Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето защо е важно да наблюдавате редовно гърба на детето!

Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб, от което страдат 5 процента от днешните деца, а момичетата са пет пъти по-застрашени.

Деформацията се дължи на разместване на прешлените един спрямо друг. Тя може да се появи, докато детето е още малко, но най-често става през пубертета – период на усилен растеж. Точно на тази възраст обаче родителите имат най-малко възможности да наблюдават гърба на децата си – модата, но и поведението им могат да ви попречат да забележите проблема. А ранното диагностициране на сколиозата е от голямо значение за предотвратяване на изгърбването и други последствия, поправими по-късно само със средствата на хирургията.

сколиоза
Сколиозата представлява изкривяване на гръбначния стълб

Сколиозата не причинява болки и децата няма как да ви алармират. Бъдете особено бдителни, ако някой член на семейството вече е засегнат от нея, тъй като съществува семейно предразположение.
На помощ ви идват два метода за домашно диагностициране, които можете да прилагате веднъж на три месеца

1. Накарайте детето да застане в прав стоеж с прибрани един до друг крака. Нека се наведе напред, докато постави длани между коленете, а вие наблюдавайте напречната линия на гърба му. По принцип тя трябва да е права. Ако отляво или отдясно на гръбначния стълб има по-издигнато място, това е признак за сколиоза.

Помогнете си с ученическа линия, дълга 30 см. Сложете я напречно на гърба. Ако единият й край е по-висок от другия, потърсете лекарско мнение.

2. Детето застава в изправен стоеж с прибрани крака и спуснати по тялото ръце. Разгледайте от двете страни разположението на ръцете спрямо тялото – не трябва да има никакво празно място между ръцете и гръдния кош. Ако забележите триъгълна дупка отляво или отдясно, обърнете се към лекар. Рентгеновите снимки ще потвърдят или отхвърлят диагнозата.

Не лишавайте децата от спорт

Много родители смятат, че спортове като тениса и фехтовката, при които едната страна на тялото е по-активна, могат да навредят на децата им. Всъщност те нито усложняват, нито предизвикват сколиозата.

Повечето от спортовете са полезни за подрастващите, дори и в случай на гръбначно изкривяване, защото тонизират организма, подсилват мускулите, поддържащи гръбнака, спомагат за добрата стойка.
Все пак не се препоръчват спортове като джудо, спортна гимнастика, които натоварват гръбначния стълб.

Доверявайте се само на спортни клубове, които изискват предварителна лекарска консултация, за да приемат децата ви.

Не обвинявайте ученическата чанта

В голямата си част децата, засегнати от сколиозата, са в отлично здраве. Причините за появата на гръбначното изкривяване не са известни. В редки случаи то е следствие от вродена малформация на прешлените или от неврологично заболяване.

Често обвиняваната ученическа раница е напълно невинна – дори и да е много тежка и носена само на едно рамо, тя не може да усложни или предизвика сколиозата. Възможно е само да предизвика болки в гърба.

Наблюдение и корсет

Когато сколиозата е установена, лекарите обикновено определят един тримесечен период на наблюдение, за да видят дали има рискове от бързо развитие. Ако изкривяването е слабо, не се налагат никакви специални мерки. Добре е да знаете, че кинезитерапията не може да помогне с нищо. Лекарят просто ще следи детето на всеки шест месеца.

В случай че две рентгенови изследвания през 4 до 6 месеца показват развитие на сколиозата, детето ще трябва да носи специален корсет. Понякога преди това се поставя пояс от гипс за срок от два-три месеца за по-ефикасно начало на лечението. Корсетът „направлява“ растежа на гръбначния стълб и предпазва от задълбочаване на деформацията. Най-добре е да бъде носен непрекъснато, а в някои по-редки случаи – само нощем. Паралелно с това кинезитерапевтът може да научи детето ви как да коригира движенията си.

Носенето на корсета продължава до края на израстването на костите. След това сколиозата се развива много бавно и не представлява опасност, при условие че е била диагностицирана навреме. Само в 10% от случаите се налага хирургическа намеса при деформираните прешлени.

източници:фрaмар,журнaл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *