Ели Криджър отговаря на въпроса защо е полезно да изяждаме по 3 яйца на ден

Ели Криджър е американски диетолог. Тя е автор на няколко книги за здравословно хранене. Известна е и с предаването „Ellie’s Real Good Food“

Ели Криджър
Ели Криджър

Днес Ели Криджър, която изглежда забележително добре за своите 51 години, дава отговор на въпроса какво ще се случи ако изяждаме по три яйца на ден. Това са нейните 9 здравословни причини, поради които трябва редовно да консумираме яйца.

Към тези ползи влизат намаляване на телесното тегло, подобряване на зрението, здрави кости и зъби – всичко това, и не само. Ако включите в дневното си меню три яйца всеки ден, това ще подобри здравето ви и ще е сигурна защита срещу редица заболявания. Яйцата – те наистина са един прекрасен продукт!

1. Холестерол

Честите аргументи за ползите и опасностите от яйцата са за сметка на холестерола, който съдържат. Въпреки това, едно яйце има приблизително 180-186 мг обща липидна мазнина, докато черния дроб произвежда около 1000-2000 мг холестерол всеки ден. Яйца всъщност могат да заменят вредния холестерол с полезен такъв. В допълнение, повишените нива на холестерол в кръвта се инхибират от лецитина, съдържащ се в яйцето.

2. Здрави кости и зъби

Структурата на яйцето включва витамин D, необходими за усвояването на калций и за поддържане на здрави зъби и кости. Яйцата са една от малкото храни, които са естествени източници на този витамин.

3. Енергийна стойност

Ели Криджър препоръчва по едно яйце сутрин, обед и вечер, без значение как ще е обработено. Хранителните вещества и аминокиселините подпомагат важните жизнени функции на организма. Диетоложката нарича яйцата „слънчев“ продукт, заради тяхната енергийна стойност, необходима на всички хора, водещи активен начин на живот.

4. Склад на витамини и минерали

Яйцата са полезни заради наличието в тях на жизнено необходимите човешки витамини. Такива са: A, D, Е, В3, В6, В12, фолиева киселина, холин. Както и минерали и микроелементи: йод, цинк, калций, магнезий, желязо и фосфор. Например, селенът е микроелемент, който поддържа здрави имунната система и щитовидната жлеза.

5. Супер фигура

Яйцата имат ниска калорична стойност. Благодарение на лецитинa и холинa, те улесняват преработването на мазнините и холестерола, което важно за хората, които искат да имат слаба фигура. Високото качество протеин, получен от яйцата, позволява по-дълго да се чувстваме сити и по този начин помага за поддържане на здравословно тегло.

6. Отлична закуска

Според Американския колеж по хранене яйцата за закуска могат да намалят консумацията на ненужни продукти, които се изяждат на дневна база.
Бърканите яйца за закуска ускоряват загубата на тегло и в същото време запазват енергията в организма на оптимално ниво. Закуската с яйца ще бъде вкусна и удовлетворяваща!

7. Поддържане и укрепване на зрението

Яйчните жълтъци съдържат големи количества лутеин и зеаксантин. Тези две съединения са от съществено значение за поддържане на нормално зрение, но те също така да допринасят и за предотвратяването на катаракта. Яйцата са богати на витамин А, чийто недостиг води до нощна слепота.

8. Протеини, протеини, протеини

Яйцето е, преди всичко, естествен източник на протеин, което го прави почти незаменима основна храна за всеки един от нас. Протеинът е много важен за загубата на тегло, образуването на мускулите, контрол на кръвното налягане и здравите кости. Едно голямо яйце съдържа 6 грама протеин. Протеинът в три яйца е еквивалентен на една порция месо.

9. Яйцето е асистент на сърцето и задължително за бременните

Учените от Медицинския университет в Харвард са провели експеримент, чрез който доказват: две яйца на ден са задължителни за хората със сърдечно-съдови заболявания.

А съдържанието на фолиева киселина в яйцето допринася за правилното развитие на плода по време на бременност.

Ето защо яйцата са незаменими за нашето здраве. Яжте яйца всеки ден и се чувствайте щастливи и здрави!

Източник: Thank Your Body

Спирулина
Спирулина (Spirulina) – за силен имунитет, при анемия и изтощение на организма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *