Проф. Озер: В човешкото тяло има 1200 точки, които могат да бъдат лекувани с киберножа

Рак. Лечение на рак с най-модерните технологии – 3 фундаментални области в медицината за лечение на тумори (хирургия, радиотерапия и химиотерапия). Вътретъканно лъчелечение – брахитерапия. Приложение на киберножа.

В поредицата „Духът на здравето“ гостува проф. Енис Озер – радиационен онколог в турски здравен холдинг. Проф. Озер провежда лъчетерапията на Димо от Варна, който сподели своята философия за справяне с рак на ларинкса.

 рак нови технологии
Проф. Озер от Турция представя най-новите технологии за лечение на рак

В медицината има 3 фундаментални области при лечението на тумори – хирургия, радиотерапия и химиотерапия, коментира проф. Озер. Радиотерапията представлява технология, при която крайната цел е раковите клетки да бъдат разрушени. Може да се прилага самостоятелно, но може да се комбинира и с химиотерапия, като този подход е в зависимост от конкретния случаи.

Радиотерапията е метод за локално лечение и се дели на 2 вида – външна и вътрешна. При външната радиотерапия йонизираното лечение има външен източник и се провежда извън тялото на пациента. Не се изисква продължителен престой на пациента в болницата. Вторият вид радиотерапия е вътрешна – при нея източникът на лъчението се намира в малък контейнер, който се поставя директно в тумора или в близост до него. По време на лечението пациентът задължително трябва да бъде хоспитализиран. Проф. Озер коментира, че 90% от пациентите, които са били лекувани в неговата клиника, са били подложени на външна радиотерапия.

 рак нови технологии
Д-р Щонова и проф. Озер разглеждат маските, които се поставят на пациентите при лечение с кибернож

Вътретъканно лъчелечение – един изключително нов и модерен метод за лечение, при който източникът на радиация се вкарва директно в самия орган. Другото наименование на вътретъканното лечение е брахитерапия. Брахитерапията има редица предимства за пациентите в сравнение с външното облъчване. Източникът на лъчелечение се вкарва в болния орган. Това позволява при самото лечение да се приложи много по-голяма доза радиация, защото рискът да бъдат увредени здравите тъкани е минимален.

С помощта на брахитерапия се лекува успешно рак на гърдата, простата, матката, яйчниците, влагалището, маточната шийка, кожата, на белите дробове, жлъчния мехур, дебелото и правото черво, хранопровода, както и при тумори в областта на главата и шията.

Външната лъчетерапия използва машина, позната като линеен ускорител, който насочва рентгенови лъчи към тумора. Ускорителят може да променя своята позиция, за да могат лъчите да достигнат до тялото под всякакъв ъгъл, но в този случай са важни уменията на лъчетерапевтите, защото те насочват линейния ускорител по такъв начин, че да спаси възможно най-голям брой здрави клетки.

Радиотерапията понякога изисква и 30 сесии. Възможно е да се увреди и здрава тъкан, но това е само около 15% в най-тежките случаи, обяснява проф. Озер. Техниката е изключително важна. Колкото по-добра е техниката, толкова рискът става по-малък.

Радиохирургия с кибернож – лъчелечение с изключително прецизни лъчи, които се прилагат извън тялото. Машината е изключително специфична. Киберножът е роботизирана система за радиохирургия. Рискът от усложнения е изключително нисък. Роботът прави отклонение само в рамките на 1 мм. Параметрите на местоположението на тумора се задават на робота, а той изпълнява лъчелечението. Точността на киберножа е огромен напредък в лечението на тумори.

Киберножът намира приложение при лечение на първични метастатични образувания на гръбначния мозък, на меките тъкани, белия дроб, панкреаса, бъбреците, черния дроб, туморите в основата на черепа, на мозъка, туморите на хипофизата и артериовенозните малформации.

При лечение с кибернож на лицето на пациента  се поставя специална маска, която е направена според неговите размери, тя е термопластична. Поставя се в топла вода, за да омекне и след това заема релефа на лицето на пациента. В човешкото тяло се намират 1200 точки, които могат да бъдат облъчени с помощта на киберножа.

Ако туморът е малък, облъчването отнема 10 минути. При голям тумор – 60 минути. По време на лечението (облъчването) пациентът може да спи, да си мечтае за разни неща, а през това време роботът го лекува. Няма странични ефекти и след процедурата пациентът се прибира вкъщи. Може да ходи на театър, на кино, да танцува и да прави всичко, което си пожелае.

Ще ви бъде интересно видеото на БТВ с участието на проф. Енис Озер.

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.