Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТЮЛИП / TULIP

Съдържа аторвастатин, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, хидроксипропилцелулоза, полисорбат 80, магнезиев оксид, колоиден безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат, титанов диоксид, макрогол 6000, талк

Предназначение

тюлипТЮЛИП е представител на лекарствената група статини – медикаменти, с чиято помощ се балансира липидният обмен. Препоръчва се в случаите, когато е необходимо да се понижават и контролират стойностите на “лошия” холестерол и триглицеридите. ТЮЛИП може да е част от профилактиката за намаляване на риска от сърдечен удар.

Как се приема

Приемът на този медикамент се препоръчва от лекар. Той избира дневната доза и продължителността на приема в зависимост от здравословното състояние на пациента. Медикаментът се предлага под формата на таблетки от 10 или от 20 мг. Паралелно с приема се препоръчва и нискокалорийна диета.

Първоначално пациентът взема стартова доза от 10 мг веднъж дневно. Приемът няма връзка с храненията. Таблетката се поглъща цяла, с вода, за предпочитане по едно и също време. Дозата може да се увеличава плавно по лекарска препоръка, като максималната е 80 мг дневно за възрастни или 20 мг за деца над 10 години. Корекциите на дозите се правят през интервали от четири седмици. Промяната на приеманата доза или спирането на приема става само по лекарско указание.

При неволно предозиране е необходимо да се консултирате с лекуващия, дори да нямате някакви оплаквания. Ако е пропуснат прием, терапията продължава по обичайния план, без да се удвоява дозата компенсаторно при следващия прием.

Възможни нежелани ефекти

В редки случаи ТЮЛИП може да предизвика тежки алергични реакции, изразени в оток на лицето, гърлото и езика, затруднено дишане и преглъщане; тежки обриви с образуване на мехури и излющване на кожата; болки в мускулите и висока температура. При проява на последните споменати симптоми е необходимо да се търси медицинска помощ, тъй като е възможно живото застрашаващо състояние с разграждане на мускулите.

Има съобщения и за чернодробни смущения, изразени в появата на подкожни кръвоизливи или необичайно кървене. Не са изключени кръвоизливи в носоглътката, болки в гърлото, висока кръвна захар, стомашни болки, диария или запек, промени в кръвните показатели – отнесени към функциите на черния дроб. Сред нежеланите ефекти се споменават също анорексия, смущения в зрението и слуха, кошмари и безсъние, панкреатит, косопад, депресия, сексуални смущения. При проява на тежките симптоми на алергична реакция е необходимо веднага да се потърси медицинска помощ.

Кога НЕ ТРЯБВА да се употребява

ТЮЛИП не се прилага при алергия към някой от компонентите на лекарството.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене, както и при жени във фертилна възраст, които искат да забременеят.

Не се прилага при деца под 10-годишна възраст.

Продуктът не е подходящ за пациенти с чернодробни и тежки бъбречни заболявания.

При терапия с ТЮЛИП не се приема алкохол; ограничава се до минимум консумацията на грейпфрут и сок от грейпфрут.

Рискови групи са пациентите с бъбречни проблеми, хипотиреоидизъм, преживелите инсулт, със заболявания на мускулите, алкохолици, с тежка дихателна недостатъчност.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекарствените взаимодействия на ТЮЛИП могат да причинят усилване или отслабване на терапевтичните ефекти, както и повишен риск от проява на странични ефекти. Това налага внимателно да се прецени възможността за съвместяване с някои медикаменти, каквито са циклоспорин, някои антибиотици, други лекарства за контрол над липидите, лекарства за контрол на кръвното налягане и сърдечния ритъм, лекарства при СПИН, антикоагуланти, орални контрацептиви, антиациди, както и продукти, съдържащи биоактивни компоненти от жълт кантарион.

_

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 30 таблетки по 10 мг, или 5 лв за 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *