Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е здравето (What the Health) – защо трябва ИЛИ НЕ трябва да гледате този филм?

Какво е здравето (What the Health) е филм, който задължително трябва да се гледа. И то не само веднъж… И за предпочитане е да се гледа без предразсъдъци

What the Health

Какво е здравето (What the Health) може да изтеглите от замунда, с отлично качество и със субтитри. Ако имате абонамент за Netflix, може да го гледате и там.

Какво е здравето (What the Health) не е поредният филм за здравето, в който дузина учени обясняват защо не бива да ядем сладко.

В „Какво е здравето“ един нормално любопитен човек тръгва да търси истината за това с какво се храним. Не как, а с какво!

От позицията на хора, които са чели и гледали предостатъчно подобни филми, ние в lekuva.net мислим, че авторът Кип Андерсън е обективен, но в същото време и леко краен. Да, ние и нашата околна среда ще сме по-добре, ако ядем по-малко месо, риба, яйца и млечни продукти. Но това не означава да се демонизира определен макроелемент (в този случай мазнините).

Кип Андърсен и Кигън Кун

За да внесем малко повече яснота, ще припомним, че Кип Андерсън е автор и на „Cowspiracy“ – филм, който не може да бъде изгледан докрай, без значение веган ли сте или карнист. Сцените с насилието над животните във фермите трудно могат да бъдат забравени. И понеже филмът наистина е тежък, може да се изгледа и като отделни видеа, публикувани в youtube или социалните мрежи.

Но нека се съсредоточим върху най-новият филм на Кип Андерсън – Какво е здравето (What the Health)

Балансът винаги е бил и остава най-доброто, което можем да направим за своето здраве. Затова и твърдението на един от експертите във филма, че диабетът няма общо с консумацията на сладко, а с прекаляването с мазни храни, е меко казано невярно.

Цел на тази статия е не да критикува филма, а погледнем безпристрастно на фактите.

Достатъчно е да кажем, че филмът включва много факти, но и много мнения, неоснователни твърдения, заблуждаващи твърдения и няколко неподправени лъжи. Само защото някой има докторска степен преди името си, не гарантира, че всичко, което излиза от устата му, е надеждно, и е истина.

Но основната ни критика към филма е, че затлъстяването, диабетът, ракът и сърдечните заболявания просто не могат да бъдат прикрепени към нито една хранителна група или хранителна съставка. Това са сложни заболявания, с множество фактори, при които диетата е от основно, животоспасяващо средство.

Хоакин Финикс – актьор, веган и продуцент на What the Health и глас зад кадър в Cowspiracy

Още в началото на филма Кип Андерсън описва себе си като „възстановяващ се хипохондрик“. И предвид предишните проекти на Андерсън, филмът има за цел да прокара идеята, че ниско-маслената веганска диета е най-доброто за човешкото здраве. Да, първите 30-40 минути от филма са в състояние да парализират всеки, който просто гледа, но не мисли. Драматична музика, насилие над животните, дебели хора, които пресичат улиците с отнесен поглед… Думата „храна“ задължително е в комбинация с определението „ужасяваща“. Няма да проверяваме всички факти, изнесени във филма един по един. Достатъчно е само да кажем, че да се убеждават хората с диабет да приемат въглехидрати, е почти толкова страшно, колкото всеки ден да храниш болен от рак с кренвирши.

И още нещо… Във филма се казва, че в рамките на минути от яденето на мъртви бактериални токсини (шунка, салами, и т.н.) тялото получава възпаление, а артериите се втвърдяват

Това са невярни или неадекватни твърдения. Атеросклерозата, или втвърдяване на артериите, се счита за хронично възпалително заболяване. Въпреки това, няма данни, които да предполагат, че „в рамките на минути мъртвите месни бактерии и токсините са причина за втвърдяването на артериите“.

Последно – яденето на 1 яйце на ден е също толкова лошо, колкото пушенето на 5 цигари на ден, за продължителността на живота

Да, кадрите, в които деца ядат наденички и цигари, са много убедителни и стряскащи. Но, както повечето от нас знаят – корелацията не е равнозначна причина. Една много голяма част от твърденията във филма не са подкрепени с факти. Да, има мнения болни хора, които са яли нещоси (в случая – яйца), и са се разболели, но няма нито факти, нито важни подробности.

Авторите на филма не са потърсили други фактори за начина на живот, освен за консумацията на яйчен жълтък и тютюнопушене. И всички пациенти са били пациенти в съдова клиника. Знаем ли дали хората, които са яли яйца, са използвали и високо наситени мазнини при приготвянето? И дали изобщо са правили някакви упражнения? По колко пъти на ден са се хранили? Използвали ли са редовно добавени захари в храната? Тези въпроси относно начина на живот не бяха оценени във филма.,

Наистина ли е толкова добре да си вегетарианец?

Един от изводите, които човек си прави след като изгледа филма е: яж сурови плодове и зеленчуци, медитирай и бъди здрав. Наистина ли е толкова яко да си веган? Не, по-яко от това да си веган е да си разумен! И все пак, има някои объркващи променливи, които трябва да се имат предвид при изследванията, направени при вегетарианците. Средно вегетарианците са по-склонни да:

– Имат по-високо социално-икономическо положение
– Имат висше образование
– Да имат по-силна воля, като цяло
– Да бъдете непушачи
– Да са по-активни физически
– Да участват в дейности за намаляване на стреса (като йога, медитация и т.н.)

Няма как да не признаем, че всяко едно от твърденията по-горе намаляват риска от възпалително заболяване, сами по себе си, или са свързани с по-малка честота на хронични заболявания.

Заключение

По никакъв начин не сме съгласни с препоръката на филма да се увеличи консумацията на растителни храни. Да, увеличаване приема на растителни храни увеличава общия прием на фибри и на редица витамини и минерали, фитонутриенти и антиоксиданти. Но това съвсем не е достатъчно за нормалното функциониране на организма.

Изразяваме и несъгласие с подхода на кинотворците. Всеки филм, който ви кара да се потресете или предлага да махнете от менюто си цели групи храни, трябва да се гледа с критично око. Не сме съгласни и с това, че авторите на „Какво е здравето“ използват „алтернативни факти“, за да подчертаят своята гледна точка.

Тялото ви ще ви бъде благодарно, ако веднъж в седмицата му дадете месо, което сами сте приготвили у дома. организмът ви ще се чувства малко повече жив, ако поне три пъти в седмицата изяждате по едно варено яйце. Ще бъдете изпълнени с енергия, ако през повечето време хапвате растителна храна, приготвена по разнообразни начини, пиете много вода и билкови чайове. И накрая – ще живеете много дълго и в добро здраве ако спортувате всеки ден и преминавате през живота наслаждавайки се дори на най-малкият момент на щастие…

Мариана Атанасова

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какво е здравето (What the Health) – защо трябва ИЛИ НЕ трябва да гледате този филм?

  1. tralala каза:

    много сте зле от лекува нет!
    „По никакъв начин не сме съгласни с препоръката на филма да се увеличи консумацията на растителни храни. “
    е какво да се увеличи яденето на месо ли?- за да се увеличават инфарктите, диабета и затлъстяването с високо кръвно и тн..? нещо не сет у ред тотално с тоя коментар ваш и изобщо!
    Здравословното хранене е измислено и съществува още преди този филм.
    и е с доста много растителна храна, религията, постите в годината, навремето хората са пстели , сега само ядат по празниците без да постят..
    месото е в пъти по-малко защото не е съществувал хипермаркетът задръстен от всякакви меса по всяко време.. хората сами са си правели меса, сушени, когато няма хранителни запаси преди реколтите..
    направооо.. някой тъп месояден купувач готованко коментира. Изобщо мислите ли с главите си в сайт.?
    2- Филма не се превежда така и сте неграмотни! Не е какво Е здравето а понеже израза е „Какво по дяволите“ и е игра на думи на английски. вместо Hell e Health което вместо Дявол и заменена думата със Здраве и правилният превод би следавло да е Какво по здравето?!

    относно вашето разбиране за правилно или не и дали трябва цели ниши от хранителната тъпа индустрия да се хамахнат- да стряскащо е и да трябва.
    когато детето ви се разболее от диабет, спирате изкуствената рафинирана захар, вече, нали!
    и авицена е казал храната е вашето лекарство и вашето лекарство е храната.
    така че много ясно че трябва да се внимава какво се яде и че е доказано канцерогеннен фактора на месата и особено на телешкото !
    традиционната българсак кухня е само меса, пържено и мазно- по три тона олио плуват продуктите, оризи гювечи.. мусаки! готвено теста баници и прочее..
    Ами мислите ли че са живели дълго, да живели са, и знаете ли какво яде една 90 годишна бабичка?
    Нищо подобно от тъъпата мазна и тежка българска кухня.. тя се готви за тъпите мъже, и за подсрастващите деца да се угояват..
    Нооо ако след 40-50 човек продължава да си прецаква здраветос такава храна, си умира нормално на 60-70 и си мисли че е бил здрав .. Не храната го убива! защото му причинява болести.-

    Та тази баба която ми беше съседка както и моите баби.. естествено тъпите дядовци умират рано, които са пиели и яли каквото си щат.. въпрос на желание за живот и избор ан храна- пак казвам!
    Та тази бабк ядеше супер малко, движеше се доста, само пресни неща, нищо готвено салатка или супички, месо не, малко домашно сирене от коза!- да подчертая никакви прасета, оведа и прочее…
    това е.. демек храни се малко и по постно, движи се, и човек може да живее дълго! и да има енергия!
    къде видяхте поне 50 на 50% съотношение животинска храна и растителна?
    естествено че трябва тъпият българин да си увеличи приема на растения..
    1- защото хората не са причати не хищници. – а това предполага поне 80% растителна храна да не кажа само такава, но животните ядат всичко като не си мият храната като хората, така че няма 100% хищници нито 100% тревопасни..
    това човекът си го е измислил.. като преобладаваща храна.
    в една почва, телето и копитните докато пасат, колко червея, пръст , микроорганизми, бактерии, ларви, насекоми или охлюви ядат? ааа? доста! това е чист протеин животински.
    както и измислените понятия от хората за хищтник- че било само месоядно..- дрън дрън, ядат треви пасат каквото искат и зеленчуци когато имат нужда, няма напълно месоядни или напълно вегетарианнци бе хора! в живота и на планетата не се яде като че ли е във вакуум или в лаборатория, изкуствено пространство.
    Но хората са примати а те ядат основно растения, шимпанзетата малко месо но е заради улова и признанието и статута..
    горилите и орангутаните как стават огромни след като са вегани? а

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *