ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това са най-големите врагове на вашето здраве (ще се изненадате какво ви разболява!)

Открийте най-върлите врагове на вашето здраве и направете всичко възможно, за да ги победите.

1. Повишен лош холестерол

Съотношението между добрия и лошия холестерол в организма е важно за здравето. Първият действа като прахосмукачка и отнася вредните вещества, а вторият ги отлага по стените на артериите и те се запушват. Оптималното ниво на лошия холестерол е до 100 мг/дц, а на добрия – над 40 мг/дц за мъжете и 50 мг/дц за жените.

Защо е опасно? При повишено ниво на лошия холестерол в кръвта опасността от инфаркт и инсулт се увеличава.

Какво да се прави? Намалете количеството на наситени мазнини и хидрогенизирани (транс) растителни масла (палмово, маргарин) в дневното си меню. Избягвайте храни от типа фастфууд.

Приемайте повече ненаситени мазнини (от риба, ядки, зехтин) и храни, богати на целулоза (овесена каша, лющен ечемик, фасул).

2. Депресия

Различните степени на депресия варират от лека форма, която може да продължи с години, до тежка, при която не може да се изпълняват елементарни всекидневни дейности и се нарушава общуването.

Защо е опасно? Депресията може да се предизвика от стрес или поради генетични причини. Тежката форма провокира развитие на диабет, исхемична болест на сърцето, може да доведе до инсулт и рак.

Какво да се прави?

Потърсете помощ от психолог и психиатър.

Всекидневно сваляйте стреса с подходящи техники – разходки, йога, медитация…

вашето здраве
Тежката форма на депресия провокира развитие на диабет, исхемична болест на сърцето, рак

Общувайте с положително настроени хора, които ви зареждат с приятни емоции.

3. Затлъстяване в коремната област

Мазнините, които се трупат в организма, особено в коремната област и около вътрешните органи, разположени в нея, са вредни за здравето. Вероятността от този вид затлъстяване се увеличава, ако обиколката на талията мине 80 см при жените и 94 см при мъжете.

Защо е опасно? Вътрекоремната мазнина отделя вещества, които спомагат затлъстяването на черния дроб, появата на диабет, хипертония, инфаркт, рак на дебелото черво и отслабване на паметта.

Какво да се прави?

Внимавайте с калориите, които поемате с храната си – не бива да са над 1500 -1700 на ден.

Намалете „строителния“ материал за трупане на тлъстини – животинските мазнини, и увеличете продуктите за стомашната „четка“ – суровите несладки плодове и зеленчуци (до 700 г на ден).

4. Хронично възпаление

При травма или инфекция заразените клетки активират имунната система да унищожи микробите и да възстанови поразените тъкани. Тогава забелязваме зачервяване на кожата около раната и това възпаление е полезна реакция, появила се веднъж поради инцидента. Постоянният възпалителен процес обаче нанася сериозна вреда на целия организъм.

Защо е опасно? Xроничното възпаление може да се провокира от алергени, токсини, инфекциозни болести, хипертония, стрес, тютюнопушене, застоял живот. Състоянието ускорява натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове и увеличава риска от други хронични болести – диабет, остеопороза и даже рак.

Какво да се прави?

Яжте повече мазна риба, богата на омега 3 и 6 мастни киселини, много плодове и зеленчуци и по-малко тлъсти меса.

Спрете цигарите.

Спете поне 8 часа на денонощие.

Лекувайте навреме и докрай инфекциозните болести – особено стомашните язви.

5. Хипертония

Повишеното кръвно налягане се наблюдава при промени в кръвоносните съдове – стесняват се, втвърдяват се и губят еластичността си. За нормални стойности се приемат до 140/90.

Защо е опасно?

Повишава натоварването на сърцето и то започва да страда от аритмия. Увеличава риска от сърдечносъдови инциденти, нарушения на бъбречната дейност и влошаване на зрението.

Какво да се прави?

Водете активен живот, спортувайте.

Избягвайте храни с високо съдържание на сол и животински мазнини.

Яжте повече плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти.

6. Резистентност към инсулина

По време на ядене част от храната се превръща в кръвна захар (глюкоза) – основния източник на енергия. В отговор задстомашната жлеза произвежда хормона инсулин, който стимулира клетките да поглъщат глюкозата. Когато обаче те са резистентни към инсулина, остават „глухи“ за неговия сигнал.

Защо е опасно? Високото ниво на инсулина повишава риска от тромби, вдига кръвното, провокира захарен диабет. Усложненията от диабета са слепота, диабетно стъпало (стига се и до ампутация), поражения на бъбреците, инфаркт, инсулт.

Какво да се прави?

Намалете калориите и наситените мазнини в менюто.

Яжте много плодове (несладки), зеленчуци, пълнозърнести продукти

Редовно правете физически упражнения.

За да не се стига до изброените проблеми, е добре тъканите и органите редовно да се изчистват от натрупаните шлаки и токсини. От друга страна, трябва да се поддържа минералният баланс, защото нарушаването му е в основата на всяко заболяване.

Комбинацията от Шуслерови соли №6, №8, №9, №10 трябва да се приема 2 пъти в годината поне за 1-2 месеца. Необходими са по 3 таблетки от всяка сол, като те изчистват черния дроб, помагат за разпределението на течностите, преработването на мазнините и за излъчването на вредните вещества чрез отделителната система. Тази комбинация задължително се съчетава с разтоварващ хранителен режим.

източници:За жeнaта,Журнaл,Wikihоw

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *