ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Марио Станкев: Кой е първият симптом, който алармира за проблеми с артериите на долните крайници?

Проф. д-р Марио Станкев, д.м.н. е специалист по обща и съдова хирурги и специалист по съвременото лечение на каротидната патология

Проф. д-р Марио Станкев е известно име в областта на миниинвазивната флебология и диагностицирането на аневризми на коремната аорта. Специализирал е в Милано, Хановер, както и в Дюселдорф. Той е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница.

Проф. Станкев е обезпокоен от факта, че запушването на дълбоките вени се среща все по-често при млади хора. От това заболяване страдат и родилки. Затова са важни първите симптоми, които не бива да се игнорират.

Ако не се лекува, запушването на дълбоките вени, тромбът се откъсва и причинява белодробна емболия и смърт.

Първият симптом, който трябва да предизвика по-задълбочена лекарска намеса е болката в краката при ходене. Болката се чувства най-вече в мускулите на долния крайник. Постоянните болки са зов за помощ. В зависимост от сегмента, който засягат, тези болки започват от подбедреницата. В по-напредналите стадии болката преминава и в бедрата.

Всяка болка е необходимо да бъде консултирана с лекар. Затова, при появата на такива симптоми, като болка при ходене, които карат пациента да спре още при първите 50-100 метра, трябва веднага да се потърси консултация със специалист, а не да се прилага самолечение. Болката е задължителната аларма, която трябва да ни накара да потърсим и съдов специалист, освен ревматолог, както в повечето случаи се прави. Източник на болката в краката не са само ставите.

Диагностицирането на запушените артерии на вени започва с ултразвук, уточнява проф. Станкев. С ултра звук се установява къде са запушванията на съдовете, както артериални, така и венозни. След това се извършва ангиографско изследване. Ангиографията е контрастно рентгеново изследване на аортата и нейните разклонения. Извършва се като се въвежда контраст в съдовете. Това дава още по-точна картина на евентуалните запушвания и стесненията на артериите.

Третият етап на диагностиката и лечението на запушените артерии е въвеждането на катетър

Чрез въвеждането на катетри се отварят съдовете и се поставят стентове на мястото на тези запушвания, които вече са открити.

В предаването „Здравето отблизо“ проф. Станкев каза още, че не е задължително да има видими изменения по краката при запушването на артерии.

Важно напомняне направи професорът в предаването по БНТ – зашушването на артериите е болестта на пушачите!

98-100% от пациентите на Националната кардиологична болница са пушачи. Световната здравна организация също отбелязва, че сърдечно-съдовите заболявания са заболявания на пушачите.

Проблемът със запушените артерии и образуването на тромби НЕ СЕ РЕШАВА МЕДИКАМЕНТОЗНО в напредналите стадии.

В началните стадии заболяването действително може да се стопира със специални лекарства и рязка промяна на режима на живот. Голяма част от случаите, именно заради своето неглижиране, стигат до оперативно лечение. След операцията пациентът много бързо се връща към нормалния си начин на живот.

Източник: bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *