Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изключително опасни! Вижте какво причиняват кърлежите!

В Европа кърлежите и редица причинявани от тях болести се разпространяват все повече. Причините вероятно са промените в климата, глобалното затопляне и промените в земеделието.

При това на предно място са три болести, предавани от кърлежите – менингоенцефалит, борелиоза (Лаймска болест) и опасната Ку-треска.

кърлежите
Внимание! Кърлежи!

Ку-треската е заболяване, причинено от бактерии. Пренася се между другото и чрез разпадналите се на прах изпражнения на различни видове кърлежи. Възможно е и заразяване чрез контакт със заразени продукти като овча вълна, мляко или месо.

За здравите хора Ку-треската не представлява много голям риск. Но за хронично болни, както и за бременни и техните зародиши е много опасна.

Около 30% от заразените бременни помятат или раждат преждевременно. Заболяването започва като летен грип с много силно главоболие в областта на челото и затова често остава неразпознато. Лечението се провежда с антибиотици.

Много по-познато и също толкова опасно е предаваното от кърлежи заболяване менингоенцефалит. Започва също като летен грип и може да доведе до възпаление на мозъчната обвивка и до парализа на нервите в гръбначния мозък. Вирусът се предава чрез ухапване от кърлеж. Около 30% от заразените се разболяват тежко, смъртни случаи има при 1-2%. Има ваксина срещу това вирусно заболяване.

Лаймската болест (борелиоза) също се предава от кърлежи. Обикновено се повлиява добре от лечение с антибиотици, при условие че се хване навреме. Иначе се превръща в хронична инфекция, която може да се прояви чак след години и да доведе до възпаления в ставите и заболявания на нервната система.

За съжаление няма достатъчно надеждна защита от кърлежи. Репелентите, отблъскващи насекомите, губят ефикасността си след няколко часа. Но някои начини за предпазване поне намаляват риска – при разходка в гората и във висока трева носете дрехи с дълги ръкави и напъхайте панталоните в чорапите си или сложете високи обувки.

Вечер се преглеждайте основно за кърлежи. Ако намерите, го отстранете внимателно с пинсета, като я поставите директно до кожата и теглите направо навън. Ако не сте го отстранили изцяло, непременно идете на лекар да го премахне. Обърнете се към медицинско лице и в случаите, когато след ухапване от кърлеж се прояви някой от изброените симптоми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *