Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да избегнем стесняването на кръвоносните съдове (златни правила)

Съвременният начин на живот с много храна и малко движение ни донесе най-разпространената болест на цивилизацията – атеросклерозата.

Атеросклерозата е заболяване, при което по стените на кръвоносните съдове се отлагат мазнини и калций.

Това стеснява артериите, което нарушава кръвообращението. А понякога атеросклеротичните плаки напълно запушват артериите. Много чести и опасни са измененията на коронарните артерии на сърцето, на артериите на долните крайници и на мозъка.

стесняването на кръвоносните съдове
Атеросклерозата е заболяване, при което по стените на кръвоносните съдове се отлагат мазнини и калций

Синдромът на закръгленото коремче

Атеросклерозата се дължи на множество рискови фактори, които носят общото название метаболитен синдром. Характерно за него е, че в областта на корема и най-вече на талията, се трупат мазнини. Това състояние се нарича „централно затлъстяване“. Натрупаната около талията ни тъкан е източник на множество вредни вещества, причиняващи нарушения на метаболизма.

„Добрият“ и „лошият“ холестерол

Един от основните рискови фактори за възникване на сърдечносъдови заболявания е повишеното ниво на холестерола. При възрастните холестеролът не трябва да надвишава 5,0 ммол/л като цяло. Ако е по-висок от 8,0 ммол/л, лекарите предписват на пациентите лечение с медикаменти.

Здравословното меню

Правилната диета за здрави сърце и кръвоносни съдове е бедна на животински мазнини, които повишават лошия холестерол в кръвта. Препоръчително е един възрастен да консумира дневно половин килограм зеленчуци, включително картофи, 100 г плодове, нискомаслени млечни продукти, бяло месо, комплексни захариди, храни с богато съдържание на нишесте и целулоза, каквито са бобовите растения и пълнозърнестият хляб. И обратното, трябва да избягваме бързите захари и да използваме растителни мазнини.

Най-добрата превенция

Изследванията показват, че физическата активност и ежедневната консумация на зеленчуци намаляват чувствително риска от затлъстяване и свързаните с него проблеми за здравето.

Намаляването на теглото е в основата на лечението и превенцията на кардиоваскуларните заболявания.

Много специалисти са на мнение, че кратковременните драстични диети не са особено ефикасни и често водят до йо-йо ефект. Това означава, че бързо свалените килограми скоро се възстановяват.

Един възрастен би трябвало да приема в зависимост от физическото натоварване 8-10 000 килоджаула енергия дневно, като мазнините трябва да осигуряват максимум 30%, а захаридите – 55% от енергията.

Промененият начин на живот с цел намаляване на телесното тегло постепенно води до малки рационални промени в режима на хранене и движение. Намаляването на теглото дори само с 5% и последващото му запазване имат значителен ефект върху предпазването на организма от сърдечносъдови заболявания.

Децата също би трябвало да живеят здравословно. Метаболитният синдром се развива в продължение на години и може да се прояви дори у млади хора.

източници:журнaл,фрaмaр

Лют червен пипер и чесън
Лют червен пипер + чесън – осигурява нормалното състояние на кръвоносните съдове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *