Какви упражнения са полезни при остеохондроза?

Здравейте,  имам толкова много болести, че няма да ги изброявам всичките. Но ви моля да ми помогнете, доколкото е въз­можно. Страдам от хидроцефалия, от дистрофия в гръбнака, от деформираща спондилоза и… Обещах да не изброявам. Ако можете за тези бележки да ми предложите нещо ново и ефикасно.

Петьр Русев, Пазарджик

По отношение на хидроцефалията не можем да ви препоръчаме нищо повече от това, освен да се обърнете към невролог. Само той може да подскаже правилната схема на лечение. Нашите консултанти все пак предлагат една изпитана рецепта с използ­ване на зелен магданоз, балкански чай и мечо грозде. Смесете по равни части от трите билки и от ве­черта си пригответе лекарството: 2 супени лъжици се заливат в термоса с половин литър гореща вода. През нощта престоява, а на следващия ден изпийте лекарството на три приема в топъл вид половин час преди ядене.

Сега по повод гръбначния стълб. Не се притес­нявайте толкова много, господин Русев. Няма нищо страшно във вашите диагнози. Всички те се свеж­дат до една – остеохондроза. Може да ви помогне гимнастика, която подобрява кръвообращението. Защото при вас то е понижено. Хванете се с ръце за някаква неподвижна опора и приклякайте. Повди­гайте се само на издишване. Ако се появи болка, не се плашете – това е привикване на мускулите към действие след дълго прекъсване. На всяка серия из­вършвайте по 10 приклякания. Започнете с 2-3 по 10. След това е необходимо да снемете натоварването от краката и да подобрите кръвообращението в кръста. За целта легнете по гръб и се хванете с ръце например за леглото. Започнете да повдигате крака – само при издишване. Можете да ги сгънете леко в коленете и се опитвайте да повдигате таза. Отначало ще ви боли, но от ден на ден краката ще се повдигат все по-високо, ще се разтегне кръстът и ще се подобри кръвообращението и в тази част на гръбначния стълб. Друг път няма – само упраж­нения.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *