Какви опасности се крият в изкусителните ягоди?

Ягоди могат да се купуват целогодишно. И този факт отне радостта от очакването на малките и изкусителни плодчета

ягоди

По магазините първите ягоди се появиха малко преди 14-ти февруари. Преди ягоди се продаваха по пазарите от края на май до началото на юни, най-много. И поради тази причина ягодите бяха не само много очаквани, но и страшно вкусни.

Днес в този малък плод дебнат големи опасности. Ще започнем с най-очебийната, а след това ще разгледаме ягодите „под микроскоп“.

Ако разгледате етикетите в магазините, ще ви стане ясно, че ягодите са пропътували стотици, а в някои случаи и хиляди километри. И въпреки това те изглеждат така, сякаш току що са откъснати.

Първо – по пътя на логиката няма как да не стигнем до заключението, че има нещо гнило в ягодите, които се продават през февруари. Тези едрички, почти еднакви плодове са пълни с пестициди. Преди десетина дни dariknews.bg класира ягодите в „мръсната десетка“ на плодовете и зеленчуците с най-много пестициди. Освен пестициди, лъскавите ягоди са обработени допълнително, за да издържат пътуването от Гърция или Испания.

 

Колкото и привлекателно да изглеждат, въздържайте се и не купувайте ягоди извън сезона, в който зреят у нас.

Истината е, че знаем почти всичко за това колко вкусни са ягодите. Наясно сме ползите от този благоуханен плод. Но, малко са онези, които знаят каква ужасна тайна се крие под зелените листа на ягодите. Тайната, която изглежда като яйца на глисти или червеи и протозои (едноклетъчни организми).

ВНИМАНИЕ – ЯГОДИ!

Следващите редове нямат за цел да ви изплашат или манипулират по някакъв начин. Това е информация, която трябва да имате предвид, и която в никакъв случай не бива да ви отказва от полезните ягоди. Единственото, което цели тази информация, е да бъдете по-внимателни и отговорни към вашия избор.

Ягодови вредители

1. Листни въшки

Тази напаст за всички овощни градини не подминава и ягодите. Листните въшки смучат сок от дръжките и листата, и поради тази причина плодовете не узряват. В допълнение към директното увреждане на растението, листната въшка пренася и някои вирусни заболявания.

2. Гъсеници

Друг враг – това са гъсениците. Те дъвчат всичко по пътя си. За да контролират филизите градинарите използват различни химикали, злоупотребата с които е много вредна за човешкото здраве. Затова е по-добре да не давате ягоди на бебета и малки деца.

3. Дървеници

Да, правилно сте прочели – има дървеници, които са истинска напаст в селското стопанство. На градинарите им е много трудно да се отърват от тях, защото те снасят хиляди яйца.

4. Цветни трипси

Ягодите от супемаркета са пълни с насекоми-вредители. Ако имате познат, който работи в голям магазин, той със сигурност ще потвърди, че това, което вие виждате на щанда, няма нищо общо с онова, което е в склада. Тези вредни насекоми масово инфектират плодовете. Въпреки че е сравнително лесно да се изчистят, все някога може да се случи някое трипси да попадне в устата ви.

5. Червен кърлеж

Това насекомо не е абонирано за ягодите. Червеният кърлеж е масова напаст по градините. И за да се отърват от нея, фермерите не жалят средства, които в никакъв случай не са безопасни за хората.

Преди да купите ягоди!

1. Казват, че след като се засее, и докато узрее, на ягодата ѝ са необходими около 50 дни. Не е чак толкова много. Може да ги отглеждате сами, ако има къде. Дори и няколкото ягодки от балкона ще ви се сторят много по-сладки, от килограмите, които бихте изяли от магазина.

2. Ягодите трябва да са равномерно тъмно-червени на цвят, без петна. Размерът няма значение. Като правило, гигантският плод е индикатор за наличие на химикали.

3. Ако ягодите с един и същ размер, на пипане са твърди, гладки и като каучук, то те са пълни с нитрати. Не си давайте парите за отрови!

4. Основният критерий – аромат! Колкото по-отдалеч ухаят ягодите, толкова по-добре за вас. Ако сега отидете в магазина и вземете една тарелка с ягоди, ще ви трябват доста усилия, за да усетите аромат. И не, той няма да се появи, ако постоят малко у вас. Затова – мислете преди да купите!

Оценете статията
Оценка 3.6 от 40 гласували

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да функционира правилно този сайт използва бисквитки.