Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КСИМЕРАЛ / XYMERAL

Съдържа ксилометазолинов хидрохлорид, пречистена морска вода, калиев дихидрогенфосфат, вода

Предназначение

ксимералКСИМЕРАЛ (за деца) е назален спрей с активно вещество ксилометазолин. При ринити от различен характер прилагането му постига свиване на малките кръвоносни съдове – така отокът на носната лигавица намалява и дишането се улеснява.

Продуктът е подходящ за краткотрайно лечение на деца от 2 до 10 години. Чрез него се постига овладяване на неприятната симптоматика и по-бързо възстановяване на респираторните пътища след боледуване. За възрастни се препоръчва вариант от снъщия медикамент с по-висока концентрация на активния компонент.

Как се приема

КСИМЕРАЛ се прилага чрез едно впръскване във всяка ноздра на 10 до 12 часа. Терапията не трябва да продължава повече от пет дни. Ако в рамките на този срок не настъпи подобрение, обсъдете с лекуващия корекция на терапевтичния план.

При неволно предозиране продуктът може да се отрази на нервната система и да се проявят симптоми като ускорен пулс и повишено кръвно налягане. При установено предозиране направете консултация с лекар, дори да нямате необичайни усещания.

Прилагането на продукта не трябва да е повече от три пъти При пропуснато прилагане обикновено се изчаква времето на следващия прием.

Възможни нежелани ефекти

При лечение с КСИМЕРАЛ не е изключено да се проявят локални реакции като сухота на носната лигавица, парене и сърбеж в носа и гърлото, кървене на носа и нов оток след прекратяване на лечението. В по-редки случаи пациенти са съобщавали за сърцебиене, гадене, повишаване на кръвното налягане, нервност и безсъние, постоянно усещане за умора, аритмия и главоболие. Възможно е при някои деца да се развият симптоми като неравномерно дишане, халюцинации, сънливост или безсъние, конвулсии. При бебетата, ако този медикамент се прилага, се проявява неравномерно дишане.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КСИМЕРАЛ не се използва при алергични реакции или след наскоро прекарани мозъчни операции през носа/устата.

Рискови групи пациенти, при които прилагането изисква оценка на възможния риск, са такива със сърдечно-съдови заболявания, хипертиреоидизъм, диабет, порфирия, при възрастни пациенти мъже – простатна хипертрофия, болни от простудно заболяване, с тесноъгълна глаукома.

Вариантът за възрастни не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Този лекарствен продукт не трябва да се използва едновременно с три- и тетрациклични антидепресанти и МАО-инхибитори.

Да се избягва комбинация с медикаменти за понижаване на кръвното налягане (вариант за възрастни).

________

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за спрей опаковка от 0.5 мг /10 мл (детска), или за възрастни от 1 мг / 10 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *