Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпалените лимфни възли са знак за проблем!

Здравейте, преди 2 месеца ми направиха операция за разширени вени. Премина успешно, без усложнения. По време на операцията лекарят е открил възпалени лимфни възли. Резултатите от биопсията показват, че няма нищо тревожно, според думите му. До този момент се чувствах много добре след операцията. Краката не ме боляха, не чувствах тежестта, която ме съпътстваше преди операцията. Налагаше се да нося дори еластични чорапи постоянно. Само вечер ги свалях. Сега 2 месеца по-късно оперираният ми крак отново отича. Започна с лек оток на глезена, но по-късно се уве­личи. След около 15 дни вече имаше видима съществена разлика между двата крака в глезена и стъпалото. Сякаш този крак не беше мой. Отидох на преглед при съдовия хирург, който ме оперира. Вените на този крак са с нормална проходимост. Пусна ми ехографско изследване на коремни и тазови органи, както и пълна кръвна картина. От изследванията също няма повод за притеснение всичко е в нормата. Препоръча ми преглед при гинеколог, за да се изключи и това като причина за тези възпаления. За момента ми предписа силен антибиотик и контролен преглед. Лекарят казва, че най-вероятно възпалението е от някаква раничка – при порязване или ухапване от насекомо. Пия антибиотика, старая се повече да села и да почивам, за да не отича толкова кракът ми. Засега не мога да преценя има ли и какъв е ефектът от медикаменти­те. Може би е рано. Е, има слаби подобрения, например силната болка, която изпитвах горе при сгъвката на крака, е малко по-слаба, но все още я има, както и отоците на крака ми в глезена и стъпалото. Ще съм благодарна да изразите вашето компетентно мнение и препоръки.

Кичка Тончева, Пловдив

Лимфните възли са част от лимфна­та система, която стига go тъканите, събира отпадъчните продукти от обмяната на веществата и защитава организма от чужди тела. Ето защо лимфните възли веднага реагират на всеки възпалителен процес или наличие на ракови клетки в организма. Това въз­паление на лимфните възли се нарича реактивно.

Но има и други случаи, когато се възпаляват самите лимфни възли. Въз­палението им бива остро и хронично. Може да бъде предизвикано от раз­лични микроорганизми (стафилококи, стрептококи и др.), от токсините, които отделят и веществата, получа­ващи се от разпадането на тъканите при първичните огнища на гнойния процес. Възпалението може да е пре­дизвикано от инфекция във всеки орган или тъкан. В лимфните възли вредните микроорганизми и токсините попадат през лимфните и кръвоносните съдове. Възможно е в лимфния възел да проник­нат микроби при нараняване. В този случай заболяването на лимфния възел е първично. Срещат се и специфични лимфаденити, които са предизвикани от определени причинители като ту­беркулозния бацил например и които протичат в съответствие със забо­ляването.

ВНИМАНИЕ!

Острото възпаление започва с усещане за болка и уголемяване на лимфния възел. Болният изпитва главоболие, слабост, има висока температура. Често възпалението на лимфните възли протича и с възпаление на лимфните съдове.

КАК СЕ ПРОЯВЯВАТ ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ

По какъв начин ще се проявят при­знаците на възпалението на лимфните възли, зависи от мястото и от органа, от които идва инфекцията. Случва се възпалението на първично поразените тъкани или орган да премине, а възпа­лението на лимфните възли да остане. Острото възпаление на лимфните възли може да бъде катарално – без от­деляне на гной, хеморагично – с примес на кръв и гной.

При катаралното възпаление общо­то състояние на организма е добро. Лимфните възли при болното място са уголемени и болезнени. Няма пора­жения на съседните тъкани, както и на кожата над тях. Когато в лимфните Възли има наличие на гной, болката става интензивна, кожата над възела почервеняВа и се възпалява, лимфните възли стават неподвижни, появяват се симптоми като висока температура, главоболие и др. Когато лимфаденитът се лекува в първия стадий, изходът е благоприятен. Гнойният процес може да унищожи лимфния възел, да причини разрастване на съединителната тъкан и да наруши лимфния поток на засегна­тото място.

ВНИМАНИЕ!

Острото възпаление на лимфните възли може да причини тромбофлебит (възпаление на вените), разпространение на гнойния процес към околните тъкани, заразяване на кръвта (сепсис). Възможно е да премине и в хронична форма.

При слабо протичащи възпалителни заболявания, например гнойна ангина, лимфаденитът може да е хроничен от самото начало. Обикновено този процес е съпроводен с разрастване на тъканите и в много редки случаи е гноен. При хроничните форми на забо­ляването се наблюдават увеличаване и уплътняване на възлите, които при пипане са плътни, не болят, подвижни са и не са сраснали с околните тъка­ни. Лимфните възли остават подути продължително време, но след това размерът им намалява за сметка на разрастването на съединителната тъкан, сбръчкват се.

В някои случаи разрастването на съединителната тъкан може да доведе до разстройство на лимфния поток и отоци.

В началния етап при острото за­боляване на лимфните възли се назна­чават антибиотици, както и терапия на първичното огнище на инфекцията, отстраняват се гнойните тъкани. Антибиотиците се назначават след антибиограма за резистентност. При необходимост се извършват оператив­но лечение и терапия на откритите гнойни рани.

Лечението на хроничните форми из­исква първо терапия на първоизточника на инфекцията.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Възпалените лимфни възли са знак за проблем!

  1. Pingback: Омръзна ли ви да се чувствате уморени | Лекува нет

  2. Pingback: Честата употреба на алкохол води до мозъчни увреждания | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *