Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вижте историята на Димо и съветите му за борбата с рак на ларинкса

Ларинкс – същност. Рак на ларинкса, познат още като рак на гърлото. Симптоми, които показват, че човек има рак на ларинкса. Философията на Димо от Варна как човек да се справи с този здравословен проблем.

 рак на ларинкса
Д-р Щонова и съветите на нейния гост са изключително полезни за аудиторията

Д-р Щонова и Димо се срещат съвсем случайно в едно кафене в Истанбул. Той заговорил д-р Щонова и споделил своята драма, че не е на екскурзия в Истанбул, а на лечение.

Димо от Варна се разболява от рак на ларинкса в началото на април 2017 г. Първоначално забелязва странна подутина на шията и се консултира със специалисти УНГ. Оказва се, че метастазите са стигнали чак до сънната артерия и не го обнадеждават, че би могъл да оздравее. Отказват му операция, но му обещават, че ще се опитат с помощта на лъчетерапия, за да спрат процеса на нарастване на тумора.

Ларинксът е орган, който е разположен в предната част на шията – намира се в горната част на трахеята и стои пред хранопровода. Основната  роля на ларинкса е да участва в дишането, в гълтането и в говора.

Ракът на ларинкса е познат още като рак на гърлото – той  може да се появи  във всяка една част от ларинкса. В повечето случаи първоначално се развива в областта на гласните връзки. Метастазите при рак на ларинкса се разпространяват към шията, като засягат и лимфните възли. Могат да навлязат навътре и към корена на езика, да достигнат до белите дробове, както и до други части на тялото.

рак на ларинкса
Димо от Варна споделя как преодолява болестта

Симптоми, които показват, че човек има рак на ларинкса: подутина в областта на шията; уголемени лимфни възли; дрезгав глас;  кашлица, която не иска да отминава; лош дъх; възпалено гърло; усещане, че нещо е заседнало в гърлото; проблеми с дишането; болка в ухото; загуба на тегло.

След разговора с нашите медици, Димо решава да замине за Истанбул, за да търси второ лекарско мнение и помощ от тамошните специалисти. Лекарите в Истанбул успяват да отстранят големия тумор на шията и му назначават лъче- и химиотерапия.

Димо заболява заради нездравословния си начин на живот, който водел – не се дохранвал и нямал достатъчно време за сън. В същото време бил убеден, че няма проблем, с който не би могъл да се справи и приел болестта като изпитание, за да провери още веднъж своите сили. Дава пример с баща си как е на 82 години, работи и прави гимнастика всяка сутрин, изпълнява 5-те тибетски упражнения, като и майка му е на същата възраст, но въпреки това и тя също ходи на фитнес.

 рак на ларинкса
Татяна и Димо – сестра и брат, които заедно се борят с рака на ларинкса

Сестрата на Димо го придружава в Истанбул. Татяна разказва как те са изключително сплотено семейство и всяка седмица се събират заедно. Именно любовта и привързаността на семейството се отразяват върху позитивното мислене на Димо и върху успешното протичане на лечението.

Философията на Димо е такава, че човек трябва да се отнася смело и с чувство за хумор към болестта. Болестта трябва да се приема като бариера, през която трябва да се премине. Най-лошото нещо е човек да се предаде и да се откаже да се бори. Димо не се е озлобил и не е станал агресивен заради болестта. Смята, че ако легне и започне да се самосъжалява, това по никакъв начин няма да му помогне, а дори ще му навреди на здравословното състояние.

След разказа на Димо, д-р  Щонова дава 6 ценни съвета за справяне с рака:

1 – При тежки диагнози задължително да се търси второ и трето мнение.

 рак на ларинкса
Димо и д-р Щонова пред камерата на „Духът на здравето“

2 – Задавайте много въпроси. Ако лекарят не отговаря добре, сменете го! Това не е вашият специалист.

3 – Използвайте интернет отговорно. Част от информацията е много по-стресираща от самата действителност.

4 – Когато човек се лекува от рак, трябва да е наясно каква е целта на всички процедури, които лекарите назначават – лъче- и химиотерапия, радиохирургия и други.

5 – Разказвайте и споделяйте – социалната подкрепа е изключително важна. Не дръжте проблема стаен във вас самите.

6 – Лечението на рак изисква сили – пациентите не трябва да хабят енергия в тъга, за самосъжаление и други подобни емоции, а да се мобилизират.

Не пропускайте видеото на БТВ, от което лично ще чуете разказа на Димо от Варна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *