Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Бинев: Благодарение на силанти подпомагаме минерализацията на новопробилите зъби при децата

Силанизация – същност и значение. Поставяне на силанти на детските зъби с цел предпазване от кариеси. Национална кампания в България за поставяне на силанти. Минерализация на детските зъби. Орална хигиена при децата и миене на зъбите. Първи профилактичен преглед при детски стоматолог.

Силанизация на детските зъби  е част  от основните дейности на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст. Кампанията за безплатна силанизация продължава в цялата страна до 20 ноември 2016 г.

силанти
Д-р Бинев обяснява защо е необходимо поставянето на силанти

Двама уважавани детски стоматолози коментират оралната хигиена при децата и поставянето на силанти. Д-р Евелина Бельовска гостува в „Духът на здравето“, а  д-р Николай Бинев гостува в TVChernoMore, за да дадат повече информация относно силаницазията на детските зъби.

Силанизация е процедура, при която се поставят силанти на постоянните зъби при децата. Силантите са импланти, които стоматологът поставя върху дъвкателните зъби с цел да предпази зъбите от развитието на кариеси. По този начин се подпомага минерализацията на новопробилите зъби.

Процедурата силанизация е кратка и напълно безболезнена за децата, коментира д-р Бинев. Стоматолозите  могат да я превърнат и в една забавна игра, за да предразположат децата да се чувстват още по-спокойни.

силанти
Д-р Щонова разглежда въпроса с хигиената на детските зъби и поставянето на силанти

Силанизацията протича на няколко етапа. Първо се почиства повърхността на зъбите. След това се нанася специален гел. Накрая се извършва полимеризация на самия имплант с помощта на лампа за фотополимер. Цялата процедура е напълно безвредна за зъбите. След излизане от зъболекарския кабинет, детето може да се храни и да приема напитки.

На синализация подлежат задните зъби. След като пробият венците и се появят в устната кухина, зъбите не са достатъчно минерализирани. По повърхността на детските зъби има различни ямки и други вдлъбнатини, които са най-слабо минерализирани. Там бързо могат да се развият кариеси. Целта на минерализацията е да съхрани зъбите здрави в условията на киселинна среда в устната кухина.

силанти
Етапите, през които протича поставянето на силанти

Точно тези уязвими участъци се запечатват с помощта на силанти, за да бъдат предпазени зъбите от развитие на кариеси. Поставеният силант позволява на зъба да завърши качествено своя процес на минерализация, а самият силант се почиства лесно с четка и  паста.

В България тече кампания за безплатно поставяне на силанти на децата от 5 до 8-годишна възраст. След 5-годишна възраст е правилно да се поставят силанти. Силантите се поставят само върху напълно здрави зъби. Поставят се върху дъвкателните повърхности на зъбите.

Според последните медицински практики, почистването на устната кухина при децата трябва да става още преди да са се появили първите зъби. Родителите трябва да нагласят марличка, която е напоена с разтвор кислородна вода и вода от чешмата 1:1. С тази марличка се обтрива устната кухина на децата. В момента, в който пробие първият зъб и неговата повърхност трябва да се обтрива внимателно. След 3-годишна възраст започва миенето на зъбите с четка и с паста.

силанти
Д-р Щонова и д-р Бельовска
силанти
Съветите на д-р Бельовска за здрави детски зъбки са изключително полезни

Според д-р Бинев, първият преглед при стоматолог трябва да се извърши, когато децата са на възраст година – година и половина. Ако този момент е пропуснат, преглед задължително трябва да се извърши около 3-тата годинка. Тогава временните зъби са израснали и са оформени. Стоматологът ще може да изкаже своето мнение и да направи препоръки.

Ще ви бъде полезно да изгледате видеото с разговора между д-р Щонова и д-р Бельовска по Би Ти Ви ТУК >>>.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *