Начало / Болести и лечение / Ето защо защо Петър I строго забранил на селяните да отглеждат амарант!


Ето защо защо Петър I строго забранил на селяните да отглеждат амарант!

Руснаците наричат растението амарант “хляб на славяните”. И това съвсем не е случайно! Днес ще ви разкажем защо

амарант

Амарант е растение, което всеки може да отглежда, без значение дали живее в апартамент или има къща с двор.

Колко невъобразимо красива и загадъчна е природата! Това красиво градинско цвете, известно у нас като петльов гребен или като лисича опашка, всъщност не е плевел, а нещо много полезно! Оказа се, че цветовете и семената на амаранта крият една голяма тайна!

Нека първо да разберем какво означава името амарант, и едва след това ще ви разкрием любопитни подробности за невероятното растение.

Мара – богинята на смъртта, според древните славяни. Амарант буквално означава “отричам смъртта”. Това навежда на мисълта, че алените цветове могат да даряват безсмъртие. Известно е, че повечето владетели в световната история, са искали да бъдат безсмъртни…

Знае се, също така, че амарантът е бил основна храна на славянските народи. Преди реформите на Петър I селяните и другите работници имали отлично здраве и дълъг живот. Защо Петър I забранява да се отглежда растението и да се прави от него хляб? Не е известно, за съжаление. Жалко е, че хората са загубили твърде много, като престанали да използват амаранта за прехрана!

Да, красивият амарант е и много полезен!

Колкото повече учените изучавали растението, толкова повече удивителни факти научавали за него. В уникалните качества на семената и на маслото от амарант се убедил Николай Иванович Вавилов през 30-те години на XX век. След смъртта на руския учен много от научните му трудове били загубени. Едва сега ние отново се запознаваме с този природен лечител и неговата сила – амарант!

Ето какво пише във фейсбук една обикновена жена, ползвала маслото от амарант

Елена: Имах ужасни обриви, подобни на рани по тялото си. Можете ли да си представите какво чувствах! Благодаря на Бога, тъй като се натъкнах в интернет на статия за маслото от амарант, където беше написано, че това е най-добрият начин да се възстанови и да се подобри здравето на кожата. Аз започнах редовно да се мажа с него след баня. Интуитивно добавих и ленено масло. На колко лекари бях, никой не ми изписа лекарство, което да ми помогне. Ето защо благодаря на Бога за това, че прочетох статията за маслото от амарант. Останете здрави и се радвайте на живота си!

Какви са полезните свойства на маслото от амарант и защо хората са толкова доволни от него?

1. Амаран е едно от най-хранителните растения. То е богато на нишесте, пектин, каротин, лизин и минерални соли. В Япония едно от най-популярните ястия е калмари с амарант.

2. Семената на амаранта са много вкусни. Техният вкус напомня на кедрови ядки. Могат да се добавят във всякакви сладкиши, пудинги, торти.

3. Листа на амаранта са богати на витамин С, каротин, флавоноиди, калциеви соли, калий, цинк, манган. Те се използват успешно при лечение на панкреатит, гастрит, диабет, тумори, заболявания на бъбреците и черния дроб. Вкусът им е подобен на спанак. Какво можете да готвите от тях? Супа, различни салати, сок, чай и сироп, който можете да използвате като пълнеж за пай и палачинки.

4. Маслото е източник на сквален – мощен антиоксидант. Наскоро учени са установили, че скваленът е много полезен за кожата. Затова маслото от амарант бързо възстановява кожата и лекува рани. Този продукт може да се прилага външно и вътрешно. Екзема, гъбични и кожни инфекции – всички тези заболявания ще се повлияят приятно от маслото.

5. Ако се направи чай от листата на амарант, може да се ползва от жени и деца, които не могат да задържат урина.

6. Защо наричат амаранта “хлябът на славяните”? Защото, от неговите семена се прави брашно, а от брашното – хляб. Брашното от амарант намалява кръвната захар. То помага при отслабване и има много добър ефект върху храносмилателният тракт.

Много може да се говори и пише за ползите на амаранта. Надяваме се дори и тези основни ползи да ви помогнат да откриете лечебната сила на това толкова разпространено, полезно и красиво растение.

Източник: woman.ru

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


6 коментара

 1. Ето защо Петър 1 е забранил… Ама не знам защо е забранил. Не може заглавието да се бие с информацията.

  • По същата причина, поради която в България имаше някаква, макар и минимална, вероятност да забранят телешката карантия. Уж заради болестта луда крава, ама най-вече защото не е европейско, нали… шкембе с чесън, и т.н. Статията си има източник. Едва ли са много руснаците, на които трябва да се припомня, че Петър I всъщност е и Петър Велики. По негово време Русия се разраства териториално, преживява икономически бум, и – за разлика от В.Путин – се старае да вземе най-доброто от Западна Европа. Според някои /неособено достоверни/ източници истинският Петър бил убит и подменен с друг, подобен само външно на него. Исторически локуми мога да разтягам до утре, но не това е целта на занятието. Та, за да не се бием повече, изречението в което се споменава Петър I започва с “преди реформите”. Да, няма кой знае каква логика в тази забрана, но управляващите затова са управляващи – не за да търсят логика, а за да налагат онова, което според тях е уместно. Явно на Петър Велики му се е струвало прекалено просташко руските селяци да ядат хляб, направен от брашното на амаранта, вместо… кроасани, например.

 2. Начи, навремето, дори и Петер I, е имал интерес, неговите крепостни, да са здрави по дълго, защото е печелил повече.
  Което предполага стимулация на употреба на здравословни и подмладяващи сурогати!
  И няма логика да ги ограничава и забранява!
  Това че чрез тази статия, искате да продадете нещо на повече хора, е отделен въпрос!
  А какви са качествата на вашият продукт, също е под въпрос!
  Но когато рекламирате-мислете и ако не можете ползвайте външни услуги!
  Любопитен съм дали ще си видя коментара???

 3. Е да де ,ама Петър I дали е знаел за ползите от амаранта ?

 4. Щом щирът/местния амарант/ се отразява добре на прасенцата, значи е полезен и за хората. За да сте сигурни в качествата – купете си пакетче амарант и си го насейте! Ще си произведете собствен, гарантиран!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*