ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Ангелова: Благодарение на този минерал, децата Ви ще се предпазят от кариеси

Зъби на децата – млечни и постоянни. Прегледи при детски стоматолог – започват при поникване на първото зъбче – освен здравословни аспекти, тези ранни посещения имат и емоционално значение за децата. Правилно измиване на детските зъби – стоматолозите са длъжни да приучават малките пациенти на тези полезни навици. Грижи за детските зъби – родителите не трябва да дават на децата сладки изкушения между основните етапи на хранене – близалки, дъвчащи и желирани бонбони, шоколад и други – предизвикват появата на кариеси.  Зъболечение в детска възраст – задължително лечение на млечните зъби, защото могат да доведат до увреждане на зародиша на постоянните зъби. Поставяне на силанти върху постоянните дъвкателни зъби – безплатно за подрастващите – дават отлични резултати. Хидроксиапатит – минерал, с който са обогатени някои пасти за зъби – предпазва детските зъби от появата на кариеси и спомага за възстановяване на зъбния емайл.

В поредицата „Зона здраве“ на ТВ Стара Загора гостува д-р Маргарита Ангелова – детски дентален лекар. Д-р Ангелова дава ценни и полезни съвети на родителите как да се грижат максимално добре за зъбите на своите деца.

детските зъби
Д-р Ангелова напомня, че профилактиката на детските зъби започва с израстване на първото зъбче

Според официалната статистика българските деца имат най-много кариеси в Европа. Д-р Ангелова потвърждава тази информация. Тя също е разтревожена за това положение и отправя апел към всички родители да водят своите деца на дентален преглед още с появата на първото зъбче.

Българските родители започват да водят на зъболекар децата едва, когато се появят първите проблеми с техните зъби. Това вече е твърде късно и понеже първата среща с денталния лекар е свързана с някаква болка. Това е вид емоционална травма, която остава за цял живот. Когато децата бъдат заведени на зъболекар, без да имат кариес или друг проблем, те свикват с кабинета, с денталния лекар, със самия преглед.

Д-р Ангелова дава следния пример от нейната практика. Дете на 6 годинки за първи път посещава зъболекар, за да му бъде изваден млечен зъб. Детето толкова много се изплашило и заявило, че няма повече да отиде в зъболекарския кабинет. Д-р Ангелова споделя, че ако това дете е ходило преди това в зъболекарския кабинет само на преглед, докато е било на 3 или на 4 години, нямало да бъде изплашено и стресирано, когато вече се е появил истински проблем.

 детските зъби
Д-р Ангелова алармира за сериозно отношение към лечението на детските зъби

Съветите на д-р Ангелова за здрави зъби при децата са изключително полезни. Родителите не трябва да дават храни или напитки, съдържащи въглехидрати между основните етапи на хранене. Това са близалки, дъвчащи бонбони, желирани или карамелени бонбони, шоколад. Тези сладки изкушения водят след себе си един лавинообразен кариес в детската уста.

Вече е практика зъболекарите редовно да напомнят на родителите и на своите пациенти, че постоянните дъвкателни зъби остават за цял живот и за тях трябва да се полагат много сериозни грижи. Такава отлична превенция са и силантите, които се поставят напълно безплатно, защото средствата са отпуснати по различни програми.

На пазара предлагат пасти за здрави зъби, които не са обогатени само с флуор и с калций, но и с минерала хидроксиапатит. Хидроксиапатит укрепва емайла на зъбите и придава здравина на костите. Той може да бъде приет под формата на хранителни добавки, а за зъбите се набавя чрез пастите за зъби.

Някои родители допускат непростима грешка, когато споделят със своите деца неприятни спомени от посещението при зъболекар. Дори и родителите наистина да са имали подобни преживявания като деца или в по-голяма възраст, те не трябва да стресират по този начин децата си. Днес и медицината е много по-напреднала от преди години, така че децата не трябва да бъдат плашени предварително.

Погрешно е схващането, че млечните зъби не трябва да бъдат лекувани, понеже ще бъдат подменени. Нелекуваните млечни зъби могат да доведат до увреждане на зародиша на постоянните зъби, казва д-р Ангелова.  В зъболекарския кабинет през последните години се обръща внимание на правилното измиване на детските зъби. Много от кариесите се появяват точно по тази причина.

Ще ви бъде полезно да изгледате видеото на ТВ Стара Загора със съветите на д-р Маргарита Ангелова.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *