ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Боянов: Натрупаната пикочна киселина е предпоставка за развитие на диабет

Пикочна киселина – същност. Граници, в които пикочната киселина не е опасна. Повишени стойности на пикочна киселина. Извеждане на пикочната киселина извън тялото – чрез отделителната и храносмилателна система. Изследвания за установяване на пикочна киселина. Хиперурикемия – натрупване на пикочна киселина в организма (пурини, чрез храни и алкохол). Механизми, по които  пикочната киселина уврежда органите и системите в тялото. Пикочната киселина отключва сърдечно-съдовите заболявания, предизвиква подагра, проблеми със ставите, захарен диабет и нефролитиаза. Нормализиране нивото на пикочна киселина – медикаменти, които намаляват образуването й и подобряват изхвърлянето.

Проф. Михаил Боянов е ендокринолог при  УМБАЛ „Александровска“ в София, който изнася лекция по време на семинар, свързана с пораженията, които пикочната киселина нанася върху организма.

Проф. Боянов изтъква вредите от натрупване на пикочна киселина

Пред камерата на CredoWeb.bg проф. Боянов обяснява, че пикочната киселина повишава оксидативния стрес в съдовата система. В миналото лекарите смятали, че тя играе ролята на слаб антиоксидант, но днес това твърдение категорично е отхвърлено. Тя подпомага образуване на свободни радикали и потиска освобождаването на азотен окис.

Пикочната киселина е предпоставка за развитие на диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване, бъбречна болест. Това са големите рискови клинични фактори, на които са подложени пациенти с високо съдържание на пикочна киселина в кръвта.

Пикочната киселина благоприятства развитието на тумори и на метастази. Тя променя както самите ракови клетки, така също и левкоцитите. Белите кръвни клетки – левкоцитите са имунната защита на организма срещу всякакви зарази, вируси, бактерии, включително и срещу тумори.

Пикочната киселина е краен продукт при разграждане на пурините в организма. Пурините представляват азотосъдържащи съединения. Те могат да бъдат открити в клетките на тялото, дори в ДНК-то. Урати са солите, които пикочната киселина образува.

Старите клетки измират и при тяхната смърт се отделят пурини, които попадат в кръвта. Разрушаване на клетки има при химио и лъчетерапия. Пурините от тях отново влизат в кръвта. Човек може да повиши количеството пурини чрез храната и чрез алкохола. Такива храни са варивата боб и грах, скумрия, черен дроб, бира.

Част от пикочната киселина се извежда извън тялото посредством урината и изпражненията. Ако тялото натрупва голямо количество пикочна киселина, а не може да се освобождава своевременно от нея и ако бъбреците не работят добре, пикочната киселина остава в кръвта и започва да се натрупва.

Хиперурикемия е състоянието на висока концентрация на пикочна киселина от натрупването й. Едно от най-често срещаните заболявания е подагра. При нея кристалите на пикочната киселина се натрупват в ставните течности, затова хората започват да усещат болки в ставите. Най-уязвими са ставите на палците на краката.

По принцип, установяването на нивото на пикочна киселина в кръвта се определя чрез кръвни изследвания. Пикочната киселина не трябва да надвишава 400 µmol/l. Ако количеството е по-високо, на пациентите се изписват лекарства, които намаляват образуването на пикочна киселината  и подпомагат нейното ефективно изхвърляне от организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *