Начало / Болести и лечение / Алергии / Ето при кои заболявания може да ползвате чай от карамфил! /супер лесна рецепта от китайската народна медицина/


Ето при кои заболявания може да ползвате чай от карамфил! /супер лесна рецепта от китайската народна медицина/

Не мислете, че ароматните пъпки карамфил могат да се ползват само като подправка! Има ползи, за които не сте и подозирали

карамфил

Едва ли има кухня, в която да няма няколко “гвоздейчета” ароматен карамфил. Тази подправка е доста популярна. Но, на Изток тя отдавна е излязла от кухните. Китайската медицина предлага няколко лесни и достъпни начина за използването на подправката карамфил. Днес повечето здравословни магазини също предлагат карамфила смлян или на зърна.

Ли Ши-чен /Li Shih-chen/

Днес ви предлагаме най-простия и ефективен метод за използването на карамфила. Този чай е описан от Ли Ши-чен – древен китайски лекар, положил основите на фармакологията. Ли Ши-чен е известен и днес със своята знаменита книга “Материята на медицината”. Този невероятен медицински труд бил съставен по времето на династията Мин. Днес традиционната медицина и фармакология продължава да използва голяма част от методите и рецептите, описани в тази древна медицинска енциклопедия.

Как да ползваме подправката карамфил като лечебно растение?

1. Не всеки знае, че тази подправка има бактерицидно действие. Щипка карамфил в чая е естествена дезинфекция. Ароматното растение потиска разпространението на бактерии, гъбички и ликвидира усложненията при бактериални инфекции.

2. Карамфилът има антивирусно действие. Не, подправката не потиска размножаването на вирусите. Благодарение на своя богат минерално-витаминен състав тя осигурява отлична профилактика на много заболявания. В списъка на тези заболявания влизат:

– кашлица, грип, настинка
– профилактика на диабета
– заради наличието на полезни съставки като магнезий, калций, витамин С и К и Омега-3 се препоръчва използването му при пациенти с високо кръвно налягане, инфаркти и лечение на инсулт
– метеоризъм

3. Карамфилът отдавна се използва като противоглистно и противопаразитно средство

Това е така, защото карамфилът съдържа специална съставка – евгенол. Евгенолът има пагубен ефект върху кръглите и плоски червеи, както и върху техните ларви. Настойката от карамфил е отлично жлъчегонно средство.

4. Карамфилът е много добро средство за детоксикация на организма. За да се постигне този ефект, трябва да се направи чай с карамфил и джинджифил. Ето рецептата, известна още от времето на Ли Ши-чен:

Сложете в чайника 1 чаена лъжичка смачкани листа от черен чай, същото количество настърган джинджифил, няколко пъпки от карамфил и няколко зрънца кардамон.

Излива се върху тази ароматна смес половин литър кипяща вода и се оставя да се настои за 30 минути. Пийте този чай на малки порции през целия ден.

5. Карамфилът също така притежава спазмолитично действие: специалните вещества, съдържащи се в него, могат да облекчат спазмите на мускулите и кръвоносните съдове. Този ефект е изключително полезен при астматичен бронхит и хипертония, придружена от съдово напрежение.

И накрая малко информация за карамфила от света на науката. Последните изследвания на учените от Медицинския университет в Бостън в областта на противораковите средства показват, че пъпките карамфил ефективно се борят с растежа на раковите клетки!

Ето защо трябва да употребявате чай от карамфил в минимални количества всеки ден.

Забележка: подправката не е подходяща за деца под 7 години, както и не се препоръчва използването ѝ от бременни и кърмачки.

Източник: www.dailymail.co.uk

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*