Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да правя: Детето ми се тръшка, изпитва безпокойство и страх

Полезни съвети за родители: Как да се справите с детското тръшкане, безпокойство и страх?

Детето ви иска постоянно да е с вас… Отначало това ви се е струвало сладко и приятно, но вече ви изнервя. Можете да преодолеете тази прекалена привързаност и неговото тръшкане, като следвате съветите на психолозите.

детето ми се тръшка
Полезни съвети за родители

Нужда от сигурност

Ако вашето дете лесно се поддава на тревожност, то не може дълго да стои само в стаята си и ви следва навсякъде.

Как да реагирате? Дайте му да рисува или да прави нещо друго при вас, в хола. През това време продължете да вършите работата си, да се движите и да му говорите – така създавате нещо като звукова пъпна връв, която го успокоява. Детето приема много добре подобно поведение и постепенно се съсредоточава в заниманията си.

Страх от скука

Детето ви не понася бездействието и затова иска да играе с вас. То има нужда да прави нещо, но когато не знае какво е то, започва да се безпокои.

Как да реагирате? Покажете му часовника и му кажете: „Сега ще разгледаме заедно книжката, но когато стрелката стигне до тази цифра, ще трябва да приготвя обяда, а ти ще отидеш в стаята си“. Ако, след като се е оттеглило, детето престане да си играе, не се чувствайте виновни – то си има и други, незабележими занимания във въображението си.

Безпокойство

Невъзможно ви е да проведете един спокоен телефонен разговор – детето ви веднага пристига, качва се на коленете ви, започва да крещи… Това поведение издава неговото безпокойство, че то не е най-важно за вас.

Как да реагирате? Колкото повече се нервирате, толкова по-силно детето ще вярва, че е в опасност. Останете спокойни и твърди. Предупредете го, че ще се обадите по телефона, кажете му с кого ще разговаряте, дори можете да покажете снимка. След като повторите няколко пъти метода, постепенно той ще стане излишен, защото детето ще се успокои.

Страх дa не бъде изоставено

Всяка сутрин завеждането в детската градина е голямо изпитание. Детето крещи, ляга на пода, поставя условия.

Как да реагирате? Много често това поведение е огледало на собствените ни угризения, че изоставяме децата на чужди грижи. Ако гледката е непоносима за вас, оставете бащата да заведе детето и се погрижете да си възвърнете емоционалното равновесие.

Ревност

Винаги, когато искате да излезете, детето прави кризи. На определена възраст малкото момиченце иска баща си само за себе си, а малкото момче се държи по същия начин към майка си.

Как да реагирате? Първо, престанете да изпитвате вина, а още по-важно е да не се поддавате на натиска. Ако направите тази грешка, ще превърнете детето в господар в семейството, като в същото време ще усилите страховете му. Останете твърди в позицията си и така ще му помогнете да преодолее емоциите си. Още предния ден му кажете, че на следващия ще излезете само двамата с татко, защото имате нужда да бъдете малко сами. Поверете го на любимата му баба.

Упражнение по самостоятелност

Когато слагате детето в леглото, помолете го да ви разкаже какво е успяло да направи добре през деня – нарисувало е хубава рисунка, карало е колело. Попитайте го какво е почувствало – радост, гордост, удоволствие? Детето ще заспи с тази позитивна идея и с усещането, че може да посрещне всеки страх.

Източници:psychologos.ru,zajenata.bg,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *