Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Урината мирише на амоняк! Колко опасно може да бъде това?

Понякога е важно да се обръща внимание на урината, защото нейния цвят и мирис могат да кажат много за състоянието на здравето

урината мирише на амоняк

Известният натуропат, диетолог, лечител и лектор Дейвид Волф съветва поне няколко дни в месеца урината да се наблюдава. В книгата си Superfoods: The Food and Medicine of the Future той дава следния съвет. Преминавайки на здравословен, или по-скоро щадящ режим на хранене, 5-6 дни в месеца да се наблюдава първата сутришна урина. За целта се ползва прозрачен стъклен съд. Вижда се, помирисва се и се изхвърля.

Колкото по-щадящо се храните, и колкото повече вода пиете, толкова повече цветът на урината ще избледнява, а мирисът ще изчезне, или поне няма да е неприятен. Това трябва да е вашият ориентир, че се грижите добре за вашето здраве.

Силна миризма на амоняк в урината обикновено се причинява, когато има висока концентрация на отпадъчни продукти в урината. Урината се състои главно от вода и обикновено няма силен аромат. Въпреки това, някои храни или инфекции, могат да причинят миризма на амоняк в урината.

Не винаги миризмата на амоняк трябва да ни притеснява. Случва се времената дехидратация да е причина за аромата на амоняк, или някои храни – като аспержи, например.

Въпреки това, сериозни медицински състояния като инфекция на пикочните пътища, инфекция на черния дроб или бъбречно заболяване могат да причинят урината ви да излъчва неприятна миризма. Наред със силно миришещата урина, инфекцията може да доведе до други промени в урината. Например, урината може да има млечен облачен цвят, да е налице болка при уриниране и треска.

Причини, поради които урината може да мирише неприятно на амоняк:

1. Дехидратация

Д-р Мелинда Ратини в сайта WebMD обяснява, че урината е направена от вода, сол и химикали. Нормалната урина трябва да е с бледо жълт до златист цвят. Ако сте дехидратирани, урината Ви става много концентрирана и може да предизвика силна миризма на амоняк. Липсата на вода ще превърне урината в течност с тъмно меден или кафяв цвят.

2. Диета

Както стана дума още в началото, някои храни може да са причина да оцветят урината и да ѝ предадат характерен аромат. Промяна в цвета и аромата се предизвиква и от употребата на някои лекарства.

Изследователи от клиниката „Майо“ също твърдят, че храни с високо съдържание на протеини също могат да увеличат киселинните свойства на урината, причинявайки миризма, подобна на амоняк.

3. Камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците или камъни в пикочния мехур могат да причинят миризма на амоняк. Бъбречните камъни са малки минерални отлагания, които предизвикват болка, ако се движат.

Според лекарите от Националната здравна служба в Обединеното кралство, бъбречните камъни могат също да блокират каналите, през които минава урината. Това може да причини много болка и да доведе до инфекция на пикочните пътища. Лекарите казват, че уринарните камъни могат да предизвикат мирис на амоняк от урината ви.

За да подпомогнете разтваряне на камъни в бъбреците и да се отървете от миризмата на амоняк от урината, д-р Луиз Чанг от WebMD препоръчва следната домашна рецепта:

– Добавете половин чаша концентриран лимонов сок на 7 чаши вода.
– Пийте през целия ден, за да се освободите от камъните и да предотвратите образуването на нови.

Няма срок на ползване на тази напитка. Колкото по-дълго пиете лимонената вода, толкова по-добре.

4. Инфекция на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища може да причини урината да има миризма, подобна на амоняк. Бактериите могат да повлияят на пикочния мехур и пикочните пътища, причинявайки инфекция, която ще причини болка при уриниране. Инфекцията на пикочните пътища може също така да причини промяна в нивата на левкоцитите (бели кръвни клетки) в урината, както и нитрити в урината.

миризма на амоняк в урината

5. Бременност

Промяна в цвета и мириса на урината се случва и по време на бременност. Причината е, че бременните жени са изложени на повишен риск от заразяване с инфекция на пикочните пътища, което може да доведе до усещане на неприятна миризма с мирис, подобен на амоняк.

6. Други заболявания на бъбреците

Едно бъбречно заболяване може да повлияе на концентрацията на химикали в урината и да причини миризма като амоняк.

Според изследователи от клиниката в Майо, бъбреците помагат да се регулира количеството амоний в урината. Ако урината на човек е прекалено кисела, може да има риск от появата на камъни в бъбреците.

Също така, д-р Ануджа Шах от Университета по медицина в Лондон казва, че бъбречната дисфункция може да доведе до откриване на протеини и бактерии в урината. Това може да доведе до освобождаване на амоняк в урината и повишаване на нивата на рН.

7. Чернодробно заболяване

Д-р Грегъри Томпсън в своя статия, публикувана в сайта WebMD казва, че нивата на амоняка ще се повишат в кръвта и урината, ако черният дроб не работи правилно. За да се провери това, лекарите ще извършат кръвен тест.

Сайтът PubMed Health обяснява, че амонякът се получава, тъй като черният дроб разгражда въглехидратите и мазнините. Черният дроб след това превръща амоняка в карбамид, който в крайна сметка преминава през урината. Ако обаче черният дроб е повреден, той не може правилно да преобразува амоняка, а урината ще мирише на амоняк.

8. Диабет

Диабетът може да причини урината да мирише на амоняк, защото има голям брой кетони в кръвта. Кетоните се натрупват в черния дроб, когато няма достатъчно инсулин, който да се използва за гориво в тялото. Високите нива на кетоните могат да показват, че диабета трябва да се адаптира.

Клиничните изследвания показват, че пациентите с диабет са изложени на риск от изграждане на кетони в черния дроб. Ако това се случи, ще има забележима миризма на амоняк от урината.

урина с миризма на амоняк

Как да се отървете от аромата на амоняк в урината?

1. Пийте повече вода

Колкото повече вода пиете, толкова по-добре ще е това за вашия организъм. Тук няма да прочетете съвет колко точно вода да изпивате на ден. просто увеличете количеството и направете пиенето на вода редовен навик.

2. Ябълков оцет

За да използвате ябълков оцет за лечение на уринарни проблеми, които причиняват миризма на амоняк в урината, това е, което трябва да направите:

Смесете 1 до 2 супени лъжици суров ябълков оцет в чаша вода.
Пийте често от тази напитка, за да помогнете за изчистване на всяка инфекция на пикочните пътища и за разтваряне на камъни, които причиняват дискомфорт.

3. Сода за хляб и вода

Содата за хляб може да помогне за намаляване на пикочната киселина и разтваряне на уринарните камъни. Публикация в категорията „Урология“ на сайта medreviews.com твърди, че приемането на 1 до 2 чаени лъжици сода за хляб в голяма чаша вода, 3 до 4 пъти на ден е ефективно средство за третиране на уринарни камъни. Тази смес се пие не повече от два последователни дни.

Амоняк в урината – кога да отида на лекар?

миризма на амоняк в урината

Д-р Мелинда Ратини от WebMD препоръчва да посетите вашия лекар, ако смятате, че урината ви има повече от силна миризма. Това е особено важно, ако промяната трае повече от няколко дни. Някои от симптомите на сериозна инфекция на пикочните пътища са:

– Болка в гърба или встрани.
– Повръщане и гадене.
– Чувствате жаден, въпреки че пиете много вода.
– Треска, висока температура.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *