Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Акад. Лозанов: Изследване за 5 лв. предотвратява проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидна жлеза – заболявания. Хипотиреоидизъм – същност – намалена функция на щитовидната жлеза, когато не могат да се отделят жизнено важни хормони. Застрашени от появата на хипотиреоидизъм – наследствени фактори; спонтанни аборти или мъртво раждане; хора, които вече са имали проблеми с щитовидната жлеза; хора, които изпадат в депресивни състояния и имат проблеми с динамиката на съня. Преглед при ендокринолог – назначава изследвания за отчитане състоянието на хормоните. Най-важният показател е тироиден стимулиращ хормон в кръвта (TSH). Лечение на хипотиреоидизъм – провеждане на  хормонално заместително лечение, което балансира липсата на хормони в организма. Прилагането на хормонално заместително лечение помага на пациентите от всякакви възрасти – в ранна детска възраст осигурява нормално психическо и физическо развитие на подрастващите;  на бременните жени гарантира развитие на здрав ембрион и предпазва от риск от спонтанен аборт; в зряла възраст – след 50 и 60 години, действа против развитието на атеросклероза.

Акад. Боян Лозанов коментира пред камерата на CredoWeb.bg  проблемът хипотиреоидизъм – заболяване на щитовидната жлеза, за което въпреки, че е познато, трябва да се говори повече. В България страдат около 10% от населението.

хипотиреоидизъм
Акад. Лозанов съветва да се правят редовни изследвания на щитовидната жлеза за избягване на хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм се появява, когато имаме намалена функция на щитовидната жлеза. При това положение тя не отделя достатъчно количество хормони. Липсата на хормони нарушава биохимичното равновесие в организма. При продължително състояние на  хипотиреоидизъм, който не е лекуван, могат да се появят различни тежки заболявания.

Когато щитовидната жлеза изпадне в състояние на хипотиреоидизъм, трябва да се проведе  хормонално заместително лечение, което  балансира липсата на хормони в организма. Прилагането на хормонално заместително лечение помага на пациентите от всякакви възрасти.

Ако хипотиреоидизъм се е появил в ранна детска възраст, ще осигури нормално психическо и физическо развитие на подрастващите.  При бременните жени гарантира развитие на здрав ембрион и предпазва от риск от спонтанен аборт. Ако се касае за човек на зряла възраст – след 50 и 60 години, ще действа против развитието на атеросклероза.

Ако хормоните не бъдат в необходимото количество, се нарушава кислородната обмяна в организма и особено много в мозъка. Нарушава се и обмяната на веществата като цяло.

Рискови групи, застрашени от развитие на хипотиреоидизъм на първо място са пациенти, които носят фамилна обремененост заради родители или близки сродници, които имат заболявания на щитовидната жлеза. На второ място това са лица, които имат спонтанни аборти или мъртво раждане. Хора, които вече са имали проблеми с щитовидната жлеза. Хора, които изпадат в депресивни състояния и имат проблеми с динамиката на съня.

В такива случаи консултацията с еднокринолог е наложителна. Ендокринологът ще назначи изследвания за отчитане състоянието на хормоните. Най-важният показател е тироиден стимулиращ хормон в кръвта (TSH). Неговото изследване е сравнително евтино – между 3 и 5 лева, обяснява акад. Лозанов. Ако една жена попада в рисковата група, профилактични прегледи на щитовидната жлеза трябва да се правят редовно. Но ако не попада, след като навърши 50-годишна възраст, всяка жена, по препоръка на Министерство на здравеопазването, трябва да прави профилактични прегледи на своята щитовидна жлеза през 3 години.

ти лайф - чай
ТИ ЛАЙФ – чай за щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *