болката в кръста обаче се задържа със седмици. Посетих няколко „светила”, които ми казаха толкова страшни диагнози, че на човек може да му се изправи косата. Но най-интересното – всеки различна ми постави.

Заради тях, а и заради себе си започнах да чета упорито в интернет. От всичко, което прелистих, стигнах до извода, че съм се натоварила. Стигнах и до друг извод – да не се тъпча веднага с лекарства. Избрах друг подход – поръчах си онлайн уред, който се препоръчва за облекчаване на болката. STOP PAIN – универсален уред за премахване на болката. Макар че по упътване може да се използва навсякъде, аз го ползвам само у дома. Но се оказва достатъчно – все още имам леки придърпвания в областта на кръста, но те се случват веднъж или два пъти в седмицата, най-често привечер. Отшумяват обаче за секунди.”

В популярен форум четем следното мнение на loriana:

Donatela е оставила коментаррецепта под наш материал за болки в ставите:

„Малко хора проумяват, че болка се появява само при слаб имунитет. Същото важи в пълна сила и за болката в ставите, болката в кръста. Аз поддържам здравето и имунитета си, като всеки ден дъвча семена от мак. Ако имам време, смесвам ги с кисело мляко.”

Наталия Колева от гр. София ни е изпратила писмо на редакционния имейл:

„Аз съм Наталия и съм начална учителка. Всички си мислят, че професията ни е лека и спокойна. Но аз влагам много енергия, психически и физически сили. Едновременно съм и майка, и приятел, и учителка. Цялото това напрежение и натоварване при мен се прояви чрез нетърпима болка в кръста. Ставам и лягам с болка, която вечерно време е направо нетърпима. Разбира се, посетих няколко лекари. Направих снимка, но конкретен здравословен проблем така и не се откри. Изпих си предписаните лекарства, измазах мазилата, но нищо. Болката в кръста си остана. Наложи се да търся алтернативни пътища за облекчение. Изпробвах няколко рецепти, докато не открия „моята”. Казвам „моята”, защото на мен наистина ми помогна.

За приготвянето й използвам натурално масло – най-добре бадемово или кокосово. В малка купичка слагам 20 г лют червен пипер (добре е да се избере продукт от по-висок клас, за да е гарантиран ефектът му). Добавям около ½ кафена чашка масло и 1 лъжичка ланолин. Бъркам до получаването на равномерен крем. Нанасям обилно върху кръста, като продължавам леко и към задните части. Останалото количество, съхранявам в хладилник.”

Нели_Янина ни пише рецепта, която знае от баба си:

„При болка в кръста се счукват листа от репей. Важно е да пуснат сок и да се получи каша. Тази каша се омотава в марля и се нанася върху кръста. Отгоре се омотава дебел шал или друга вълнена дреха. Нощта се прекарва така. На сутринта компресът се премахва, а кожата се отмива. Важно е да се прилага 5 вечери по ред, за да има резултат от лечението.

Ако страдате редовно от болка в кръста, можете да си приготвите и настойка от репей, която да използвате за разтривки. За целта в буркан, пълен със свежи листа репей, се долива догоре с ракия. Оставя се на тъмно и студено място за поне 14 дни. Прецежда се и се използва за разтривки.”

Красимира Денкова е от гр. Плевен. Тя лекува всичко с чесън, включително и болка в кръста:
Чесънът е доказан лек!

„Мъж ми е шофьор. Кара дълги курсове, има дни по над 10 часа зад волана. Един куп болести го хванаха заради това, включително и дископатия. Изпи шепи хапове, кремове маза, вани прави, в Павел баня ходихме и пак го боли. Принудих се да търся билкари, да ми препоръчат и те нещо. Какво ли не правих и мазах. Оказа се, че най-добре му действа лек с чесън. Той под носа ни бил – аз така или иначе, кой как кихне, чесън давам.

За кръста му приготвям тази рецепта. Взимам 5 глави чесън и беля всяка скилидка. Пасирам и сипвам малко олио. Пак минавам с пасатора, за да стане гладка паста. Мажа ленено парче с чесновата паста и му го връзвам на кръста. На сутринта, като стане и като се измие, е все едно нов човек. Той така казва.

От толкова четене научих още една рецепта с чесън при болки в кръста. Трябват една глава чесън и 2 – 3 супени лъжица прясна свинска мас. Чесънът се чисти и се счуква, разбърква се с маста. Пак се нанася като другата паста, но се оставя само 2 – 3 часа да действа и се отмива.”

НЕЛИНА е публикувала още една рецепта, която често се споделя, във форума на Бг-мама:

Jab4e_Bab4e е коментирала следното под наш материал:

(Коментарът е редактиран, защото не е спазено условието да се пише на кирилица!)

„Студеното всичко лекува. При болки в кръста – на мен, на мъжа ми, на децата нещо, ако ги боли – слагам студен компрес като първа реакция. Болката бавно се оттегля. Важно е да се знае, че студеното помага до 48 часа след появата на болката.

Ако мине това време, компресът трябва да е топъл или да се редуват топли и студени компреси. Слага се топъл, след 20 минути се слага студен компрес. Това съм го чела в една статия на една американска професорка. Оказа се, че действа.”

Мира Недялкова е наша редовна читателка, която много често ни изпраща изпитани рецепти. Ето нейното предложение при болка в кръста:

„Аз съм бивш спортист. Изпила съм всички възможни добавки и стимулатори преди да започна да се интересувам от нетрадиционната медицина. Сега всичко лекувам без медикаменти… При болка в кръста и ставите правя вана с английска сол. Важно е да са отминали поне 48 часа от локализирането на болката, преди да се приложи тази практика… Болката изчезва след 1 – 2 процедури.

Ако нямате вана у дома, в която да се потопите, можете да използвате английската сол и в друга рецепта. Една шепа кристали се поставят в тава върху хартия за печене и се запичат във фурната за няколко минути. Изсипват се в купа и се разбъркват с едно яйце. Получената смес се разстиля върху парче плат и се завързва на кръста. Стяга се с широк колан или с друго парче плат и се оставя за през нощта. Поне 10 вечери се прави, за да отшуми изцяло болката в кръста. Добре е сутрин, като се свали компреса и се отмие мястото, да се намаже с чиста мас. Това обаче в случай, че не се налага да излизате за работа или за друг ангажимент през деня.”

Кирилка Паунова е изпратила чрез дъщеря си няколко рецепти до сайта ни. Ето го нейното приложение при болка в кръста:

„…Ако боли кръст, се използват варени картофи, докато са още горещи.

Белят се и се почистват 2 килограма от тях. Варят се за 20 минути във вода, колкото да ги покрие. Докато са още горещи, се намачкват, без да се отцежда водата. Сместа се изсипва в платнена торбичка или в калъфка, която се поставя върху кръста. Трябва да е топла, колкото може да се търпи. Компресът се държи, докато картофите изстинат. С премахването му трябва да се премахне и болката.”

Теодосий Кирилов, вътрешен дизайн, гр. София. Ето какво ни пише:
Зеленоустата мида е нетрадиционно предложение!

„Аз съм нетрадиционалист. Затова всичко правя по този начин. Дори болката лекувам нетрадиционно. Приемам екстракт от зеленоуста мида, защото съм предразположен към заболявания на костите и ставите. Мога да кажа, че до този момент нямам никакви оплаквания. Не съм изпитвал болка в лактите, коленете или кръста от месеци.”

Здравка Василева е решила да сподели с нас рецепта срещу болка в кръста на лечителя Петър Дънов:

„Учителят ни казва да лекуваме болка в кръста, като настържем 100 г чист сапун. Към него се слага жълтък от едно яйце. Бърка се непрестанно, като през това време се налива в съда 90-градусов спирт. Количеството на спирта зависи от разбирането ви – ако искате по-гъст мехлем, слагате по-малко.

Като е готово мазилото, от него се нанася върху чист плат и се превързва болезненото място. Компресът се оставя да стои, докато засъхне.”

Във форума на популярно електронно издание за здраве четем следния коментар. Той е на потребителя sashka_angelova и отново съдържа рецепта на лечителя Дънов:

„Прави сте, но Дънов има и следната рецепта. 2 – 3 глави кромид лук се пюрират (използвайте пасатор или машинка за меляне на месо). Когато лукът стане на крем, добавете няколко лъжици сода. Легнете и нека ваш близък нанесе сместа върху болезненото място. Сложете плат, прикрепете и така стоите няколко часа. Болката в кръста скоро ще изчезне.”

Завършваме материала с една рецепта срещу болка в кръста, която нашата колежка Ася знае от баба си. Ето какво разказва бабата:

„От своите баби знам тази рецепта – плете се колан от 3 върви канап. Дължината на всяко едно от въженцата, трябва да е по-голяма от обиколката на талията. Това е нужно, за да може канапеният колан лесно да се сваля и слага. След като се оплете и се сложи, носи се поне 45 дни, за да изцери болката в кръста. Разрешено е свалянето му за много кратко през деня – само докато сте в банята.

Коланът не трябва да е стегнат, не трябва да се слага върху наранена кожа или върху бенки.”

За да поясним действието на канапения лек, ще споделим тезата на д-р Илия Биволарски. Според думите му канапът, вързан върху кръста, взема участие в основен електролитен процес. Власинките, от които е изграден, спомагат за разграждането на електричеството, концентрирало се в тялото ни. С изчезването на електричеството изчезва и болката.

Източници:

https://lekuva.net (архив)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *