Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви медикаменти помагат при алергичен ринит?

алергичен ринит

  • Антихистамини – облекчават симптомите, потискайки действието на хистамина. Лекарствата от по-старо поколение като клемастин (тавежил), хлорпирамин (алергозан) могат да причинят сънливост за разлика от по-новите медикаменти като фексофенадин (телфаст), цетиризин (зиртек) и лоратидин (кларитин). При хората в напреднала възраст обаче антихистамините не предизвикват сънливост, а възбу­да, нервност и раздразнителност.
  • Деконгестантни назални спрейове – намаляват отока на носната лигавица вслед­ствие алергичната реакция. По-известните са ксилометазолин (олинт) и оксиметазолин (африн). Възможно е да нарушат съня и затова трябва да се използват само през деня. Не ги използвайте повече от 3-4 дни, защото спирането им след продъл­жителна употреба предизвиква много по-силно изразен оток на лигавицата и за­пушване на носа (ребаунд ефект).
  • Антихистамини и деконгестанти – комбинираното им прилагане съчетава из­броените по-горе предимства. Лекарят ще ви изпише комбиниран препарат, който е най-подходящ при вашите симптоми и няма да усложни придружаващите забо­лявания. Примерена комбинация е лоратадин и псевдоефедрин (клариназе).
  • Противовъзпалителни спрейове – намаляват отока на лигавицата на носа. Тук спадат спрейове, съдържащи натриев кромогликат като кузикром и кортикостероидни спрейове като флутиказон (фликсоназе). Имат малко странични ефекти, но трябва да се използват няколко дни, преди да регистрирате резултата.

 

ФАКТ

Почти 20% от хората в Европа смятат, че са алергични към поне един вид храна, но в действителност по тип реакциите им не са на свръхчувствителност. Само 2% имат истинска хранителна алергия.

 

Алергична съм!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *