Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Стоилов: Диабетна полиневропатия е най-сериозното усложнение при диабет, но вече прилагаме подходящо лечение

Диабет. Усложнения при диабет – диабетна полиневропатия – диабетно стъпало. Симптоми – мръвучкане; изтръпване; нощни крампи, будещи болните от сън; нарушена чувствителност; чувство за студ; усещане за изгаряне. Болните съобщават за мускулна слабост. Лечение при диабетна полиневропатия – стриктен гликемичен контрол; ежедневен преглед на краката и на пръстите за появили се рани. Рани по краката при диабетна полиневропатия – строг контрол върху тяхното състояние, защото могат лесно да се инфектират, да се получи разпад на тъкани и сериозна гангрена, която довежда до ампутация. Алфа-липоева киселина – най-модерен метод за профилактика и лечение на диабетна полиневропатия – отличен антиоксидант, притежава невропротективни и неврогенеративни свойства. Алфа-липоева киселина се произвежда от организма в незначителни количества, затова трябва да бъде набавена от външен източник. Фолиевата киселина (витамин В9) помага на всички клетки да се размножават. Най-високо съдържание на фолиева киселина се намира в пресните зеленолистни зеленчуци.

Пред камерата на CredoWeb.bg д-р Веско Стоилов, началник отделение вътрешни болести и ендокринология в СБАЛ „Специал Медик“, град Пловдив, дава полезни съвети за болните от диабет.

Д-р С диабетна полиневропатия
Д-р Стоилов коментира, че  диабетна полиневропатия е най-сериозните усложнения при диабет, а за лечението й успешно се използва алфа-липоева киселина

Диабетна полиневропатия е най-сериозното усложнение при диабет. Симптоми са мръвучкане, изтръпване, нощни крампи, будещи болните от сън, нарушена чувствителност, чувство за студ, усещане за изгаряне. Болните съобщават за мускулна слабост.

Това усложнение е изключително опасно. Затова трябва да има комплексен подход за неговото лечение. На първо място това е стриктният гликемичен контрол. Болните трябва да знаят, че кръвната захар на гладно трябва да се движи между 3,9 и 7,2 минимално на литър. След консумация на храна – до 10 на литър. Желателно е хемоглобинът да не надвишава 7 %.

Следва ежедневен преглед на краката и на пръстите. Целта е да бъдат открити рани. Всяка една рана може да бъде трудно заздравяваща. Тези рани трябва да се следят стриктно, защото може да се получи последващо инфектиране с разпад на тъкани. Може да се появи гангрена с последваща ампутация.

Днес диабетната полиневропатия се лекува успешно, а също така се извършва профилактика с алфалипоева киселина. Алфалипоевата киселина е универсален антиоксидант. Тя притежава невропротективни и неврогенеративни свойства. Повишава периферната инсулинова чувствителност. По този начин може да се постигне понижаване на дозата на хипогликимизиращите медикаменти. Доказано е, че алфалипоевата киселина подобрява зрението. Може да повлияе положителни при симптоми на деменция.

Алфа-липоевата киселина се предлага като продукт, наречен „Алфалипомакс“. В него има алфа-липоева киселина  в комбинация с витамин В1, В6, В12, фолиева киселина (витамин B9).

Алфа-липоевата киселина подпомага усвояването останалите антиоксиданти в организма  като витамин С, витамин А – бета каротин, витамин Е, коензим Q10. Нейната задача е да предпазва мембраната на клетките от вредното въздействие на всички свободни радикали. Играе важна роля при превръщане на въглехидратите в енергия. Медицинските изследвания сочат, че точно заради изгарянето на глюкозата, алфа-липоевата киселина е важна за болните, които страдат от диабет тип 2 и при неговите усложнения като катаракта, невропатия, ретинопатия, кардиомиопатия. Човешкият организъм произвежда алфа-липоевата киселина в незначителни количества, затова трябва да се набавя от външни източници като хранителни добавки.

Фолиевата киселина помага на всички клетки да се размножават. Тя е важна при образуване на плацентата и при изграждане на костния мозък на ембриона. Най-високо съдържание на фолиева киселина се намира в пресните зеленолистни зеленчуци – магданоз, копър, спанак, лапад, лобода, броколи, пресен грах, зелен боб. Фолиева киселина може да бъде набавена още от черния дроб, овесените ядки, цитрусовите плодове,  пшеничните зародиши.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *