ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Ангелова: Херпангина се активира основно от 3 вируса

Херпангина – същност. Причинители на инфекциозното заболяване са вирусът на херпес зостер, варицелният вирус и коксаки вирусът. Симптоми за появата на херпангина – болка в гърлото и повишаване на температурата, появата на мехурчета в устната кухина. Херпангина е придружен с пареща болка и децата не могат да се хранят. Лечение – няма специфично лечение, приема се парацетамол, панадол, антиперетици, аналгетици, на имуностимулиращи медикаменти и витамини. При имунен дефицит или при деца, които често приемат антибиотици в устната кухина, без наличието на каквато и да била друга симптоматика, се появяват болезнени афти, които могат да кървят – имитиращо херпангина състояние, което е свързано с други заболявания.

Пред камерата на Dechko Bg, д-р Ангелова дава полезни съвети, когато едно дете се разболее от херпангина.

 херпангина
Д-р Ангелова обяснява как се лекува херпангина

Херпангина е често срещано заболяване при децата. То се активира вследствие действието на бактерии. Заразата се предава по въздушно-капков път. Най-често децата се заразяват в детската градина.

Първите симптоми за появата на херпангина са повишена температура – около 38 градуса. Децата стават нервни и раздразнителни. Появява се болка в гърлото. При прегледа се установяват малки мехурчета в устната кухина. Те могат да бъдат единични – локализирани по мекото небце или пръснати в цялата устна кухина – по устните, по бузките на детето. Могат да се появят и по сливиците, а в по-редки случаи и по задната фарингална стена.

Болката, която децата изпитват е много остра и пареща. Децата отказват да се хранят. Специфично лечение за херпангина няма. Прилагат се всички симптоматични средства – за високата температура – парацетамол, панадол, антипиретици, аналгетици, както и прием на имуностимулиращи медикаменти. Използва се още гранофурин, изоприм и витамини.

Когато заболяването се причини от вируса на херпес зостер, децата се оплакват от силна болка в бузката. При прегледа се установяват мехурчета, наредени едно до друго като броеница, обяснява д-р Ангелова. След като се пукнат, се образуват язвички. По язвичките може да има сивкаво-белезникав налеп. Общото състояние на детето е силно засегнато.

Другата причина за появата на херпангина е варицелният вирус. Херпангина е сезонно заболяване – най-често се проявява през зимата и в началото на пролетта.

През лятото също може да се появи, но тогава причинител е коксаки вирусът в неговите подвидове.  И в този случай инфекциозното заболяване протича с висока температура – между 38 до 40 градуса. Болката може да бъде постоянна или само при преглъщане. Болката понякога е толкова силна, че децата даже не могат да преглъщат слюнка.

Отново лечението е симптоматично. Прием на парацетамол за понижаване на високата температура. Локални средства, гаргара с лайка и със сода. Ако бъде установена бактериална инфекция, могат да бъдат предписани и антибиотици.

Много често в детска възраст при имунен дефицит или при деца, които често приемат антибиотици в устната кухина, без наличието на каквато и да била друга симптоматика, се появяват болезнени афти. Ако при пукване започнат да кървят, това показва, че състоянието на детето е значително увредено. Задължително трябва да се проведат спешни изследвания. Детето по всяка вероятност се е заразило с други, по-тежки заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *