От какво се разболяваме, когато надбъбречните жлези не работят добре?

Наднормено тегло и лош сън са само част от проблемите, които възникват при проблемна работа на надбъбречните жлези

 надбъбречните жлези

Надбъбречните жлези са две на брой – точно толкова, колкото са и бъбреците. Макар да не са видими, тяхната дейност е важна. Ако има проблем с надбъбречните жлези, то най-често предисторията е силен стрес. Затова и в много случаи лечението е сбъркано. Там, където има проблем с хормони, да се изписват антидепресанти и други подобни, е погрешно.

Вижте защо е необходимо да изследвате работата на вашите надбъбречни жлези поне веднъж в годината. Или ако нямате тази възможност – направете изследване веднага щом забележите някои от описаните по-долу симптоми.

Симптоми, които алармират, че нещо с хормоните не е наред

Така се случва, че някои жени, въпреки правилното хранене, активен начин на живот и липсата на лоши навици, чувстват постоянна умора и раздразнителност, не могат да отслабнат и страдат от почти постоянно главоболие. Всички тези симптоми водят до едни малки, но много важни жлези с вътрешна секреция, които контролират нивото на някои от важните хормони – надбъбречните жлези.

От какво се разболяваме, когато надбъбречните жлези не работят добре?

Прекъсвания във функционирането на тези жлези са забележими само в по-късните етапи на изтощение и понижаване нивото на хормоните на надбъбречните жлези. В много случаи, възстановяването на добрата работа на надбъбречните жлези е сравнително трудно и изисква лечение чрез операция.

Повечето хора, като чуят хормон, се сещат за щитовидната жлеза. Но не е само тя, която отговаря за нивото на хормоните в нашия организъм. Надбъбречните жлези може да са причина за свръх производството на хормона кортизон. Ето какво се случва, когато този хормон е в повече.

Паниката атакува

1. Общото психическото състояние се характеризира с тревожност, нервност, невъзможност да се справят със стреса, нетърпение и раздразнителност. Също така, хората с проблемна работа на надбъбречната често изпитват чувство за паника и ирационален страх.

Всичко се върти пред очите

2. Често замайване и главоболие – това може да е в резултат на високите нива на кортизол и недостатъчни количества натрий.

Безпричинно треперене

3. Изпотяване посред зима и без да сте в критическата, ръцете и краката ви треперят така, все едно току що сте се запознали с Антихриста – бъдете сигурни, че при това положение нивата на кортизола ще са в Космоса.

Ако надбъбречните жлези не работят добре, няма подходящо хапче, което да ги накара да работят добре. Единственото спасение е:

– игнориране на всички източници на стрес
– разходки, спорт, плуване
– ОТСЛАБВАНЕ НА ВСЯКА ЦЕНА!
– в краен случай – операция.

Преди да продължим с някои от най-разпространените симптоми, нека видим кои са болестите, които идват в едно с лошата работа на надбъбречните жлези.
Това са:

– Феохромоцитом
– Болест на Адисон
– Синдром на Кушинг

Три заболявания, които имат няколко общи неща помежду си. Това са умора, високо кръвно, излишни килограми, които бавно се свалят, отоци. Единствено при болестта на Адисон е налице хипотония.

Сърцето бие толкова бързо, че ще изскочи от гърдите

4. Ускорен или фракционен пулс – това може да се дължи на високи или ниски нива на кортизол, както и на ниски нива на натрий в тялото.

Проблеми със съня

5. Често се случва така, че безсънието, което дълго време сте се опитвали да излекувате безуспешно, изчезва като с магическа пръчка след операция на аденом на надбъбречната жлеза.

Кожни усложнения

6. Кожата при проблемна работа на надбъбречните жлези става изключително суха. Ако се вгледате, ще забележите, че е като на квадрати. Има люспи, има пъпки и тъмно-лилави стрии.

Постоянно чувство на глад

7. Хората, които имат проблем с надбъбречните жлези, изпитват чувство на постоянен глад. Това ги кара да ядат почти постоянно. Което пък води до проблеми със стомаха, гадене, повръщане, запек, диария, киселини.

Внимание!

8. Хронична умора, слабост, безсилие – толкова силни, че някои прости всекидневни действия предизвикват чувство на паника, само при мисълта, че трябва да се извършат.

Проблемен цикъл

9. При някои жени може да има проблеми с менструацията. Те може да се изразяват в това, че идва по-рано, или закъснява, кръвотечението е обилно, или пък изведнъж става оскъдно.

Както сами се убедихте – надбъбречните жлези имат нужда от редовни прегледи. Не заради друго, а защото симптомите са такива, че могат да бъдат сбъркани с други заболявания.

Източник: medportal.ru

Оценете статията
Оценка 3.1 от 33 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

От първия до “От какво се разболяваме, когато надбъбречните жлези не работят добре?

  1. Георги Янакиев каза:

    Здравейте, казвам се Георги Янакиев, от Бургас. Бих желал да задам някои въпроси свързани с неправилната функция на надбъбречните жлези. Аз от много години имам симптомите, които се описват в тази статия: сърцебиене, изпотяване, паник атаки и още много от горе описаните симптоми. Досега са ме лекували като психично болен, с антидепресанти и тем подобни лекарства, но особен ефект нямаше. Сега вече не излизам от къщи, не работя и не знам как ще продължавам така занапред. Моля да ми отговорите какво изследване се прави за функцията на надбъбр. жлези и как се установява ако има някакво заболяване. Ще ви бъда много благодарен ,ако ми помогнете да разбера от какво съм болен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.