ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Една съставка в дъвката е особено вредна за храносмилателния тракт

Дъвката е нещо, което повечето от нас приемат за даденост. Някои я използват често, други – само при нужда

дъвката

А има и такива, за които дъвката е част от лакомствата, с които радват децата.

Може би от време на време и вие дъвчете дъвка след обяд или след някоя пикантна вечеря? Ако го правите, то вероятно сте в компанията на милиони хора, които използват лепкавите дъвки, за да освежат набързо дъха си. И докато дъвката е нещо, което се ползва при нужда, за някои хора дъвченето се е превърнало в навик. Независимо дали ухае на мента, портокал или канела, най-вероятно вашата дъвка ви поставя в опасност от сериозни рискове за здравето.

Опасният титаниев диоксид

В продължение на години титаниевият диоксид се използва като съставка на дъвките. Това съединение е заплаха за здравето. То се използва под формата на частици, които предават белия цвят на дъвките, както и на голяма част от козметичните продукти.

Световната Здравна Организация (СЗО) твърди, че титаниевият диоксид (TiO2), е безопасен за здравето. Но, както всички знаем, има определени норми за безопасност, които не се спазват от производителите.

Толерансът на СЗО държи потенциално опасните продукти на рафтовете на магазините. Въпреки това, днес учените започват да поставят под въпрос безопасността на съединението.

Едно скорошно проучване, публикувано в списание NanoImpact показва, че титаниевият диоксид може сериозно да повлияе на здравето на червата.

В проучването изследователите са изложили клетки на тънките черва на наночастици титаниев диоксид за период от четири часа, за да се тества острата експозиция. В продължение на 5 дни клетки от тънките черва били изложени на наночастици титаниев диоксид, за да се проследи хроничната експозиция.

Ето и заключенията

Хроничното излагане на наночастици титаниев диоксид в диетата:

– Отслабва чревната бариера
– Забавя обмяната на веществата
– Задейства възпалението
– Отслабва защитата на червата срещу патогени
– Блокира хранителената абсорбция на основните хранителни вещества като желязо, цинк и мастни киселини

В случай, че тези щети не са ви достатъчни, за да ви откажат от употребата на дъвка, изследователите са открили, че наночастиците също така притъпяват ефективността на микровласинките в тънките черва.

Микровласинките са малки издатини от микроскопични чревни клетки. Те работят за усвояване на хранителните вещества, които тялото ни се нуждае, за да оцелее.

В едно друго проучване на изследователите от Държавния университет на Аризона се казва, че е за предпочитане не само дъвките да се избягват, а и всякакви захарни изделия. Например, поничките в Дънкин Донатс. В искрящо бялата глазура, или пудрата захар, с която се ръсят поничките, също има титаниев диоксид.

Къде още има титаниев диоксид?

– В прясното мляко
– Слънцезащитната козметика
– Паста за зъби

Заключение – колкото по-неестествено бяло, толкова по-опасно…

Източник: Science Direct

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *