Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Във Варна извършиха за първи път уникална трансплантация на стволови клетки на дете

Тумори на хематопоетични тъкани – левкемия, миелоидна гранулоцитна или лимфоидна (туморните клетки циркулират из кръвта). Стволови клетки – същност. Функция на хематопоетични стволовите клетки за здравето. Необходимост от стволови клетки за страдащите от различни злокачествени ракови заболявания. Първата в България автоложна трансплантация на хематопоетични стволови клетки на дете е извършена в Клиниката по детска онкохематология при Университетска болница „Света Марина“ – Варна, в Центъра по трансплантация. Автоложна трансплантация – донор на стволовите клетки е самият пациент.

Репортаж на mu-vi.tv – ТВ канал на Медицински университет – Варна дава информация за уникално постижение на варненските медици.

 трансплантация на стволови клетки
Доц. Колева обяснява какво представлява трансплантация на стволови клетки

Доц. д-р Валерия Колева обяснява, че извършената трансплантация е извършена на момиченце на 6 годинки и е автоложна. Това означава, че са взети стволови клетки от детето от периферната му кръв. Със специална процедура са извлечени още през месец ноември 2016 г. Тези клетки се замразяват и в определен момент те се трансплантират обратно в неговия организъм.

Детето страда от злокачествено заболяване на симпатиковата нервна система и се нарича невробластон.  Конвенционалното лечение, което се прилага до сега в чужбина и у нас е химиотерапия и лъчетерапия. Варненските медици за първи път променят статуквото и трансплантират хематопоетични стволови клетки.

Клетките са били трансплантирани обратно, непосредствено след проведената високодозова химиотерапия. По този начин се скъсява драстично периодът на възстановяване на костния мозък.

 трансплантация на стволови клетки
Доц. Червенков е част от екипа
 трансплантация на стволови клетки
Проф. Резник е гост на МУ – Варна

Доц. д-р Тодор Червенков обяснява, че от костния мозък стволовите клетки излизат в периферната кръв. Кръвта преминава през апарат, който концентрира белите кръвни клетки. След това клетките се замразяват в течен азот при температура от минус 190 градуса.

 трансплантация на стволови клетки
Доц Колева, доц. Червенков и проф. Резник по време на пресконференцията за уникалната трансплантация на стволови клетки

Проф. Игор Резник – гостуващ специалист по медицинска генетика обяснява, че лечението на детския организъм изисква много по-прецизно отношение от този на възрастните пациенти. Ако за един възрастен пациент някакво количество кръвозагуба може да не даде отражение, същото количество може да бъде фатална за едно дете.

Малката пациентка вече е изписана вкъщи и ще ходи само на контролни прегледи.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Във Варна извършиха за първи път уникална трансплантация на стволови клетки на дете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *