5 не-очевидни причини за обриви по тялото, които не са свързани с хормоните

Обриви по тялото може да се получат както заради „играта“ на хормоните,
така и поради причини, които нямат нищо общо с хормоналните изблици

Външният вид на една пъпка върху тялото може да бъде неприятна изненада. Но най-често, тези лезии са свързани с външни фактори и могат да бъдат излекувани сравнително лесно.

обриви

Пъпки върху гърба и раменете

Триенето от дръжките на раницата или носенето на тесни синтетични дрехи може да причини обриви по гърба. Ако имате малки червени подутини, обградени от ситни пъпчици, най-вероятно сте алергични към детергенти и домакински химикали.

Любовта към мазните и пържени храни също може да доведе до акне.

– При лечението на тези пъпки могат да помогнат баните с ябълков оцет и вода в съотношение 1:2.

Пъпки по гърдите

Алергичната реакция от перилен препарат или душ гел е най-честата причина за появата на пъпки в предната горна част на гръдния кош. Обривът на гърдите може да бъде отговор на организма към студени напитки, пикантни храни и морски дарове.

– За се справите с този обрив се разбърква сода и вода в равни количества, и в продължение на 30 секунди се прави масаж на кожата с получената суспензия. След това изплакнете с топла вода.

Обриви по врата

Триенето на тясна яка върху кожата може да предизвика акне по врата. Акнето може да бъде резултат и от алергична реакция към шампоан или балсам за коса. Друга популярна причина за появата на обрив – прекомерна консумация на сладки храни.

– Избършете шията с памучен тампон, натопен в сок от лимон или лайм и оставете за 10 минути. След това изплакнете с топла вода.

Ръце – пъпки по ръцете

Нарушения в храносмилателната система, алергия към перилни препарати и антибиотици може да са част от причините за появата на пъпки по ръцете. Ако често посещавате обществен плувен басейн, сауна и фитнес зала, можете да хванете един от видовете гъбички, които при възпаление водят до образуването на акне.

– Ако акнето не е свързано с гъбична инфекция, може да се отървете от него с помощта на сок от картофи. Може да направите сок от млади картофи, а може просто да натъркате мястото с наполовина отрязан картоф.

Пъпки по краката

Лоша хигиена и носенето на тесни синтетични дрехи – това е най-честата причина за пъпки по краката. Обривите в тази част на тялото също са възможни и поради грешно бръснене – или бръсначът е бил тъп, или бръсненето се е извършвало срещу растежа на косъма.

– Добавете 5-6 капки масло от чаено дърво във вашия душ гел.

Източник: www.adme.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *