Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Боянов: Пикочната киселина може да се натрупа под формата на подагра в петите, пръстите на ръцете и в коленете

Пикочна киселина – същност. Хиперурикемия  – натрупване на големи количества пикочна киселина в организма поради различни причини, включително и при проблеми с бъбреците. Подагра  –  главен причинител на подагра е хиперурикемия. Подагра може да се появи поради  редица други причини като хранителни навици, при генетична предразположеност или при намалено отделяне на урат солите от  пикочната киселина. Кристалите на пикочната киселина се отлагат в сухожилията, в ставите  и в околните тъкани. По-рядко пикочната киселина може да се натрупа под формата на подагра в петите, пръстите на ръцете, в коленете. От всички стави в организма, в които може да се натрупа пикочна киселина, най-уязвима е ставата на палеца на крака. Външните белези за появата на подагра – зачервена кожа и подута става.  Възможности за лечение  на подагра с медикаменти – прилагат се два типа препарати – едните потискат ензима уратна оксидаза, а другите подпомагат излъчването на пикочната киселина в урината.

Ендокринологът проф. Михаил Боянов застава пред CredoWeb.bg и коментира някои важни аспекти при лечението на подагра.

подагра
Проф. Боянов говори за заболяването подагра

Пикочната киселина е краен продукт при разграждане на пурините. Тя образува соли, наречени урати. Извеждането на пикочната киселина от организма става посредством урината и малка част от нея и посредством изпражненията. Ако в организма се образува прекалено  много от нея или пък бъбреците имат проблеми и не функционират нормално, тогава тя се натрупва в организма. Натрупването на големи количества повишава нейната концентрация в кръвта. Това натрупване се нарича хиперурикемия. Хиперурикемия е главната причина за появата на подагра, но подагра може да се появи и поради редица други причини като хранителни навици, при генетична предразположеност или при намалено отделяне на урат солите от пикочната киселина.

подагра
Проф. Боянов обяснява как се лекува подагра с медикаменти

Подагра се появява, когато в кръвта се натрупат високи нива на пикочна киселина. Тя започва да кристализира. След това кристалите се отлагат в сухожилията, в ставите и в околните тъкани. Пикочната киселина може да се натрупа под формата на подагра в петите, пръстите на ръцете, в коленете, но това се случва по-рядко. От всички стави в организма, в които може да се натрупа пикочна киселина, най-уязвима е ставата на палеца на крака. Външните белези за появата на подагра са зачервена кожа и подута става.

Лечението на подагра е комплексно. Страдащите от нея трябва да спазват диета, за да може да се намали количеството пикочна киселина в организма. Трябва да приемат и храни, които са богати на вода – пресни сочни плодове и зеленчуци, които помагат на тялото да се прочиства по-лесно.

Фармакологични възможности за повлияване продукцията на пикочна киселина – чрез два вида лекарства. Едните потискат ензима уратна оксидаза, а другите подпомагат излъчването на пикочната киселина в урината. При изследване за количеството й в организма, винаги трябва да бъдат изследвани и липидите, обяснява проф. Боянов.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *