Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тоби Амидър, диетолог: Полезен или не чак толкова полезен е сокът от кисели краставички за здравето?

Тоби Амидър е известен диетолог, автор на книгата, превърнала се в бест сейлър – The Greek Yogurt Kitchen

 сока от кисели краставички
Тоби Амидър: Полезен или не чак толкова полезен е сока от кисели краставички за здравето?

В една от статиите, публикувани неотдавна, Тоби Амидър разглежда ползите и вредите от сока от кисели краставици. Публикацията е била провокирана от нейно посещение в Санкт Петрбург, където е станала свидетел на това „странно“ за западняците явление – пиене на сок от кисели краставици. Освен това, пробиотиците представляват интерес за Тоби.

Тоби Амидър

Диетоложката решила да разбере защо тези хора пият този сок? Има ли полза за здравето? И ако няма полза за здравето – може ли да бъде опасен?

В продължение на година продължили експериментите и проучванията на Тоби Амидър. Ето и нейното заключение.

Краставиците се считат за здравословна храна в продължение на векове.

Юлий Цезар е хранил с войниците си с краставици, за да имат още повече сила. Основна роля за това играе високото съдържание на фибри в краставиците. Клеопатра е използвала краставиците като средство за красота.

Изхождайки от историческите данни, би трябвало да кажем, че киселите краставички съвсем не са руски патент, както някои си мислят.

Смята се, че датират от 2030 г.пр.н.е., когато краставиците са били запазени по този начин от пътници, пътуващи от Индия до долината Тигър.

Маринатата за киселите краставици изисква три основни съставки: краставици, сол и вода .

Също така, според народите на Русия и Полша, както и изхождайки от някои доста популярни славянски рецепти за здраве със сок от кисели краставички, можем да кажем, че сокът от кисели краставички има известна полза за здравето.

Твърди се, че е много полезен за хора, които страдат от диабет. Както и за такива, които са прекалили с алкохола и искат да преминат през махмурлука малко по-леко.

Краставиците ферментират заради присъствието на бактерия Lactobacillus, която обикновено покрива кожата на краставицата. Тя е причина за побеляването на маринатата и на краставицата. В този вид сокът от кисели краставички би могъл да се разглежда като пробиотик.

Но, днес тези полезни пробиотични бактерии се елиминират, защото голяма част от домакинствата приготвят киселите краставички с оцет.

Ето какво можете да намерите в 100 ml. сок от краставици, приготвен и ферментирал, благодарение на водата, солта и полезните бактерии

Въглехидрати: 0.4 грама.
Калций: 1-5%
Натрий: 50-115%
Калий: 3%
Магнезий: 3%
Пробиотици: До 10 700 образуващи колонии единици в 100 ml.

Сокът от краставици съдържа следи от въглехидрати, минерали и понякога пробиотични бактерии. Също така има много натрий.

Ползи и вреди

Фитнес

Много хора смятат, че високото съдържание на сол в този сок е вредно.

Има изследвания, които твърдят, че е полезно да се пият солени разтвори след тренировка, заради увеличеният прием на вода след това.

Крампи

Честият прием на сок от кисели краставички може да предотврати появата на мускулни крампи.

Възстановяването е с 36% по-бързо, отколкото след прием на обикновена вода и 45% по-бързо, отколкото след като изобщо не се консумира течност.

Изследователите предполагат, че нещо в този сок може да предизвика рефлекс в устата, като изпраща сигнал към нервите, за да спрат да се свиват.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърди тази констатация.

Болки в стомаха

Според анекдотични доказателства, чаша сок от кисели краставички може да ви помогне да се освободите от стомашните проблеми.

Това може да се дължи на факта, че някои случаи на стомашна болка са причинени от необичайно ниска продукция на стомашна киселина. Не е доказано, че помага на 100%, но си струва да се опита.

Рак и други тежки болести

Също така се смята, че сокът от кисели краставички увеличава храносмилането и имунната функция, като същевременно намалява риска от рак и сърдечни заболявания.

Такива ползи за здравето често са свързани с антиоксидантите и пробиотиците, за които се смята, че се намират в сока от кисели краставички.

Въпреки че е възможно сокът от кисели краставички да има антиоксидантен ефект, няма изследвания които да потвърждават това.

И все пак…

Въпреки многото претендирани ползи и употреби, сокът сок определено не е за всеки.

Ето някои фактори, които трябва да имате предвид, преди да решите да пиете сок от кисели краставици:

– Киселинност: Поради киселинността, сокът може да предизвика проблеми за тези хора, които са с анамнеза за подагра.

– Високо съдържание на натрий: твърде много сол може да доведе до задържане на вода и подуване на корема и крайниците.

– По-високо кръвно налягане: многото течности, които се изпиват след прием на солен разтвор може да са причина за високо кръвно налягане.

– Храносмилане: твърде много сок от кисели краставички може да доведе до газове, болки в стомаха и диария.

– Някои лекари се притесняват, че пиенето на сок от кисели краставички може действително да предизвика електролитен дисбаланс и да влоши спазмите. Изследванията обаче не подкрепят това.

Не се отказвайте от сока от киселите краставички, както и от самите кисели краставици. Консумирайте ги редовно, но с мярка, и със сигурност може да забележите някои положителни промени във вашето здраве.

Източник: www.livestrong.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *