Начало / Болести и лечение / Как да избираме слънчеви очила, за да се радваме на перфектно зрение?


Как да избираме слънчеви очила, за да се радваме на перфектно зрение?

Често си мислим, че като си купим и носим тъмни очила, то всичко с нашите очи ще е наред. Наистина слънчевите очила са важни, но е необходимо да адаптирате защитата на очите в зависимост от различните ситуации.

Слънчевите очила не са просто част от най-желаните модни аксесоари – те са задължителни и не бива да ти пренебрегваме през топлите слънчеви месеци, дори да нехаем за модните тенденции. Причината е, че ултравиолетовите лъчи са способни да нанесат сериозни увреждания на нашето зрение: ускоряват процесите на стареене, водят до помътняване на естествената леща, увеличават рисковете от мускулна дегенерация, свързани са с очна мускулна дистрофия и с увреждане на роговицата.

отлично зрение

Правилните слънчеви очила защитават зрението

Ето защо не само трябва да си купите слънчеви очила, но и да сте сигурни в качеството на UV филтрите.

Това, че благодарение на тъмните стъкла не сте така заслепени от слънцето, не е достатъчно условие. За да сте сигурни в протекцията, когато купувате слънчеви очила, трябва да гледате върху тяхната рамка да има знак СЕ, което означава, че са спазени европейските стандарти за ефективна защита.

Надписът задължително трябва да бъде лесен за виждане и прочитане.

Едва следващата стъпка е да изберете най-добрия и подходящ за вас модел в зависимост от това дали ще го ползвате, докато шофирате, докато сте на разходка в планината, спортувате сутрин или вечер, печете се на плажа или работите до прозорец с южно изложение.

За работа и вкъщи

Хората, които имат диоптър, могат да закупят очила с преливащи стъкла за противослънчева защита според осветеността и количеството на UV лъчите, които проникват в затвореното пространство или според сезона.

Трябва да се вземе предвид дали стъклата на прозорците в сградата са със защита, защото от 10 години се произвеждат стъкла за сгради, които филтрират 100% от UV лъчите. Ако очите са защитени на закрито, то същото правило не важи, когато човек излезе навън. В този случай са ви необходими два чифта очила – за двете различни ситуации.

За шофиране

Не избирайте очила със силно затъмнени стъкла (филтър 4), тъй като безопасността трябва да е на преден план. Първите три филтъра са подходящи за шофиране. Изберете модел с удобни рамки, за да не падат при навеждане, но и да не стягат. Важно е стъклата да са по-големи, за да виждате през тях перфектно във всички посоки. Преливащите стъкла са подходящи за шофиране, защото осигуряват добро виждане при преминаване от участък с ярка светлина към по-тъмен участък.

Препоръчителни са и моделите, при които към диоптричните очила има допълнителна слънцезащитна приставка, която се закрепва към рамката чрез магнит.

От значение е цветът на стъклата, като кафявото и сивото са за предпочитане при шофиране.

Специална UV защита за планина и за море

Вредният ефект от ултравиолетовите лъчи е различен, след като е отразен от снежната и от водната повърхност. Снегът отразява 80% от лъчите, а водата – 20%. Срещу това засилено и много интензивно излъчване не са достатъчни сини и розови стъкла. Изберете тъмни стъкла с филтър 3 и 4 и в един от следните цветове: кафяво, сиво или зелено.

Детски очила

Не купувайте на децата евтини модели очила тип играчка. Или им изберете слънчеви очила със 100% протекция от UV лъчи, или никакви. Ако купувате играчки очила, те не само няма да предпазят очите на детето, а могат да навредят, защото са изработени от токсични материали.

За подрастващите са препоръчителни стъкла с добра протекция срещу ултравиолетовото лъчение – филтър 3 или 4.

Цветовете помагат… и вредят

Цветът на стъклата не е просто моден избор, но и необходимост за конкретна ситуация, защото освен че защитава очите, може и да вреди.

Добра защита срещу ултравиолетовите лъчи осигуряват кафявите, сивите и зелените стъкла. Кафявите стъкла не уморяват, правят цветовете близки до естествените. Зелените успокояват очите и намаляват напрежението. Сивите засилват релефа и контраста, дават чувство на дълбочина. Сините понижават контраста и видимостта, но уморяват очите. Жълтите и оранжевите не са подходящи за слънце и шофиране денем, но неутрализират заслепяването от фарове нощем. Червените променят цветовете и напрягат очите. Розовите са с ниска степен на затъмнение, но засилват видимостта при облачно време и сумрак. Виолетовите засилват ултравиолетовите лъчи и не са препоръчителни за лятото.

източници:Журнaл,Pixabay.com

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*