ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са подходящите лекарства при кожна алергия?

Лекарствата при кожна алергия биват няколко основни вида

Видове кожни алергии

Ето кои са видовете кожна алергия!

Темата за кожните алергии набира все по-голяма актуалност в живота на съвременния човек. Статистиката сочи, че 30% от населението в активна възраст е засегнато от форма на кожно заболяване с алергичен характер.

Самата група заболявания „кожни алергии” е много разнородна. Тя включва болести като контактен дерматит, екзема, атопичен дерматит, невродермит, уртикария, алергични вискулити и други. Преди да се подходи към конкретен избор на лекарство, важно е да се определи за каква точно алергична реакция става дума. В зависимост от това се подбира и правилното лечение.

5-те най-разпространени кожни алергии

  • Уртикария – уртикария или копривна треска се появява под формата на характерен обрив, съпътстван от нетърпим сърбеж. Обривът наподобява подутини като тези при ухапване от комар. С развитието на алергичната реакция се увеличава както обхвата, така и интензитета му. Като основна причина за появата на уртикария се определя отделянето на хистамин в резултат на алергична реакция;
  • Екзема – представлява форма на кожна алергия, характеризираща се с възпаление на кожата, удебеляване и зачервяване. Понякога кожата в поразения участък е прекалено суха, лющи се и сърби;
  • Атопичен дерматит – в случаите, когато е сигурно, че екземата представлява алергична реакция, се говори за атопичен дерматит. Най-често засегнати от атопичен дерматит са децата. Той се появява под формата на червеникав сърбящ обрив в областта на лицето, шията, крайниците. Понякога се говори за фамилна обремененост по отношение на атопичния дерматит. В повечето пъти обаче става дума за алергия към определена храна – мляко, яйца, ядки;
  • Контактен дерматит – в основата на контактния дерматит стои съприкосновението с определен алерген. Често самият обрив се появява след определено време – ден-два след самия контакт с причинителя. Затова е важно човек да направи необходимото, за да си припомни и да установи какво точно е предизвикало алергичната реакция. В бъдеще е добре да се избягва контакт с доказания вече алерген;
  • Слънчева алергия – характеризира се с появата на сърбящ обрив по онези части от кожата, които са изложени на директен контакт със слънчевата светлина.

Като форма на кожна алергия се разглеждат и реакциите, които предизвикват ужилването или ухапването от насекоми.

Превенция срещу кожна алергия

С цел превенция и за да не се стига до приема на лекарства за кожни алергии, предлагаме ви да се запознаете и да спазвате няколко основни правила против раздразнения на кожата:

  • хидратация на кожата – кожата задължително трябва да се поддържа добре хидратирана. Сухата и загрубряла кожа улеснява проникването на алергените и разпространението на алергичната реакция;
  • вода с телесна температура – когато се къпете, най-добре е водата да бъде с температура, близка до телесната. Прекалено горещата вода и продължителното къпане са предпоставки за изсушаване на кожата;
  • подходящо pH – най-добре е измиващите продукти, които използвате, да не са с прекалено високо pH. За предпочитане е течната форма;
  • без парфюми по кожата – препоръчително е да не се допуска съприкосновение на кожата директно с парфюма. Най-добре е той да се нанася върху дрехите. Използването на ароматизатори за въздух също трябва да се ограничи;
  • без козметични експерименти – не трябва кожата на лицето и тялото да се третира безразборно с козметични продукти и особено с такива, съставът на които не е ясно проучен предварително;
  • без директно излагане на слънце – при хората, при които е доказана слънчева алергия, излагането на слънце е нежелателно. Задължително трябва да се използват слънцезащитни продукти и да се прикрива кожата с шапки, свободни и леки дрехи, чадъри.

Освен тези, могат да се дадат още редица съвети при кожни  алергии. Но когато човек е предразположен, често състоянието се появява и при стриктно спазване на правилата.

Затова важно е да се знае кое е правилното лечение и да се пристъпи към него в най-кратки срокове.

Лекарства при кожни алергии

Ако се потърси медикаментозно лечение на алергиите, важно е да се знае, че лекарствата най-условно се делят на две групи. Едната група се използва при всички разновидности алергии. Другата е насочена към конкретна форма на заболяването.

В редовете по-долу ще разгледаме медикаменти, които принадлежат и към двете групи. И по-конкретно – лекарства, които се използват при кожна алергия.

Антихистаминовите продукти най-често се използват при алергия

Антихистамини

Основното предназначение на антихистамините е да неутрализират действието на хистамина. Това е веществото, което се образува в организма при алергична реакция.

Към днешна дата лекарствата на основата на антихистамини са достъпни под различни форми – като кремове, шпрейове, инхалации, ампули и таблетки. Сред популярните антихистаминови продукти са Фенистил, Клемастин, Тавежил, Алергозан, Зиртек.

Когато се използват за лечение на кожни алергии, най-често се нанасят локално върху поразения участък. Това води до намаляване на сърбежа, подуването и зачервяването на кожата. Възможен е и орален прием.

Прилагат се с успех при уртикария, сърбеж, ухапвания и ужилвания от насекоми.

Към днешна дата в аптечната мрежа са налични два класа антихистамини. Характерно за тези, които принадлежат към по-старата генерация, е обстоятелството, че ефектът им отслабва с течение на времето. Затова  задължително се приемат по няколко пъти на ден. Според редица проучвания предизвикват сънливост.

При по-новите препарати възможните странични реакции са изчистени. При тях приемът е веднъж на ден.

Внимание!

При лечение с антихистамини трябва да се обърне внимание на предупреждението, че те могат да засилят ефекта от някои медикаменти със сънотворен и успокояващ ефект.

При подобни терапии приемът на алкохол трябва да се ограничи.

При деца под 12-годишна възраст лечението следва да бъде предписано и проведено под стриктен лекарски контрол.

Смята се, че оптималната дневна доза е до 80 – 100 мг. Над 150 мг настъпва предозиране, първият признак за което е замъгляване на зрението. Други признаци са сухота в устата, сънливост, обща слабост, невъзможна концентрация, объркване, спазми в мускулите, шум в ушите. При форми на остро предозиране се стига до респираторна депресия, дезориентация, хипертермия, конвулсии, аритмия, дори до трайно увреждане на бъбреците и кома.

Мастоцитни протектори

Голяма част от препаратите в тази група също имат антихистаминов ефект. Действието им е насочено към поддържане на мембраните на мастоцитите – клетките, които са богати на хистамин. Чрез стабилизиране на клетъчната мембрана тези лекарства не позволяват отделянето на веществото в организма. По този начин възпрепятстват осъществяването на алергичен отговор.

Най-често протекторите на мастоцитите се препоръчват за превенция и профилактика на алергиите. Ако се приемат при подходяща схема, този род продукти намаляват тежестта на алергичните прояви. Това, на свой ред, отстранява необходимостта от лечение с по-опасни и тежки медикаменти.

В групата на мастоцитните протектори влизат Бикромат, Задитен, Интал, Кетотифен, Кромолин, Кузикром.

Внимание!

Протекторите на мастоцитите също могат да доведат до странични реакции като световъртеж, отпадналост, сънливост.

В голямата си част те са противопоказни при бременност и кърмене!

Кортикостероиди

Кортикостероидите се определят като едни от най-силните лекарства при алергия. Те действат бързо и ефикасно. Намаляват симптомите на алергията чрез намеса в имунните реакции на организма. Използват се най-често за лечение на астма, но в някои тежки случаи – и на форми на кожни алергии. Най-познатите кортикостероиди са Бекотид, Фликсотид, Фликсоназе. Приемат се след лекарско назначение!

Внимание!

Честата и продължителна употреба на кортикостероиди води до редица странични реакции. Проблеми със съня, проблеми с кожата, намаляване на костната плътност, високо кръвно налягане, глаукома, проблеми с храносмилателната система са само част от нежеланите ефекти.

При пациенти, страдащи от туберколоза, от вирусна или гъбична инфекция на дихателните пътища употребата на кортикостероиди е забранена.

С особено внимание този род медикаменти се прилагат и при деца, бременни и кърмещи жени.

Бронходилататори

За бронходилататорите само ще споменем мимоходом. Става дума за лекарства, които разширяват стените на бронхите и подобряват дишането при остри алергични реакции. Включват няколко класа медикаменти.

По отношение на кожните алергии те се използват в случаите, когато алергичната реакция е комбинирана.

Хипосенсибилизация

Хипосенсибилизацията е сред новите методи за лечение на алергия.

Специфичната хипосенсибилизация представлява метод, посредством който се понижава чувствителността към определени алергени.

Методът се прилага, като на пациента се дава минимално количество от веществото, към което се проявява алергията. В повечето случаи дозата се инжектира подкожно, но може да се приложи и под формата на шпрей. Правят се поне 40 подобни процедури (по няколко на седмица). Ефектът, който се търси, е постепенно привикване на организма към веществото и преодоляване на свръхчувствителността.

Самият курс може да се прилага, като се използва само едно конкретно вещество или се направи комбинация между няколко алергена. Най-голям ефект се постига при алергии към плесени и цветен прашец.

Важно е хипосенсибилизацията да се провежда в периоди на ремисия, т.е. през времето, през което няма ясно изразени алергични реакции.

Внимание!

При прекомерно обостряне на някое от алергичните оплаквания терапията трябва да се прекрати незабавно.

Напълно противопоказна е тя при някои заболявания, каквито са турбеколоза, онкологични заболявания, бъбречни или чернодробни заболявания в напреднала форма, язвена болест и други.

При деца под 5-годишна възраст и в напреднала бременност хипосенсибилизация също не бива да се прилага!

10 популярни лекарства при кожна алергия

Вече разгледахме основните групи лекарства и практики, които се прилагат при кожна алергия. В редовете по-долу ще се спрем по-конкретно на 10 от най-популярните лекарствени продукти, използвани при раздразнения по кожата, оток, подуване, сърбеж, появили се в резултат на алергия.

Алергозан крем се използва при „мокър“ обрив.
Алергозан крем

Използва се главно при кожни реакции, при които се отделя течност. Подходящ е при контактен и при локален дерматит, както и при ухапване от насекоми. Нанася се на тънък слой върху кожата, като облекчава сърбежа и зачервяването. Основната съставка в продукта е хлоропирамин хидрохлорид.

Алергозан маз

Активната съставка в Алергозан маз е хлоропирамин. Веществото влиза в групата на антихистамините, като е с доказан противоалергичен ефект. Продуктът се нанася директно върху кожата. Води до облекчаване на сърбежа, намалява отока и зачервяването. С особена ефективност се използва при ухапвания от насекоми, но и при обриви и сърбежи, засегнали малки участъци от кожата.

Внимание! Алергозан маз не се използва при кожни реакции, при които се отделя секрет, при рани и изгаряния.

Продуктът не бива да се нанася в близост до очите, носа или устната кухина, за да не попадне върху лигавиците.

Галена Алба Лосион

Това е козметичен продукт, насочен към облекчаване на кожни раздразнения, сърбеж, оток, зачервяване, подуване, обрив. Нанасянето му върху поразените участъци от кожата значително подпомага нейната регенерация.

Зиртек

Представя се като иновативен противоалергичен продукт, който има бърз ефект. Използва се при различни неразположения, провокирани от форми на ринит, както и при уртикария. Активната съставка на Зиртек влиза в групата на антихистаминовите продукти.

Зодак

Зодак е противоалергичен лекарствен продукт, който се използва за облекчаване на симптомите на хронична уртикария. Помага още при хрема, сълзене, кихане, сърбеж в очите и носа, предизвикани от алергичен ринит. Активната съставка в продукта е цетиризинов дихидрохлорид.

Внимание! Зодак не бива да се приема от пациенти с бъбречни заболявания!

Кларитин

Представлява лекарствено вещество под формата на таблетки,  което влиза в групата на антихистамините. Основното му вещество е лоратадин.

Приемът на Кларитин води до намаляване и облекчаване на симптомите на различни видове кожна алергия. Подходящо е за облекчаване на сърбежа и зачервяването и за намаляване на обхвата на уртикарния обрив.

Лорано

Продуктът се използва за облекчаване на симптомите на алергия от различен характер, сред които хронична идиопатична уртикария. Основната съставка на Лорано – лоратадин – влиза също в групата на антихистаминовите продукти.

Внимание! Лорано не бива да се приема при форми на тежка чернодробна недостатъчност!

Реактин

Лекарство, което се използва за лечение на симптомите на хронична копривна треска. Прилага се при възрастни и деца над 12-годишна възраст. Достъпно е без лекарско предписание. Активното вещество в Реактин е цетиризинов дихидрохлорид.

Талерт

Противоалергично лекарство, което се използва за облекчаване на сърбежа и намаляване на неразположенията, предизвикани от хронична копривна треска. Основната му съставка е цетиризин.

Внимание! Талерт не се приема от хора, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност!

Фенистил гел
Фенистил гел е сред популярните продукти.

Фенистил гел представлява продукт без цвят и мирис с охлаждащ ефект, който се прилага при различни видове кожни алергии. Използва се за облекчаване на сърбеж, предизвикан от уртикария, ухапване от насекоми, повърхностни или слънчеви изгаряния. Нанася се директно върху кожата, като ефектът от него се усеща в рамките на няколко минути.

В състава му като основен елемент влиза диметинденов малеат. Веществото се числи към антихистаминовите продукти, като блокира отделянето на хистамин в тялото в резултат на алергична реакция.

Внимание! Фенистил гел не бива да се нанася върху големи участъци от кожата за продължителен период от време. Третираните с продукти зони от тялото не бива да се излагат на директна слънчева светлина.

При бременност и кърмене употребата на лекарството следва да се извърши след консултация с лекар.

Преди да изберете лекарство при кожна алергия се запознайте внимателно със съставките на различните продукти! Не бива да се използва какъвто и да било медикамент, ако налице е риск от нежелани странични ефекти!

5 народни лекарства при кожна алергия

Продукти с алое вера също се използват при проблемна кожа.

Ако решите да пренебрегнете фармацевтичните продукти за лечение на кожна алергия, то изборът най-често пада върху изпитаните народни методи. За справяне с раздразненията по кожата често се използва някое от тези 5 изпитани средства:

  • зехтин – смята се, че зехтинът помага при кожна алергия чрез свойството му да хидратира кожата. Съдържащите се в него антиоксиданти в комбинация с витамин Е подпомагат по-бързото възстановяване. Препоръчителна при обрив и сърбеж е следната рецепта. В подходящ съд се разбъркват равни количества мед и зехтин. С внимателни движения се нанася върху поразения от алергията участък. Това ще успокои кожата и ще премахне сърбежа;
  • алое вера – от край време растението се използва като противовъзпалителен продукт. То има още антибактериален и противогъбичен ефект. При кожна алергия се използва под формата на гел, който ежедневно се нанася върху раздразнената кожа;
  • мента – за премахване на обрив, подуване и оток се използват ментови листа. Те се нанасят върху засегнатите участъци, като може да се използват както пресни листа, така и предварително пресовани. Оставят се да подействат поне 30 минути, след което кожата се измива;
  • лимон – високото съдържание на витамин С в лимона го прави доказан природен лек при кожна алергия. Върху зачервената кожа се нанася прясно изцеден сок от лимон. В началото създава усещане за парене, но с постепенното изсъхване премахва сърбежа и оставя усещане за свежест;
  • ябълков оцет – оцетната киселина в ябълковия оцет има свойството да неутрализира бактериите, причинители на алергия. Сърбежът и паренето изчезват, ако се нанася по 3 пъти на ден за около 10 минути памучен тампон, напоен в ябълков оцет.

Без значение как ще изберете да се лекувате при кожна алергия, ако не постигнете търсения ефект, най-добре е да се консултирате със специалист в най-кратки срокове!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *