Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Задължителен прием на фолиева киселина, за да няма малформации при новородените

Фолиева киселина – витамин В9 – същност – човешкият организъм изпитва нужда от нея, но не може сам да я произвежда. Необходимост от фолиева киселина за организма – участва в синтезирането на ДНК в организма. Ползи от фолиевата киселина за бебето – съществено значение за развитието на невралната тръба, от която ще се развива самата нервна система на бебето. Фолиевата киселина за жената – помага в образуването на плацентата. Фолиева киселина при мъжа –  подобрява качеството на сперматозоидите. При дефицит на фолиева киселина – нарушения в клетъчното деление; тъканите трудно се възстановяват (регенерират). Липсата на фолиева киселина и на витамин В12 затрудняват образуване на червените кръвни телца в гръбначния мозък. Такива пациенти страдат от анемия – малокръвие. Липсата на фолиева киселина довежда до генеративни проблеми в гръбначния мозък. Уврежда периферните неврони. Начини за набавяне на фолиева киселина – чрез храната – зеленолистни зеленчуци и черен дроб. Чрез таблетки витамин В9 или чрез хранителни добавки.

В Медицински университет Варна се провежда кампания под надслов „Фолиева киселина за здраво бебе“ („Folic Acid for a Healthy Baby“).

 фолиева киселина
Ралица Маринова обяснява защо фолиева киселина е важна за бебето

Пред камерата на mu-vi.tv, ТВ канал на МУ – Варна, застават участниците в проекта. Те обясняват, че човешкият организъм изпитва непрестанна нужда от фолиева киселина. Но той не притежава способността да я произвежда сам.

Ралица Маринова е студент по „Фармация“ в МУ – Варна. Тя обяснява, че фолиевата киселина участва в синтезирането на ДНК в организма. Участва при образуването на плацентата, докато бебето се развива в организма на своята майка. Има съществено значение за развитието на невралната тръба, от която ще се развива самата нервна система на бебето.

Студентите от МУ – Варна провеждат анкета с въпроси относно фолиевата киселина. След анализ на получените отговори става ясно, че хората като цяло не са запознати с нея.

Мъжете също трябва да приемат фолиева киселина поне 1 месец преди да извършат оплождане. Фолиевата киселина намалява риска от развитие на некачествени сперматозоиди. Бременните жени трябва да приемат фолиева киселина през първите 3 месеца от бременността.

 фолиева киселина
Сабрина Йосифова обяснява как се набавя жизнено важната фолиева киселина

Сабрина Йосифова е студент по медицина и обяснява, че най-висока концентрация на фолиева киселина има в зелените зеленчуци – спанак, лапад, броколи, магданоз; в черния дроб също. Освен чрез храната, фолиевата киселина се приема под формата на витамин В9 и на хранителни добавки. Набавянето на фолиева киселина чрез храната е безопасно начинание. Преди да се приема под формата на таблетки или на хранителни добавки, е необходима консултация с личния лекар, съветва Сабрина Йосифова.

Дефицит на фолиева киселина – довежда до нарушения в клетъчното деление. Тъканите трудно се възстановяват (регенерират). Липсата на фолиева киселина и на витамин В12 затрудняват образуването на червените кръвни телца в гръбначния мозък. Такива пациенти страдат от анемия – малокръвие.

Липсата на фолиева киселина довежда до генеративни проблеми в гръбначния мозък, уврежда периферните неврони. В начален стадий на бременността дефицитът на фолиева киселина може да доведе до спонтанен аборт. Ако все пак бебето продължи да се развива, има риск от появата на вродени малформации.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *