Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Борш – задължителна супа за болни от холецистит и диабет

Борш е супата на славяните, която задължително трябва да присъства в менюто на здравите хора. Това ястие е пълноценна грижа за доброто самочувствие

Борш може да си направи всеки и по всяко време. Истината е, че в Русия тази супа е много популярна. Не е само заради това, че е нещо като национално ястие. Борш се прави и в Унгария. Правил се е и в България. Но с времето, и поради някои исторически и географски фактори, българската кухня става с една идея по-ориенталска.

Но днес нищо не ни пречи да си направим борш така, както се е правил някога…

Почти всяка супа (с малки изключения) е полезна за здравето. Протеини, мазнини, полезни въглехидрати – всичко в умерени количества. Балансът на животински и растителни съставки има положителен ефект върху храносмилателната система. Богатият витаминен и минерален състав осигурява здравословната доза от необходимите елементи. Витамини от групата В, витамини С и К, органични киселини, аминокиселини, минерални соли – просто всичко необходимо на едно място!

В Русия и Украйна все още дават отвара от борш на болните деца. Това е само течният компонент от супата. Той подобрява храносмилането и намалява вискозитета на кръвта. Много е полезен за хората, които имат гъста кръв. Отварата от борш е ползотворна за сърдечно-съдовата система.

Чрез своя балансиран състав боршът перфектно почиства организма от токсините . Фибрите, които буквално измитат шлаките, са гарантирани от шестте зеленчука (картофи, зеле, цвекло, моркови, домати, лук). А бобът, прибавен в борша, е отличен сорбент.

Какви са здравословните ползи от супата борш?

Казаното до тук би трябвало да е достатъчно, но все пак ще изброим заболяванията, при които е добре да се приема тази невероятно вкусна и полезна вегетарианска супа:

– чернодробни заболявания
– прекалена пълнота и трудно преборими наднормени килограми
– атеросклероза
– холецистит
– диабет

Бетаин – вещество, съдържащо се в супата борш, разгражда мазнините, извежда лошия холестерол и притежава значителни холеретична свойства

Приготвянето на борш е достатъчно просто. И все пак, за да се справите с тази задача е по-добре да следвате рецептата. Ето една изпитана и надеждна рецепта, чиито краен резултат ще ви изненада с вкуса си.

Класически борш:

– месо (телешко) – 300 грама
– 2-3 картофа
– малка глава червено цвекло
– зеле – 150-200 грама
– морков – 1 брой
– 2-3 скилидки чесън
– 1 глава лук
– 3 супени лъжици доматено пюре
– дафинов лист – 3 броя
– копър, магданоз
– растително масло
– черен пипер
– сол

Нужно е да имате подходяща тенджера, в която да има 2-3 литра студена вода. Сварете месото. Може да изхвърлите първата вода, за да се отървете от пяната.

Малко преди да стане готово сложете подправките – дафиновия лист, черния пипер, солта, чесъна. Страхотно ще стане и ако добавите корен целина, ситно нарязан.

Махнете месото. Щом се охлади го нарежете. В така получения бульон сложете зелето. Може да разнообразявате борша с кисело зеле. След това се добавя моркова, цвеклото и лука. Преди да свалите супата от огъня, добавете нарязаното месо.

Има една особеност, с която е добре да се съобразите. Картофите се варят цели, след това се пасират и се добавят към супата. Това предава еди невероятно мек и приятен вкус.

Една тайна: сложете 3-4 сухи сливи.

И една кулинарна особеност: в някои части на Русия варят всеки зеленчук отделно. След това смесват бульоните. Например, ако към водата, в която се вари цвеклото, се добави малко, много малко оцет, светът става много приятно червен, а киселинността на супата – приятно отрезвяваща и свежа.

Не е задължително да добавяте сметана, с чиито вкус тук трудно свикваме. малко масло върши същата работа.

Източник: russianfood.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *