ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да използвате обелките на плодовете и зеленчуците като лекарство?

Обелките на плодовете и зеленчуците могат да се превърнат в естествено лекарство за много болести. Как да ги използваме правилно?

обелките

Често без съжаление изхвърляме обелките от кивито, картофите, бананите, ябълките и портокалите. Не всеки знае, че обелките на повечето плодове и зеленчуци са не само хранителни, но и много полезни. Вие ще бъдете изненадани, но в обелките на някои плодове и зеленчуци има много повече витамини, отколкото в самите плодове!

Добрата домакиня знае как да използва обелките на плодовете и зеленчуците за целите на здравето и красотата. Прочетете и разберете!

Полезни съвети: как да използваме обелките на плодовете и зеленчуците и за какво са полезни?

1. Обелките на бананите

Ще се изненадате, но дори и банановите кори могат да ви бъдат помощник. Нейните стягащи свойства имат положителен ефект при заболявания на стомаха и при кървене от рани с различен произход. Банановата кора може да се прилага при натъртвания и контузии. Полезна е още и за облекчаване при подуване. Банановите обелки премахват брадавици и може да се използват като естествен пилинг за кожата на лицето, деколтето и шията.

2. Обелките на кивито

В корите на кивито има три пъти повече антиоксиданти и целулоза. Обелките притежават анти-канцерогенни, противовъзпалителни и антиалергични свойства.

3. Кората на тиквата

В обелките на тиквата има много цинк. Той има отлични защитни свойства. Корите от тиквата също могат да бъдат използвани за подобряване на здравето и при борба с гъбични инфекции и паразити. Също така, те съдържат каротин, който предпазва от рак.

4. Обелките на младите картофи

Богати на вещества, които притежават благоприятен ефект върху тялото. Предпазват от алергии, тахикардия и хипертония. Представете си, в корите един картоф се съдържа половината от дневната стойност фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С. С може да се похвалят и обелките от морковите и цвеклото. Ето защо е добре да печете младите картофи без да ги белите.

5. Люспите на чесъна

За ползите на чесновите люспи говорят цели 6 антиоксиданта, които се съдържат в тях. Това означава, че те помагат на тялото да се бори с остаряването и поддържане добрата работа на сърцето.

Обелките на плодовете и зеленчуците могат да се приготвят самостоятелно като чай. По този начин може да се ползват люспите на чесън и на стария лук. Печената тиква спокойно може да се консумира с кората, както и младите картофи. Може да ги добавяте в супата и ястия от зеленчуци и месо. Също така е възможно да направите от тях различни билкови чайове и тинктури.

Източник: kitchenmag.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *