Тези факти ще ви убедят защо не бива да ядете преработени храни

Вече се знае достатъчно за опасностите от преработените храни. Това е проблем, пред който не бива да стоим със затворени очи

преработени храни

Преработените храни са навсякъде около нас. те са тук, за да задоволят претенциите на консуматорското общество. И да осигурят големи печалби на производителите. Много са хората, които предпочитат да купят дадена стока, само защото има добър външен вид или красива, грабваща окото опаковка.

Преработените храни са като отровната ябълка от приказката за Снежанка – красиви, но животозастрашаващи.

Днес сме подготвили за вас 9 основателни причини, които ще ви накарат да се замислите преди да купите нещо вредно, но вкусно.

1. Икономични са

Отлична мотивация за закупуването на нездравословна храна е осъзнаването, че тя ще ви помогне да спестите пари. Пресни зеленчуци, плодове, качествено месо – те са доста по-скъпи и изискват грижи и внимание при съхранението и приготвянето им.

2. Пълни са с фосфати

Модифицираните и преработени храни съдържат голямо количество фосфати. Фосфатите се използват, за да може тези продукти да се съхраняват по-дълго и да имат апетитен външен вид. Но те са изключително вредни за хората. Преждевременно стареене, проблеми с черния дроб и бъбреците, слаби кости – това са само част от вредите, които фосфатите нанасят на човешкото здраве.

3. Пораждат зависимост

Преработените храни съдържат големи количества въглехидрати. Въглехидрати има в ориза и картофите, но това са сложни въглехидрати. Простите въглехидрати се съдържат в захарните изделия, като сухи пасти, близалки, бонбони и др. Те пораждат зависимост и превръщат хората в наркомани. Нивото на кръвната захар рязко скача и нищо добро не следва от това. Привикналият организъм иска все по-голяма доза от вредните въглехидрати. И след това налице са заболявания, като диабет, затлъстяване и сърдечни проблеми. Дали е необходимо да се правят такива жертви в името на краткото удоволствие от вредните храни?

4. Преработените храни предизвикват възпаления

Вредните храни стимулират появата на инфекции и възпаления в организма. Те подготвят една среда, в която опасните бактерии виреят без проблем, а туморите – растат ли раста…

5. Бъдете умни!

Правилното хранене помага на мозъка да мисли по-добре. Ние ставаме по-фокусирани и продуктивни тогава, когато се храним балансирано. И още – колкото по-малко организмът ни е зает с преработването на вредните храни, толкова повече енергия има за оздравителните процеси. Лошата храна замъглява съзнанието. Рафинираната захар е полезна в много малки количества, като източник на глюкоза за мозъка. Всичко, което съдържа повече от една чаена лъжичка захар спомага за влошаване на нашето здравословно състояние.

6. Спасете своя организъм!

Преработените храни рушат вътрешните органи. Те са толкова неестествени за тялото, че е цяло чудо как то продължава да се справя с тях.

7. ГМО

Генетично модифицираните организми са свързани с безплодие, увреждане на органите и онкологичните болести. Прекомерните количества от тези продукти води до увеличаване на теглото, замърсена кръв и лениви черва. Това е отрова, така или иначе.

 

8. Без пестициди

За да растат генетично модифицираните растения, а и не само те, се използват огромни количества пестициди. Може би няма да си купите хляб от бяло брашно, ако знаете, че за да порасне житото са използвани около 70 различни видове пестициди, които значително променят състоянието на вашето здраве.

9. Само естествени продукти!

Ограничете консумацията на храни, които са създадени от матрица. Помислете: всичко това е химия! Наистина ли имате  нужда от толкова изкуствени и вредни вещества във вашето тяло? Най-лесният начин да се направи оценка на хранителната стойност на онова, с което се храним, е трайността. Колкото по-дълго време една храна е годна за консумация, толкова по-вредна е тя.

Затова – хранете се отговорно, така че тялото ви да не страда от онова, с което ежедневно го товарите.

Източник: zdorovoe-pitanie.by

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *