ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВАЛТЕНЗАМ / VALTENSAM

Съдържа амлодипин, валсартан, микрокристална целулоза, повидон, кроскармелоза натрий, талк, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол, оцветители

Предназначение

валтензамВАЛТЕНЗАМ се използва за контрол върху високото кръвно налягане. Медикаментът съдържа две активни съставки – амлодипин и валсартан. Амлодипинът е компонент от типа калциеви антагонисти; неговата функция е да предотвратява свиването на кръвоносните съдове. Съставката валсартан работи в същата посока, като блокира действието на произвежданото от организма вещество ангиотензин II – именно ангиотензинът причинява опасното свиване на кръвоносните съдове, от което следва повишаване на кръвното налягане. Всеки от активните компоненти може да се приема и самостоятелно; комбинирането им в един продукт помага на пациенти, при които единичните въздействия не са дали очаквания ефект.

Как се приема

Приемът на този медикамент трябва да бъде препоръчан от лекар; специалистът препоръчва доза и продължителност на приема в зависимост от състоянието на пациента и повлияването му от лекарството. ВАЛТЕНЗАМ се предлага в два варианта, с 5 или 10 мг амлодипин и 160 мг валсартан

ВАЛТЕНЗАМ се приема веднъж дневно, с вода, с или без храна. Не бива да се приема заедно с грейпфрут или грейпфрутов сок. Пациентът не бива да променя дозировката или да спира приема без знанието на лекуващия.

При пропуснат прием лекарството се взема при първа възможност; ако до следващия прием има твърде малко време, по-добре е да се изчака и да се влезе в графика. При немолно предозиране на всяка цена се търси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ВАЛТЕНЗАМ може да причини алергични реакции при малък брой пациенти. Пациентите се оплакват от сърбеж и обриви, примляване – заради пониженото кръвно налягане, отоци по лицето, устните и гърлото – и затруднено дишане и преглъщане.

Най-честите оплаквания са от проява на грипоподобни симптоми, запушен нос и болки в гърлото, отоци на крайниците, главоболие. В по-редки случаи е възможно пациентът да усети гадене и болки в корема, замайване, диария или запек, сърцебиене, подуване и болки в ставите, болки в гърба. Съобщавано е също за еректилна дисфункция, отделяне на много голямо количество урина, замаяност и изпотяване, мускулни спазми.

Възможни са също ефекти като непрекъснато кихане, кашляне, нарушения на сърдечния ритъм, сънливост, косопад, обърканост, промени в теглото при запазен хранителен режим, промени в кръвната картина, отклонения във функциите на черния дроб и панкреаса. Възможни са също мускулни крампи и схващания, образуване на синини, спонтанни подкожни кръвоизливи, мехури по кожата, зрителни и слухови смущения.

Някои от тези ефекти са резултат от въздействието на един или друг активен компонент, или на едновременния им прием.

Кога НЕ ТРЯБВА да се употребява

ВАЛТЕНЗАМ не се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Медикаментът е противопоказан при тежки проблеми с черния дроб и/или жлъчката, при стеснена аортна клапа, сърдечна недостатъчност след инфаркт, при диабет, при заболяване на бъбреците в напреднал стадий.

Медикаментът се избягва при пациенти с ниско кръвно налягане или приемащи лекарства за понижаване на артериалното налягане.

Препоръчва се избягване на медикамента при бременност и кърмене.

Медикаментът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият решава след информация от пациента кои от вземаните преди и по време на терапията с ВАЛТЕНЗАМ продукти имат съвместимост. Възможно е да бъде спрян приемът на някои от тях за известно време или да се изработи график за прием, предвиждащ многочасови паузи между отделните медикаменти. Предупреждението се отнася за лекарства като диуретици, литий, калий-съхраняващи, аналгетици, антиконвулсанти, жълт кантарион, някои антибиотици, лекарства за сърце, продукти за потискане на имунния отговор след трансплантации, статини.

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 30 таблетки от състава 5/160 мг, или 11 лв за 30 таблетки тип 10/160 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *