Начало / Болести и лечение / Д-р Караджова: Бактериална вагиноза може да доведе до стерилитет при жените


Д-р Караджова: Бактериална вагиноза може да доведе до стерилитет при жените

Бактериална вагиноза – същност. Симптоми за появата на бактериална вагиноза – от влагалището започва да се отделя секрет; жената изпитва дискомфорт, придружен със сърбеж, неприятна миризма, парене. Своевременното лечение на бактериална вагиноза не позволява то да се разпространи към матката, фалопиевите тръби и яйчниците. Нелекуваната бактериална вагиноза може да причини запушване на маточните тръби и да доведе до стерилитет. Бактериалната вагиноза е опасна и за бременните жени –  раждане на дете с по-ниска телесна маса, преждевременно раждане или спонтанен аборт в ранна бременност. Профилактика – поне 2 пъти в годината профилактичен преглед.

Пред камерата на Credoweb.bg д-р Бинка Караджова – АГ специалист, коментира какво представлява заболяването бактериална вагиноза и защо може да причини дори стерилитет.

бактериална вагиноза

Д-р Караджова предупреждава бременните жени, че също са застрашени от бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза е заболяване, което засяга жените в репродуктивна възраст. Това е времето, в което жените имат полови контакти. Когато жената получи бактериална вагиноза, от влагалището започва да се отделя секрет. Тя изпитва дискомфорт, придружен със сърбеж, неприятна миризма, парене.

Бактериална вагиноза се развива под действието на бактерии, които по принцип обитават влагалището. Но поради ред причини те започват да се размножават. Една от причините е смяна на партньора, от посещение на басейни, вследствие прием на антибиотици и други.

Не рядко проблемът не се оценява правилно от пациентките и затова те не търсят лекарски съвети. С течение на времето бактериалната вагиноза се превръща в хроничен проблем. Тогава и самото лечение е по-трудно, но все пак жената може да бъде излекувана от него.

На нашия пазар има много добри препарати, които са изключително ефикасни, обяснява д-р Караджова. Такъв препарат е Силвержин, който е от последно поколение. Има много добър ефект, защото съдържа сребърни йони и хиалуронова киселина. Много бързо дава положителен и оздравителен ефект върху влагалището на жената. Лесно повлиява появилото се възпаление и намалява риска от развитието на хроничен дискомфорт на матката.

По принцип мъжете партньори рядко получават рецидиви, когато жената получи бактериална вагиноза, но ако и партньорът има оплаквания, лечението се провежда паралелно.

Появата на бактериална вагиноза трябва да се лекува своевременно, защото тя може да се разпространи нагоре към матката, фалопиевите тръби и яйчниците. Може да причини запушване на маточните тръби и да причини стерилитет.

Бременните жени също страдат от бактериална вагиноза. При тях влагалището е богато на “храна” и се създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Бременните жени също трябва да бъдат лекувани, защото бактериалната вагиноза може да остави детето да се роди с по-ниска телесна маса, може да се получи преждевременно раждане или спонтанен аборт в ранна бременност.

Профилактика – поне 2 пъти в годината да се прави профилактичен преглед при гинеколог, за да бъдат избегнати рецидивите. Има жени, при които рецидивите са чести.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*