Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на д-р Хорозова ще ви помогнат да се справите с цистита

Цистит – възпалително заболяване, засягащо лигавицата на пикочния ме­хур, което може да се разпространи и в останалите слоеве на стената му. Симптоми и причини за появата на цистит. Профилактика, народна медицина и лечение на цистит.

Д-р Ивалина Хорозова е акушер гинеколог в ДКЦ 1 в град Плевен. Пред камерата на CredoWeb.bg д-р Хорозова обясни какво представлява цистит и как можем да се предпазим от него.

 цистит
Д-р Хорозова съветва при симптомите на цистит задължително да се търси лекарска помощ

Циститът представлява възпалително заболяване, което засяга лигавицата на пикочния ме­хур, но може да се разпространи и в останалите слоеве на  стената.

Появява се: когато се получи прекомерно охлаждане на организма; когато има задържане на урина прекалено дълго време; вследствие на запек, по време на бременност или климакс (критическа възраст); често се получава, когато на жените се поставя катетър заради операции или по други причини. Активира се при смяната на сезоните, както и при образуване на камъни в пикочния мехур или когато има тумори. Циститът може да бъде остър и хроничен.

Първите симптоми за появата на цистит са: често уриниране – ходене до тоалетната през 15 – 20 минути; парене и дори болка по време на уриниране; наличие кръв в урината и на бактерии, които се откриват чрез микробиологично изследване; острият цистит се появява внезапно и предизвиква остра болка, но пък преминава в рамките на 5 до 7 дни.

Често пъти жените прибягват до лечение с народна медицина, използвайки смрадлика за промивки на интимната област, както и употребата на повече вода и чайове от липа и червена боровинка.

Д-р Хорозава съветва пациентките, когато симптомите на цистит се появят, задължително да посетят лекар, който да назначи подходящо лечение. Острият цистит трябва да бъде лекуван чрез медикаменти.

Хроничен цистит се получава, когато острият цистит не е бил лекуван правилно или като резултат от друго предшестващо заболяване – туберкулоза, камъни в пикочния мехур и други.

Усложненията при хроничен цистит са намаляване обема на пикочния мехур и пробив на стената му. Той може да продължи с месеци, но когато бъде излекувано основното заболяване, което го е предизвикало, тогава и бързо изчезва след това.

Профилактика на цистит – момиченцата и възрастните жени трябва основно да се предпазват от мокрене и студени крака, както и настинки, да се придържат към пълноценен режим на хранене, включващ пресни плодове и зеленчуци, които са богати на витамин В.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *