Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Петерис Клява, педиатър: 60-70% от родителите са дебили!

За четвърт век практика, световно известния латвийски педиатър Петерис Клява е спасил много деца. Но, също така, много от тях са умрели в ръцете му

Петерис Клява
Доктор Петерис Клява

„И всичко това, защото 60-70% от родителите са откровено малоумни!“, казва лекарят.

Направо е невероятно заради какви физически и психически травми децата са приети в болница.

В едно от последните си интервюта д-р Клява говори откровено за родителската глупост. Глупост, малоумие и безхаберие, което причинява страдание на децата. И най-важното – в това интервю педиатърът дава съвети как родителите да преодолеят менталната слабост, която ги владее, на моменти.

Родителска без-отговорност

На първо място децата умират заради инциденти, в повечето случаи нелепи. Пияни родители убиват децата си в катастрофи. Други позволяват на 10-12-годишни хлапета да управляват АТВ-та. Тази свобода може да стане причина за сериозни наранявания. Инциденти се случват и докато хлапетата карат ройлери или велосипеди.

Второто място, на което често се случват инциденти с деца, са язовирите. Най-често децата се давят, когато са допуснати да плуват самостоятелно или докато за тях се грижи по-голямо дете. Много инциденти са свързани с лекарства и химически разтвори и, разбира се, изгаряния, когато децата сами правят пожари или се поливат с лесно запалими течности.

Не само в Латвия, но и по целия сват инцидентите с децата се случват заради родителска небрежност и глупост.

Доктор Клява е трябвало да спасява 7-годишно момиче, което е изпило разтвор за почистване на канализация. Същият разтвор родителят безхаберно е съхранявал в бутилка от безалкохолно. Много често, пострадалите деца са докарвани в болницата от своите родители без дори да са обезопасени с предпазен колан, или с тях да има друг придружител, освен шофьора.

Знаете ли колко струва една трансплантация на черен дроб? И колко трудно е да се направи подобна интервенция на дете?, пита доктор Клява. Родителите са склонни да обвиняват дори самото дете, заради своето невнимание. Вината е на всеки друг, но не и тяхна.

През повечето време родителите очакват държавата „да направи нещо“

Държавата е виновна за това, че немалко деца умират от глад, защото родителите им имат погрешни възгледи за вегетарианството. Държавата трябва да възпита детето им в училище, като заедно с това, да му даде добро възпитание и здравословна храна.

Призивите за намаляване на раждаемостта са ужасни, от емоционална гледна точка. Но, разумът казва – стига толкова! Земята е опустошена, хората са деградирали – няма как едно свирепо общество да създаде, отгледа и възпита добри и здрави деца.

Доктор Клява не крие, че често е наричан расист. И в Латвия, както и в по-голямата част от света, респективно и в България, разможаването на малцинствата е проблем, чието решение често е еднозначно. Но, докато за лекарите голяма част от ромското население е проблемно, то за политиците болните, малоумни деца от гетата са бъдещи гласоподаватели… Тъжно, но факт! И още – според последните директиви на ООН не всяко насилие срещу дете е престъпление. Гладни, премръзнали деца, деца насилвани от родителите си – това все повече се превръща в житейска норма! Лишават родителите от родителски права. И хлапетата тръгват по дългия и често нерадостен път, по който ги водят държавните институции. Да, една малка част от тях успяват да се справят с живота. Но, това е само една много, много малка част. Останалото е идиотска действителност. Контрол на раждаемостта трябва да има, категоричен е доктор Клява. Защото, в противен случай, децата страдат ужасни от заболявания, неправилно хранене и лоши грижи.

Често родителите са напълно наясно със собствената си вина

Но, вместо да си признаят и да се поправят, те предпочитат да обвинят децата. Като майката на 7-годишното момиче, което почти беше изгорило вътрешностите си с разтвора за почистване на канализацията. През цялото време тази обезумяла жена крещеше на детето колко е глупаво, без да си дава сметка, че глупавата всъщност е тя… Или баща, чийто син пристигнал с 80% изгаряния, докато родителите купонясвали в съседната стая. Той обвини в некадърност медиците, но не каза нито дума за това как 5-годишно дете е намерило, поляло се е с леснозапалима течност и е изгорило 80% от тялото си…

Петерис Клява мечта е за времето, когато децата ще идват на този свят като факт от отговорното отношение и трезва преценка на своите родители.

Днешните бащи са деградирали, а майките са безхарактерни

В семейството всичко започва с бащата, смята доктор Петерис Клява. Но често децата се отглеждат от прекалено уморени и безхарактерни самотни майки. Тези майки отглеждат и възпитават деца, изпълнени със съмнения и комплекси. Хората с комплекси са бич за обществото, категоричен е доктор Клява. Другите, силни и независими майки, които възпитават достойни деца, са рядкост.

Любовта е състояние. Любовта е отговорност. Любовта ни задължава да изпълняваме своя дълг. Но, любовта е и страдание…

Ето това е строгото, но истинско мнение Петерис Клява, според когото основното качество на един човек е първо да се самоусъвършенства, и след това –
отговорността към децата.

Източник: econet.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *