Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спасете жлъчката! Съветите на психолозите, които работят на 100%

И лекарите ще ви кажат, че жлъчката страда и от емоциите, които изпитваме. Както и от начина, по който изразяваме тези емоции

гнева
Амигдала, центърът за емоционална обработка

Жлъчката е малък, но важен орган. Повечето от вас навярно са чували че, според китайската медицина, негативните емоции, и най-вече гневът, имат отражение върху здравето на жлъчката. Да, това древно твърдение е доказано и от съвременната медицина.

Има такава даоистка притча. Един мъдър старец поучавал своя внук, че във всеки от нас живеят два вълка – черен и бял. Черният – това е гняв, раздразнение и завист. Белият вълк е състрадание, доброта, нежност и любов. И тези два вълка през цялото време се борят в нас. „Кой ще спечели?“ – попитал внука. „Вълкът, когото ти успееш да овладееш – той ще победи“ – казал дядото.

Когато някой ни се разкрещи, първата ни реакция е да започнем и ние да крещим. От това едва ли ще последва нещо добро.
Как да овладеем гнева си и да тушираме чуждата раздразнителност – ето какво съветват психолозите.

Три техники за овладяване на гнева ще ви помогнат да запазите самообладание и в най-критичните ситуации.

1. Потискане на гнева – лоша идея

Често се случва по време на конфликт, да се опитаме да задушим емоциите си и да устоим под напора на напиращата агресия. Подтиснатото негодувание унищожава тялото през годините, и провокира различни заболявания.

Амигдалата (част от мозъка, която е отговорна за емоциите) започва да работи извън мярка. Когато човек се опитва да скрие или поне да тушира гневното състояние това задължително проличава. По този начин взаимоотношенията се влошават.

Бъдете естествени. Ако все пак искате да дадете воля на гнева си, имайте предвид, че по-въздействащо за вашия опонент ще е ако говорите с тих и равен глас.

2. Не е необходимо да давате простор на гнева

Гняв, раздразнение, истерия – това са все емоции, които много бързо могат да се превърнат в лавина. Въпреки това, има един метод, който работи перфектно! Енергийните мозъчни ресурси са ограничени. И когато успеете да отвлечете вниманието му, мозъкът не може да се концентрира върху безполезните мисли, предизвикани от разни неприятни ситуации.

Разбира се, не винаги има начин да избягате от онзи, който крещи срещу вас. Но винаги можете да превключите и да започнете да мислите за нещо друго. Същото може да направите и ако усещате, че започвате да се гневите.

Кратко пояснение: гневът със сигурност е психологическа емоция. Но той също е и физиологичен, заради химичните реакции, които се случват в мозъка. Когато се ядосвате, вашата амигдала, центърът за емоционална обработка, изпраща сигнал за бедствие към хипоталамуса, който пък изпраща епинефрин по автономната (вегетативна) нервна система и по пътя на симпатиковата нервна система към надбъбречните жлези, които започват да изпомпват епинефрин (адреналин). Адреналинът подготвя тялото да посрещне заплахата, увеличавайки сърдечната честота и изостряйки сетивата.

Лъжливото овчарче: гневът често прикрива друга емоция. Много пъти гневът е вторична емоция за болка, тъга, скръб, депресия или страх.

И още. Гневът се появява като защитен механизъм, защото за много хора е по-лесно  да се разгневят, отколкото да приемат другите емоции. Помислете дали може да си позволите да почувствате широк спектър от емоции. А може би трябва да се научите да овладявате емоциите, които смятате, че не би трябвало да чувствате.

3. Контролирайте гнева!

Понякога е хубаво да дадете воля на гнева си. Ако усетите, че някой е готов да ви навреди, малко гняв може да ви предпази.

Но, много често гневът е ненужен, вреден дори. Може да се наложи да се справите с проблемите с гнева чрез самопомощ или професионална помощ, ако следното е вярно:

– Незначителни събития ви изкарват извън релси, като разлятото мляко и случайно изпускане на предмет.
– Когато сте ядосани, демонстрирате агресивно поведение, включително крещене или удряне.
– Проблемът е хроничен; Това се случва отново и отново.
– Имате зависимост, а когато сте под влияние на наркотици или алкохол, вашият темперамент се влошава и поведението ви е по-насилствено.

Терапия на гнева

Първо – ако не сте гледали Anger Management с Джак Никълсън и Адам Сандлър, изгледайте го. Освен, че е забавен, филмът на режисьора Питър Сегал дава интересна информация за гнева.

След това – тичайте, плувайте, разхождайте се, спортувайте. Тренирайте бокс, карате или тае-бо.

Спете достатъчно. Адекватният сън може да подобри настроението ви и да намали гнева ви.

И накрая – започнете да пишете подробности за гнева си. Водете си дневник. Ако имате епизод или събитие, в което сте загубили контрол над емоциите си, запишете го. Не забравяйте да включите точно как се чувствахте, коя беше причината да се ядосате, къде сте били, с кого сте били, как сте реагирали и как сте се чувствате след това. След като сте запазили дневника си за известно време, трябва да започнете да търсите общото между записките и случващото се около вас, за да идентифицирате хората, местата или нещата, които задействат гнева ви.

Вместо заключение: Вдишайте. Задръжте дъха си 2-3 секунди и издишайте. Повторете няколко пъти и не забравяйте да дишате дълбоко ако стоите срещу някой гневен индивид, или ако почуствате, че самите вие има опасност всеки момент  да избухнете като исландския вулкан Ейяфятлайокутъл.

холимин ползи
ХОЛИМИН – при камъни в бъбреците и жлъчката, за подкрепа на черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Спасете жлъчката! Съветите на психолозите, които работят на 100%

  1. Здравко каза:

    Всъщност 1 и 2-ра точка леко си противоречат, тъй като изразяват различен подход при управление на гнева, а именно „Потискане на гнева – лоша идея“ и „Не е необходимо да давате простор на гнева“ съответно, което все пак малко обърква хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *