Истината: Тези 7 грешки съсипват вашите зъби!

В грижата за зъбите често се поддаваме на някакви остарели навици и методи. Добре е да знаем има ли истина в идеята за заместване на четката с ябълка или в това, че лошите зъби са по наследство…

Опровержението на митовете ще ни помогне да се грижим за зъбите си по-пълноценно.

зъби
Ценни съвети за здрави зъби

Да си мием зъбите веднага след ядене

Заблуда! Най-вече когато сте хапвали плодове или други, съдържащи киселина продукти или сте пили сок, тогава няма нужда веднага да посягате към четката за зъби.

Причината: Киселината размеква за кратко време зъбния емайл – ако веднага почнем да четкаме зъбите си, ще отнесем и една част от покритието на зъбите. Затова изчакайте половин час и тогава си измийте зъбите.

Колкото по-твърда е четката за зъби, толкова по-добре

Заблуда! Да, твърдите четки почистват зъбите добре, но могат да наранят венците. А който натиска много или мие зъбите си неправилно, може да повреди с твърдата четка дори зъбния емайл. Затова по-добре не посягайте към твърдите четки.

Вместо да си измием зъбите, по-добре да изядем една ябълка

Заблуда! Да, дъвченето на ябълка изчиства повърхностно зъбите, но не може да почисти пространството между зъбите. Но има нещо по-лошо – киселината от ябълката нарушава зъбния емайл, а плодовата захар е чудесна храна за бактериите, които предизвикват кариеса.

Кариесите са наследени генетично

Заблуда! Гените имат някакво влияние върху образуването на кариеси, но не всеки, който е генетично предразположен, автоматично получава повече кариеси. Най-голяма роля за това играе начинът, по който се храним, това, което ядем, и как се грижим за зъбите си.

Защо често цялото семейство страда от кариеси? Защото обикновено децата се хранят по същия начин като родителите си и си мият зъбите като тях.

Дъвченето на дъвка замества миенето

Заблуда! Дъвката предизвиква засилено слюноотделяне и по този начин киселините в устата се неутрализират по-бързо. Но дъвката не може да премахне наслоението по зъбите така успешно, както четката за зъби. Същото се отнася и за междузъбното пространство, за почистването на което дъвката не помага. Дъвката като заместител на миенето на зъбите използвайте само в екстрени ситуации.

Млечните зъби се сменят, няма нужда да се грижим за тях

Заблуда! Напротив, децата трябва да си почистват зъбите грижливо. Защото зъбният емайл при децата с млечни зъби е още мек, а децата пък обичат да похапват сладки неща, което е улеснение за бактериите, предизвикващи кариеси.

Ако зъболекарят е принуден да извади млечен зъб, често съседните зъби заемат освободилото се празно място. И последиците са – криви зъби. За съжаление, дупките между млечните зъби могат да нарушат и говора при децата. Проучвания са доказали, че при кариеси на млечните зъби съществува опасност те да останат и при постоянните зъби.

Когато венецът кърви, да не четкаме много

Заблуда! Дори и да боли – продължавайте да четкате грижливо, но без да натискате, мястото, където венецът кърви. Почиствайте и с конец за зъби. Венецът кърви, защото е възпален. Причина за това са бактериите, които трябва да „изчеткате“ от венеца. Водата за уста и чаят от салвия са най-добрите домашни средства против възпалението на венците. Но ако венецът не спре да кърви няколко дни, отидете на зъболекар.

Оценете статията
Оценка 3.2 от 13 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да функционира правилно този сайт използва бисквитки.