Не се притеснявайте: Тези ваши грешки не са чак толкова опасни за здравето

Понякога тялото подава сигнали, които ни тревожат, защото си представяме, че зад тях стоят сериозни проблеми. За щастие, обикновено здравето ни не е застрашено, а малките небрежности по отношение на хигиената най-често остават без последици.

Наоколо гъмжи от микроби

Независимо от това дали се намирате в метрото или в офиса, кихащият до вас няма да ви зарази, ако имунната ви система е достатъчно солидна. Доверете й се и не се поддавайте на страха от заразяване, защото така намалявате вашия капацитет за самолечение. Добрата защита от микробите и вирусите започва с редовното миене на ръцете.

Съвет: Не забравяйте да почистите и носа си, след като сте си измили ръцете. Напълнете шепата си с вода от чешмата и смъркайте от нея с едната ноздра, докато сте запушили другата, издухайте водата и после сменете ноздрите.

Две поредни нощи почти без сън

Ако не става дума за хронично безсъние, сигурно сте се забавлявали добре или пък сте работили извънредно и не ви е останало време да поспите. Спокойно – вашето тяло знае как да си навакса пропуснатата почивка.

Недостатъчният сън е опасен само за хората, които работят с машини, тъй като нараства рискът от допускане на грешки поради недостатъчно добро съсредоточаване или няколкосекундно несъзнателно придремване.

здравето
Вашето тяло знае как да си навакса пропуснатата почивка

Съвет: При редовен прием на определени лекарства, избягвайте безсънните нощи, тъй като обмяната на веществата, адаптирана към ритъма бодърстване-сън, може да бъде сериозно смутена.

Забравено хапче

Е, това не е точно заплаха, но все пак хормоните могат да объркат организма.

Ако само веднъж сте забравили вашето противозачатъчно, не се паникьосвайте – това се случва на 59% от жените! Правилото е следното – в случай, че още не са изминали 12 часа от определеното за хапчето време, вземете го и то ще изпълни предназначението си. За съжаление, това не се отнася за слабо дозираните противозачатъчни. При тях, както и ако са минали повече от 12 часа, трябва да потърсите други начини за предпазване.

Съвет: Ако тези пропуски са чести, това може да означава подсъзнателно желание за бебе или пък несъгласие с факта, че приемате всеки ден хормони. Поговорете с вашия гинеколог, който ще ви препоръча други средства против забременяване.

Чужда четка за зъби

Не се безпокойте, ако в сутрешното бързане сте грабнали чужда четка за зъби. Имунната защита на устната кухина се съпротивлява успешно на този тип микроби. При децата обаче тя не е достатъчно развита и на тях употребата на чужда четка за зъби наистина може да навреди.

Съвет: Бъдете внимателни, ако някой член на семейството ви страда от инфекциозно заболяване – чрез невидимите с просто око микроби, разположени в устата, могат да се предадат сериозни заболявания като хепатит С или В. Четките за зъби се дезинфектират най-лесно с вряща вода.

Зависимост от мобилния телефон

Не приемайте всяка тревожна информация за проверена истина. Изследванията сочат противоречиви данни за вредата от мобилния телефон. Световната здравна организация предупреждава, че електромагнитните вълни вероятно са канцерогенни. Научно проучване сред 10 хиляди датчани твърди обратното. Ако искате все пак да се предпазите, провеждайте дългите си разговори от стационарния телефон и избягвайте да държите включен мобилния си телефон през нощта близо до вашето легло.

Съвет: Използвайте устройството „свободни ръце“, което намалява с 90% облъчването близо до главата.

Шум в ушите

В моменти на тишина, особено вечер и нощем, чувате някакво свирене? Това е безобиден шум в ушите, който не усещате в активните часове, когато го заглушават обичайните дневни звуци.

Ако обаче усещате шума по всяко време, няма друго решение, освен да се постараете да не му обръщате внимание, което не е толкова лесно.

Съвет: Ако се появи внезапен шум в ушите и не изчезне в рамките на деня, трябва бързо да потърсите лекарско мнение.

Най-честите грешки

Взимате двойна доза от лекарството

Ако сте пропуснали да вземете хапчето си, приемът на двойна доза по-късно не е добра идея. Лекарствата са предписани, за да поддържат едно определено ниво на активната съставка в организма. Двойната доза може да доведе до прекалено високото й съдържание или до стомашни болки. Поговорете с лекаря си.

Прекъсвате лечението с антибиотик

Ако не вземете докрай антибиотика, съществува голям риск инфекцията да се завърне с още по-голяма сила.

Освен това така допринасяте за устойчивостта на болестотворните бактерии към антибиотика. Следвайте стриктно предписанията на лекаря.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *