Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Захарта като наркотик: бялата отрова, с която доброволно дрогираме децата си!

И до утре да повтаряме колко вредна е захарта, няма да има полза. До края на деня всеки един от нас, доброволно или не, ще е изял поне една супена лъжица захар

захарта

Преди няколко седмици в интернет стана популярна историята на една дама, която в продължение на дълги години не консумирала захар. Подобни на нейната истории сигурно има много. И ще е добре да има и в бъдеще!

Дамата се казва Каролин Хартц. Почти три десетилетия тя не хапва захар под никаква форма. Започнала да се ограничава заради диабета, който ѝ открили тогава.

Да, Каролин Хартц изглежда перфектно за своите 7 десетилетия. Да, тя дължи тази фигура на собствената си дисциплина и съвсем мааалко – на пластичната хирургия, както самата тя признава. И това е чудесно!

Ентусиазмът от подобни истории трае по-кратко време, отколкото е нужно да мине, преди отново да ни се прияде „нещо сладичко“.

Преди да продължим, трябва да признаем нещо, което е важно. Вината за високите дози рафинирана захар, които поглъщаме всеки ден, не е само наша. Захар има почти навсякъде. Не защото е нужно да има, а защото захарта добавя вкус, там където няма нищо, освен химия.

Преди някакви си 30-40 години диабетът беше рядко срещана болест. Днес от диабет тип 2 страда всеки втори човек, а броя на болните от диабет деца расте епидемиологично с всяка изминала година.

Днес има толкова много информация за това колко вредна е захарта. Знае се какви вреди на здравето причинява прекаляването с рафинирана захар. Това са:

Отлагане на мазнини. Захарта, която се използва от човека, се отлага в черния дроб под формата на гликоген. Ако гликогена в черния дроб превишава обичайната норма, той ще бъде депозиран под формата на телесни мазнини, обикновено по бедрата и корема.

– Захарта ни кара да изпитваме изкуствен глад. Без излишни обляснения – доказано е, че човешкия мозък реагира на захарта така, каквато реакция се възпроизвежда при приема на твърди наркотици.

Може ли да си представите какво означава това? Това означава, че родителите несъзнателно се превръщат в дилъри, купувайки на децата ПРЕКАЛЕНО МНОГО сладки десертчета, бонбони, вафли, близалки и какво ли още не…

– Захарта причинява пристрастяване!

Опитайте се да живеете без захар поне един месец. Това означава да изхвърлите всичко сладко от кухненските шкафове, хладилника и долапите. Ще разберете какво значи абстинентен период и без да употребявате наркотици. Или в случая – някакви ДРУГИ наркотици.

– Захарта насърчава стареенето, захарта лишава тялото от витамин В.

„Ще си хапна нещо сладичко, за да се упокоя!“

Захарта разболява сърцето. Бялата захар е достатъчно силна, макар и с чисто негативен ефект върху дейността на сърдечния мускул. Захарта е в състояние да предизвика остра липса на тиамин, и това може да доведе до дегенерация на сърдечния мускул. Може да се развие извънсъдово натрупване на течност, което в крайна сметка може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Каролин Хартц използва само естествени източници на захар за приготвяне на домашни десерти

Има и още вреди, като това, че захарта е стимулант, захарта предизвиква промяна на фосфора и калция в кръвта или, че захарта изчерпва енергията. Не сте ли забелязали? Колкото повече сладко ядете, толкова по-мързеливи ставате.

Няма да всичко изброено до тук митове от рода на:

– раковите клетки се хранят със сладко.

– пъпките по лицето излизат, защото се прекалява със захарта.

Рафинираната захар е толкова страшна, че не се нуждае от изкуствено създадени митове и легенди!

И все пак, от всички вреди, изброени до тук, особено внимание трябва да се обърне на следния научно доказан факт:

– захарта намалява силата на имунната система със 17 пъти!

Ето над това трябва да се замислим!

Истината е, че отказването от захарта не е лесно, когато сме възрастни. По-лесно ще е информирани родители да възпитат едни нормални и здравословни навици у своето дете.

Не е задължително да му купувате всичко, което поиска. Може да обясните. Децата разбират. Особено добре разбират онези деца, на които от малки им се обяснява защо може да се яде дадена храна и защо не бива да се яде друга, не особено полезна храна. Един просто пример за мързеливи родители – много по-трудно е да научите детето да пиша в гърнето, отколкото да не я де сладко.

Струва си да се замислим. Струва си да създадем верига, която би представлявала нещо от сорта на:

– няма да прекалявам със захарта, за да Каролин Хартц, и за да живея дълго, щастливо и в добро здраве.

– ако мога без захар, то значи и детето ми може да живее по същия начин. Нужни са много малко усиля и малко повече дисциплина.

– след време вашето дете ще научи своето да не прекалява със захарта, и така ще се оформи една голяма и много здрава верига от хора, които знаят как да пазят здравето си.

Какво е количеството захар, което можем да консумираме на ден?

Според Световната Здравна Организация (СЗО) дневната доза захар е 25 грама.

Очаква се след 10-на години тази доза да бъде намаляна наполовина от СЗО. Горе-долу на такъв период Организацията променя препоръките си.

Колко са 25 грама захар? Какво значи това?

Едно пакетче захар е около 4 грама. Това означава – 6 пакетчета захар на ден. Но, само ако цял ден ядем зелени чушки, например. В тях има много малко количество захар. Към 25-те грама, препоръчани от СЗО спадат и скритите захари. Това означава, че скрита захар има почти навсякъде – хляб, мляко, кетчуп, енергийни напитки, газирано, бира.

По тази логика няма нищо лошо ако ядем хляб, кисело мляко, малко колбаси. Не е лошо и ако пием кафето със захар. Но-само толкова. За сведение – една енергийна напитка съдържа около 25 грама захар.

Създаденият в детството метаболитен синдром, предизвикан от честата и прекомерна употреба на захар, е предпоставка за сериозни заболявания в бъдеще, които биха могли да са и животозастрашаващи.

Замислете се над това следващия път, когато решите да подсладите кафето, или да купите „нещо сладичко“ на детето си!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *