ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Истината: Тези 7 грешки съсипват вашите зъби!

В грижата за зъбите често се поддаваме на някакви остарели навици и методи. Добре е да знаем има ли истина в идеята за заместване на четката с ябълка или в това, че лошите зъби са по наследство…

Опровержението на митовете ще ни помогне да се грижим за зъбите си по-пълноценно.

зъби
Ценни съвети за здрави зъби

Да си мием зъбите веднага след ядене

Заблуда! Най-вече когато сте хапвали плодове или други, съдържащи киселина продукти или сте пили сок, тогава няма нужда веднага да посягате към четката за зъби.

Причината: Киселината размеква за кратко време зъбния емайл – ако веднага почнем да четкаме зъбите си, ще отнесем и една част от покритието на зъбите. Затова изчакайте половин час и тогава си измийте зъбите.

Колкото по-твърда е четката за зъби, толкова по-добре

Заблуда! Да, твърдите четки почистват зъбите добре, но могат да наранят венците. А който натиска много или мие зъбите си неправилно, може да повреди с твърдата четка дори зъбния емайл. Затова по-добре не посягайте към твърдите четки.

Вместо да си измием зъбите, по-добре да изядем една ябълка

Заблуда! Да, дъвченето на ябълка изчиства повърхностно зъбите, но не може да почисти пространството между зъбите. Но има нещо по-лошо – киселината от ябълката нарушава зъбния емайл, а плодовата захар е чудесна храна за бактериите, които предизвикват кариеса.

Кариесите са наследени генетично

Заблуда! Гените имат някакво влияние върху образуването на кариеси, но не всеки, който е генетично предразположен, автоматично получава повече кариеси. Най-голяма роля за това играе начинът, по който се храним, това, което ядем, и как се грижим за зъбите си.

Защо често цялото семейство страда от кариеси? Защото обикновено децата се хранят по същия начин като родителите си и си мият зъбите като тях.

Дъвченето на дъвка замества миенето

Заблуда! Дъвката предизвиква засилено слюноотделяне и по този начин киселините в устата се неутрализират по-бързо. Но дъвката не може да премахне наслоението по зъбите така успешно, както четката за зъби. Същото се отнася и за междузъбното пространство, за почистването на което дъвката не помага. Дъвката като заместител на миенето на зъбите използвайте само в екстрени ситуации.

Млечните зъби се сменят, няма нужда да се грижим за тях

Заблуда! Напротив, децата трябва да си почистват зъбите грижливо. Защото зъбният емайл при децата с млечни зъби е още мек, а децата пък обичат да похапват сладки неща, което е улеснение за бактериите, предизвикващи кариеси.

Ако зъболекарят е принуден да извади млечен зъб, често съседните зъби заемат освободилото се празно място. И последиците са – криви зъби. За съжаление, дупките между млечните зъби могат да нарушат и говора при децата. Проучвания са доказали, че при кариеси на млечните зъби съществува опасност те да останат и при постоянните зъби.

Когато венецът кърви, да не четкаме много

Заблуда! Дори и да боли – продължавайте да четкате грижливо, но без да натискате, мястото, където венецът кърви. Почиствайте и с конец за зъби. Венецът кърви, защото е възпален. Причина за това са бактериите, които трябва да „изчеткате“ от венеца. Водата за уста и чаят от салвия са най-добрите домашни средства против възпалението на венците. Но ако венецът не спре да кърви няколко дни, отидете на зъболекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *