Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Боянов: Високата концентрация на фруктоза в организма повишава покочната киселина, причинява заболявания на черния дроб и деменция

Наличие на естествена фруктоза в храните и в напитките – плодове, соковете от тях, някои зеленчуци и в пчелния мед. Широката й употреба в хранително-вкусовата промишленост – подсладител за сладкарски изделия и напитки. Ползите й за организма – дава енергия за тялото. Пренасищането на организма с фруктоза довежда до метаболитни промени и причинява редица болести – повишаване нивото на триглицеридите в кръвта, риск от развитие на диабет, сърдечно-съдови проблеми и инсулинова резистентност, висок холестерол, анемия, сърдечна хипертрофия, лептинова резистентност, заболявания на черния дроб, деменция, повишаване нивата на пикочна киселина и на систолното кръвно налягане.

Проф. Михаил Боянов е ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“ в София. Пред камерата на CredoWeb.bg  проф. Боянов  дава полезна информация за това как ни влияе употребата на фруктоза за здравето.

 фруктоза
Проф. Боянов обяснява защо фруктозата може да бъде опасна за здравето

Фруктозата е натурална плодова захар, която се съдържа в сладките плодове, в техните прясно изцедени сокове, в някои зеленчуци и в пчелния мед. Попаднала в човешкия организъм, фруктозата се разгражда само посредством черния дроб. При разграждането на фурктозата тялото не използва инсулин, затова тя не е вредна за диабетиците.

Фруктозата е необходима за организма, тъй като осигурява енергия. Когато човек си набавя фруктоза чрез меда или чрез плодовете, няма риск за неговото здраве. Но фруктоза се използва в хранително-вкусовата индустрия като подсладител за храни и за напитки. По този начин ние поглъщаме в пъти по-голямо количество фруктоза. За да бъде преработена, черният дроб повишава нивото на триглицеридите в кръвта. Те крият риск от развитие на диабет, сърдечно-съдови проблеми и инсулинова резистентност. Могат да получат висок холестерол, анемия, сърдечна хипертрофия,  заболявания на черния дроб, деменция.

 фруктоза
Проф. Боянов изнася лекция на тема фруктоза и опосностите от нея

Когато хората консумират храни с наситени и трансмазнини, наличната в организма фруктоза става още по-опасна за здравето. Може да се получи лептинова резистентност. Човек поглъща големи количества храна и изпитва глад, защото не може да контролира усещането за ситост.

Големите количества фруктоза, които трябва да бъдат преработени през черния дроб, могат да причинят заболявания на черния дроб. Също така пациентите могат да получат деменция. Много хора правят диети като заменят въглехидратите и захарта с фруктоза. Пренасищането на организма с фруктоза довежда до повишаване нивата на пикочна киселина и на систолното кръвно налягане.

Проф. Боянов препоръчва прием на алопуринол като средство за коригиране нивата на фруктоза и за неутрализиране на вредните последствия от нея.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *